EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11607

Bijdrager:

Jaar:

1962

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Genderstraatje

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Genderstraatje (5)

Beschrijving

Het pand met de groene deuren was toentertijd een fictief depot van de wijnhandel Boex.


Geplaatst op

12-05-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-05-2007
Naam: Maria Willems  
img

Hoezo fictief? Wij woonden boven het kantoor van Boex op het terrein aan de Nieuwstraat, waar ook diverse depots en wijnkelders waren. Mijn vader was werkzaam voor deze firma. Via het Genderstraatje liep ik altijd naar de kleuterschool. Ben nu nieuwsgierig wat dit dan voor depotje was!


Datum: 16-05-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Maria, je vader weet waarschijnlijk wel wat een accijnsgoederenplaats is. De in dit magazijn opgeslagen sterke drank lag in een fictief douane-entrepot. De inhoud van het magazijn was van Boex, maar er was nog geen accijns over betaald. Die werd Boex schuldig op het moment dat de drank dit magazijn verliet. Dit was een manier om het renteverlies over de voorraad drastisch te verminderen.


Datum: 16-05-2007
Naam: Maria Willems  
img

Mijn vader kan ik het helaas niet meer vragen, Hans, maar je uitleg is duidelijk. Gek, dat ik nooit iets geweten heb van dit 'fictief depot'. Ik herinner me wel dat wijn meestal 'op fust' (in grote vaten) arriveerde. Die vaten werden in rijen opgeslagen in de kelders, totdat de wijn gebotteld werd. Kurk en etiket erop (je had daar ingenieuze apparaten voor), waarna de flessen in rekken werden gelegd in diezelfde kelders. Als kind heb ik vaak toegekeken hoe een en ander in zijn werk ging. Ik herinner me de spinnewebben op de flessen, de kenmerkende gistachtige geur van de kelders en de geheimzinnige halve duisternis, die soms alleen verlicht werd door een druipend kaarsje op een schoteltje....
Het fictieve depot zou geïmporteerde flessen cognac of andere sterke drank van Franse herkomst bevat kunnen hebben.


Datum: 01-11-2010
Naam: Piet van der Meulen  
img

Deze ukken zijn: vooraan mijn broer Jan jr. (26-8-57), daarboven ik (Piet 3-4-1956) en rechts mijn zus Ineke (25-1-1955). Zie ook 12171 waar ook mijn broer Jan op staat.


Datum: 01-11-2010
Naam: Cornelis Marks  
img

Ongelofelijk, maar wij (Paul van der Kraan, ik en nog enkele jongens) klommen via de lantaarnpaal naar de trapgevel en liepen er gewoon overheen tot op de garage erachter, trapjes op en trapjes af. De mevrouw in het huis rechts (van de bank) fam. de Poorter (?) werd gek toen ze ons dat zag doen vanuit haar woonkamerraam. Ook liepen we door die dakgoot naar links (op de foto) om dan vervolgens de zolder op te gaan in het gebouwtje met de witte gevel van Jaap de groenteman. Zijn paard stond daar vaak beneden en dat was natuurlijk leuk.