Bijdrager Jos van Doremalen
Locatie 1.:Woensel |431 Generalenbuurt |Woenselsestraat*
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonhuizen-Woensel |Woenselsestraat *
Reacties
Naam: Cor Platenburg
Eindelijk een foto van het pand zelf! Het werd eigenlijk alleen maar genoemd in relatie tot de bekende treurwilg die in de zijtuin aan de kant van de Beekstraat stond en die zeker niet in de laatste plaats behouden is gebleven door de inspanningen van Marianne van Riet die haar vader, schilder Antoon van Riet, op zijn sterfbed beloofde alles in het werk te zullen stellen de boom van het sloopgeweld te redden. Momenteel staat hij op de binnenplaats van de Grijze Generaal. Dank zij Jos en Marianne beschikken we nu dus over een foto van dit pand.
Voor de bewoners van de Woenselsestraat uit die tijd was het adres niet zozeer bekend vanwege die treurwilg maar vanwege het feit dat deit de laatste halte was van stadsbus lijn S. Komend van het centrum keerde de bus in de Beekstraat opzij van dit huis en parkeerde vervolgens vóór dit huis tot vertrektijd. Voor de rest van de Woenselsestraat en de Vlokhovenseweg waren de bewoners aangewezen op de lijndiensten van de BBA. Ik kan me daarvan maar twee haltes herinneren: vóór de Mariaschool aan de Vlokhovenseweg (de stad uit) en schuin daar tegenover op het Pleintje (naar de stad).
Naam: Toon Franse
Als ik naar foto 27930 kijk is die in dezelfde tijd gemaakt, nl.1944. Dit is te zien aan de witte onderzijde van de lantaarnpaal en er zit geen lamp in. Cor, voor dat de stadsbus het keerpunt bij de Beekstraat had, was volgens mijn herinnering het keerpunt om het pleintje, net voorbij de Vlokhovense kerk, waar ook de kermis stond.
Naam: Cor Platenburg
Toon, wat die lantaarnpaal betreft zul je wel gelijk hebben en de datering zou dan in ieder geval midden jaren '40 moeten zijn. Wat dat keerpunt van de stadsbus om het Pleintje betreft: wanneer zou dat volgens jou dan geweest moeten zijn?
>>>jaartal inmiddels bijgesteld (red.)<<<
Naam: Toon Franse
Cor, toen in 1957 vanuit de pastoor van Ars de bebouwing in onze richting kwam (Woenselsestraat) zijn na die tijd de buslijnen veranderd, bv. Kloosterdreef, dan rechtsaf Woenselsestraat tot aan de Vlokhovense kerk, daarna (1959?) Kloosterdreef rechtdoor Dr. Berlagelaan. Voor ons beiden ging de bus toen via Eckartseweg, Nieuwe Dijk, Woenselsestraat naar keerpunt Beekstraat. Wat ik nog weet, is dat je vóór die tijd (1959?) niet met de BBA mee kon.
Naam: Toon Franse
Wat ik op 18 april schreef, dat de foto in 1944 gemaakt zou zijn, is niet juist. Als ik naar de bomen kijk moet het 1941/42 zijn (in vergelijking met foto 27930).
Naam: Ankie van der Kolk
Ik woonde Woenselsestr. 64, geb. 28-4-43. Als wij met de bus gingen, liepen wij naar de Beekstraat, maar wat ik mij herinner, is dat de bus keerde bij het pleintje. Ik denk dat daar geen opstaphalte was, anders waren wij daar wel opgestapt. Wij, de kinderen, mochten wel eens mee met de bus als hij om het pleintje keerde. Wij vonden dat prachtig als de bus draaide.
Naam: Annie Spapens
De bus vertrok van ons huis, nummer 220.