EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15853

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

431 Generalenbuurt

Straat:

Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Slagerijen

Onderwerp 3.:

Bastiaans

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Slagerij Bastiaans. (2)

Beschrijving

Woenselsestraat, met slager Bastiaans op de hoek van de Zooystraat. Aan de andere kant van de Zooystraat de hoge gevel van wat nu Van Tuyl woningtextiel is. Ik zal Gerard vragen om een betere scan. (Hans v Melis)


Geplaatst op

22-05-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-03-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Zoals ik vanmiddag van slager Gerard Bastiaans hoorde: in dit pand waren twee winkels gevestigd nl. rechts op de hoek een kruidenierswinkeltje en links was de slagerij. De kruidenier was van zijn zus. Achter de winkeldeuren was er een verbinding. Het raam rechts hoorde bij een smal pandje op Zooistraat 1.


Datum: 19-07-2009
Naam: Frans van de Kerkhof  
img

Die zus heet(te) volgens mij Gon en was getrouwd met Willie (v.) Bourgonje. Deze kruidenier bezorgde ook thuis (bij ons dus ook). Later hebben zij nog een kruidenierszaak gehad aan de Hendrik Staetslaan (locatie De Gruijter). In de tweede helft van de jaren zestig zijn ze een kruidenierszaak in Bladel begonnen. De familie Bourgonje-Bastiaans heeft twee zoons.


Datum: 23-11-2009
Naam: Toon Franse  
img

De fabriek rechts was heel vroeger een schuurkerk en de pastorie was naast slijterij V.d. Landen, richting stad.


Datum: 30-01-2010
Naam: Joep Schouten  
img

In de kruidenierszaak zat inderdaad een zus van Geert Bastiaans, Gonnie. Het was een Klimop-winkeltje. Zij is getrouwd geweest met mijn oom Willy Bourgonje. Gonnie is ongeveer twee jaar geleden plotseling overleden. Ik kwam daar toendertijd best veel. Mijn opa (Bourgonje) hielp daar in het magazijntje. De suiker bijv. kwam in grote zakken aan en hij schepte deze over in kilozakken. Ook haalde hij bijv. van de lege Friesche Vlag koffiemelkflesjes (toen zat daar nog statiegeld op) de zegeltjes af en spaarde daar toen een heel servies van bij elkaar. Dat servies heb ik al ettelijke jaren thuis staan.


Datum: 02-02-2011
Naam: Adriaan v/d Sangen  

Toon Franse schrijft dat het hoge pand, rechts naast de winkels van Bastiaans, een kerk is geweest, daar weet ik niets van. Ik ben in1955 in het pand ernaast komen wonen en toen was het een textielweverij. Het is daarna opslag geworden en is uiteindelijk afgebrand, afgebroken en opgebouwd en is toen een fabriek voor werkende vrouwen van Philips geworden. Ik was in mijn jeugdjaren bevriend met Peter Fransen. Hij woonde toen schuin tegenover ons.


Datum: 20-05-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Ja Adriaan, de schuurkerk is in 1717 gebouwd, dus lang voor onze tijd (foto 22448). Je oudere broer heb ik wel gekend, hij is een paar jaar jonger dan ik. Als ik het goed heb, stond jullie huis naast schoenmaker Bastiaans en verder van de straat. Ook de naam Wartenberg zegt mij wel iets.


Datum: 21-05-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Zou meneer pastoor hier op weg zijn naar een bedlegerige parochiaan om een hostie te gaan brengen? Volgens mij steekt hij hier juist zijn hand uit, anders zou je kunnen zien of hij een hand op de borst hield. Ik heb nog meegemaakt dat we dan op de stoep even stilstonden en een kruisteken maakten.


Datum: 21-05-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Waarschijnlijk niet Ger. Volgens mij had hij dan een sjaal (hoe heet zo'n ding ook alweer?) omgehad.
=== Stola? zie 4641 (Red).===


Datum: 21-05-2011
Naam: Ger van der Palen  
img

Klopt Lieke. Heet zo'n "sjaal" niet een "albe"?


Datum: 21-05-2011
Naam: MichaĆ«l Hendriks  
img

Ik denk dat we deze foto wat later moeten dateren (in de oorlog). Want: de ramen zijn beplakt met repen papier (om rondvliegende glasscherven bij bombardementen enigszins te beperken) en de stoeprand rechts is gedeeltelijk wit gekalkt (om tijdens de avond en nacht, i.v.m. de verduistering, toch nog iets te zien). En, Lieke, zo'n sjaal heet een "stool".


Datum: 21-05-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Bedankt redactie en Ger, een Albe is een "onderkleed".


Datum: 21-05-2011
Naam: Anton van Kemenade.  
img

De albe is het witte onderkleed dat een katholieke priester draagt onder zijn andere gewaden, namelijk de cingel, de stola en de kazuifel.


Datum: 21-05-2011
Naam: Wil van Hout  
img

Dat de foto uit de oorlog stamt zal wel duidelijk zijn, maar het eerste jaar van de oorlog was die plakband ook nog niet bekend. Dus zou ik de foto minimaal op 1942 dateren. Ik denk dat Gerard van Buul nog even moet kijken wat precies de datum is. Dat is hem wel toevertrouwd.


Datum: 22-05-2011
Naam: Antoon Franse  
img

Wij woonden 200 meter van Gerard en Gonnie Bastiaans af en zie het nog voor me dat bij ons aan de achterkant van het huis de ramen aan diggelen lagen, dit kwam door de V1 die op de Gildelaan/Kruisstraat terechtkwam in december 1944. Dit zou een aanleiding kunnen zijn geweest om de ramen ook hier te beschermen met plakband tegen ruitschade, ook al zaten wij verder van de stad waar meer schokgolven plaatsvonden door bombardementen.


Datum: 23-05-2011
Naam: Gerard van Buul  
img

Hallo Wil, het jaartal van deze foto? Hij zal wel in de oorlogsjaren gemaakt zijn. ik kan het echter aan niemand meer vragen in de familie, die het nog kan weten. Wat ik wel weet is dat de priester op deze foto, niet de pastoor is, maar Harrie Smulders, die priester gewijd is op 18 mei 1940. Hij gaat hier schuin de weg over naar zijn geboortehuis, Woenselsestraat 336. En wat betreft de "sjaal, stola, albe, of stool" kan ik vertellen, dat de naam hiervan is "singel", gemaakt van singelband, ±15cm breed met aan de uiteinden geknoopte flos, beide van zijde. De toog met singel die hij hier draagt is door mijn vader gemaakt. De priestersteek die hij hier draagt, is gemaakt bij Spoorenberg van de Loo, waarvan ik de rekening, uit 1940, nog in mijn bezit heb.


Datum: 21-10-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Ger, Gerard, het zou ook kunnen dat de pastoor hier linksaf slaat, de Otterstraat in.


Datum: 08-11-2012
Naam: Henk-Harks  
img

Antoon, om terug te komen op de V1: als hij toen terecht was gekomen op de Woenselsemarkt, dan was de ellende nog groter geweest. Die tijd stond de markt vol tanks en voertuigen en onder de kiosk was een opslag van munitie.
Ik stond buiten en zag hem gaan, woonde in de Van Kinsbergenstraat. Wij zijn 6 december het huis uitgemoeten voor een blindganger. En dan de bom op de fam. Bakers, de bom in de Trompstraat en het neergestorte vliegtuig in de Schoolstraat. Zo klein dat ik toen was, ik ging bij luchtalarm altijd buiten plat onder de heg liggen. Ik kan er een boek over schrijven, wat voor een ellende ik gezien heb.