EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12171

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Genderstraatje

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Genderstraatje (7)

Beschrijving

Dit is het achterste deel. Rechts bevinden zich enkele remises van o.a. De Wildeman. Omdat het Binnenziekenhuis hier is gesloopt, kijken we zo op de Ten Hagestraat (villa Crielaers op nr 11).


Geplaatst op

21-06-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-06-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Ik herinner mij niet dat het witte huis op Ten Hagestr. 11 met Crielaars verband had. In 1935 woonde er notaris Dirkxs-Kuppen. Deze werd opgevolgd door notaris Janssen Huenges, daarop volgde De Friesch-Groningsche Hypotheekbank, enz. bewaakt bewonen.


Datum: 28-11-2008
Naam: Marjo Mulders- Verkooijen  
img

Ja dit straatje ken ik nog goed, want ik heb er gewoond en gewerkt. In die tijd was het Wienerwald, voorheen Carlton. Ik woonde boven op de 2e verdieping. Op de 1e verdieping woonde Hans Smits, die toen in de Babouche zat. Ik ben Marjo, serveerster van beroep toen (17 jaar), van 1981 tot 1983. Jeetje, wat heb ik met kippen en schnitzels gelopen en pullen bier. Het Genderstraatje was 's avonds wel erg donker en eng, na de knik in het begin had je er nog maar weinig zicht. Wel fijn gewoond en gewerkt aan de Markt 10.


Datum: 02-12-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Er was in het Genderstraatje maar één woonhuis, dat eigendom was van de Amsterdamse Bank op de Markt. Hierin woonde een medewerker van de bank met zijn gezin. Verder was er een wijndepot van Boex wijnhandel, de achteruitgangen van o.a. de Wildeman, de Poort van Kleef, de Korenbeurs, verder stukadoorsbedrijf Van Boxtel, de dameshoedenfabriek en handel van de firma Leyten, later fabricage van bruidskleding. Verder de tabakshandel van Kruseman en Kladder, dan een stal van een groentehandel waar twee paarden en een groentewagen o.a. waren ondergebracht, en de gebroeders Akse die o.a. stoelen maakten van het materiaal van de gliders die na de landingen van de USA airborners in Son op 16, 17 en 18 september 1944 waren achtergelaten en tot stoelen werden getransformeerd. De gebr. Akse waren ook stoelenmatters enz. Verder was er ook de werkplaats van een meubelmakerij die op de Markt zijn winkel had. Van die firma heb ik nog een compleet ameublement in gebruik, uittrektafel voor acht stoelen en dressoir. Het bedrijf had ook een filiaal en fabriek in Den Bosch.


Datum: 02-12-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Marjo Mulders-Verkooyen heeft het waarschijnlijk over de Ten Hagestraat, waarvan het notarishuis op de foto te zien is. De foto is door mij gemaakt van het Genderstraatje met op de voorgrond mijn jongste zoon Jan met bril. De gebouwtjes rechts richting Ten Hagestaat zijn de remises van respectievelijk De Wildeman en van het voormalige Herenhuis op de Markt, die beide nog bestaan. Remises zijn de paardenstallen met tevens plaats voor de koetsen. Van het achterste pand werd midden in de nacht het hele dak met pannenconstructie en alles wat erbij hoorde gestolen en afgevoerd, waarna het pand een plat dak kreeg. Voorheen waren beide remises gelijk.


Datum: 02-12-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Jan, niet het officiële adres maar de achteringang aan het Genderstraatje van het Wienerwald, voorheen Carlton.


Datum: 02-12-2008
Naam: Marjo Mulders- Verkooijen  
img

Dank u voor uw reactie, de vooringang was inderdaad aan de Markt 10. Omdat ik daar woonde in 1982 moest ik ook wel eens achterom, er is in die tijd ook nog ingebroken in mijn auto, toen deze in het Genderstraatje geparkeerd stond. De achteringang van Wienerwald was voor het personeel ook gelegen aan het Genderstraatje. Met een steile brandtrap konden we via de 1e verdieping via de keuken op onze kamers komen. En dat was 's avonds knap donker en eng. Vaak parkeerde ik mijn auto op het knakenveldje, met slagbomen, vanuit de Kerkstraat. Hierop is later de Heuvelgalerie gebouwd, Tijdens de bouw daarvan is er nog een dodelijk ongeluk gebeurd, met een draagbalk, toen volgens mij de Poort van Kleef gesloopt werd. Ik was toen aan het werk op het terras. Ik heb wel meteen de ambulance gebeld, maar ben niet gaan kijken. Later hoorde ik van de fatale afloop. Ik heb het hier dus over 1981 tot 1983. Aangezien ik van mijn ouders en kennissen ook veel verhalen hoor over de markt en de panden voor mijn tijd vind ik hier veel info en verhalen.


Datum: 06-12-2008
Naam: Jan van der Meulen  

De naam van de meubelzaak op de Markt van Eindhoven met het meubelatelier aan het Genderstraatje en het filiaal in Vught in Den Bosch was firma Jonkers. Bij de afbraak van het pand op de Markt in Eindhoven kwamen aan de achterzijde de muurankers tevoorschijn 1677?,  die ik nog fotografeerde voordat de muur verdween. Architect Govers zegde toe deze muurankers naar museum Kempenland te brengen.


Datum: 13-11-2016
Naam: R. van de Kamp  
img

Wat is er gebeurd met (Philip Benjamin Jan) Jan Kruseman na de oorlog? Hij was de zoon van de tabakshandel?