EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1005

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

PSV-laan/Mathildelaan*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

POC / Philips Schouwburg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Ontspannings Centrum (POC). (1)

Beschrijving

Het voormalige Philips Ontspannings Centrum aan de Mathildelaan. Hierin was ook de Philips Bibliotheek gevestigd.


Geplaatst op

15-08-2005

Reacties:

Datum: 22-09-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik zat op de 1-e Philips Lagere school aan de Jonghlaan. Het gebouwtje rechts op de foto was de gymzaal van de school. Het was ook het ''thuis'' van de PSV-turnvereniging. En het was in die tijd een heel moderne gymzaal !! Dit was in de jaren 1950.


Datum: 23-09-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Het gebouw links is de bibliotheek en daarnaast was weer de Philips Kleuterschool.


Datum: 22-01-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

Het viel me ineens op. Het onderschrift vermeldt: Philipsdorp. Ik kan me voorstellen dat een buitenstaander dacht dat een Philips Ontspanningsgebouw wel in het Philipsdorp zou moeten staan, maar het stond toch echt aan de Mathildelaan. Of noemde hij spottenderwijs heel Eindhoven Philipsdorp?


Datum: 22-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Het was niet alleen de gymzaal van de lagere school en PSV. Ook de Philips kantoorschool had daar het gymlessen.


Datum: 22-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Koen ben je nu een buitenstaander? Het gebouwencomplex stond op de hoek Directeur de Jonghlaan/Mathildelaan. Mathilde was geen Philips, maar dit stuk Spoorlaan was wel zeker Philipsdorp zoals een Eindhovenaar zou weten. zie foto 2599.


Datum: 22-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik weet niet beter of ik ben in het Philipsdorp naar school gegaan, terwijl ik in het Drents Dorp woonde.


Datum: 01-05-2006
Naam: Hans Biermans  
img

Hans, Je schrijft "Directeur de Jonghlaan, maar moet dat niet zijn "Philips-de Jonghlaan"? Was niet de vader van Frits een meisje de Jongh?


Datum: 01-05-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Om niet al te veel in herhaling te vallen. (Jij ook als Hans?--Ja dat is de leeftijd jongens.) Kijk even naar foto 2597 en foto 2599.


Datum: 01-05-2006
Naam: Barend Molenaar  
img

Ik denk altijd aan dodenherdenking in het Philips ontspanningsgebouw. Gedicht gelezen door meneer Lap (een cel is maar twee meter lang) (van Campert) en dan als een haas naar huis.


Datum: 02-10-2006
Naam: Toon Cooijmans  
img

Wat ik graag zou willen weten. Het hoge gedeelte aan de achterkant van het pand is, vermoed ik, een toneeltoren (zoals dat in de theatertechniek heet)... kan iemand dat bevestigen?


Datum: 07-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Klopt inderdaad daar werden de coulissen in opgehangen. Bij een wisseling was dat makelijk de een laten zaken en de ander omhoog, alles bij de hand.


Datum: 10-02-2007
Naam: Toon Cooijmans  
img

Jah, Theatertechniek is m'n vak, vandaar de vraag :) Wat er onder het dak gezeten zal hebben heette de "trekken"... Dit zijn lange metalen pijpen (48 of 50 mm doorsnee) die met meerdere staalkabels of touwen, die via katrollen naar de "trekkenwand" lopen, waar de trekken bediend kunnen worden. En waar contragewichten ingehangen kunnen worden om de decorstukken soepel te kunnen verplaatsen. Tegenwoordig gaat dit allemaal geautomatiseerd, maar vroeger was dit echt handwerk, met zware gewichten en veel "getouwtrek".


Datum: 20-10-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Deze foto is van vóór de verbouwing in 1935. Dit is te zien aan het dak dat dan geen ramen meer zal hebben. Vergelijk maar bv. de foto 2667 en foto 2669.


Datum: 21-10-2007
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Heb zelf ook bij PSV turnen gezeten. Samen met m'n broer Wim en Frans. Mijn vader Harrie Toirkens werkte in het POC. Deed daar het licht en geluid en spelen met het licht (zoals hij dat altijd noemde). Hij heeft daar ook m'n moeder leren kennen. Mn moeder werkte daar als serveerster. Nu noemen ze dat: in de horeca.


Datum: 22-05-2011
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Ik kan me niet herinneren dat het POC een recht dak had (ben van 1971). Pas toen het POC een aantal jaren geleden gesloopt werd ontdekte ik dat achter die façade nog altijd het oude puntdak verscholen ging. Ik vind het nog altijd jammer dat het POC tegen de vlakte is gegaan, in die zin dat er niks vergelijkbaars voor terug is gekomen. Het Beursgebouw noem ik niet echt een waardige vervanger. Ik hoop dat er nog ooit een waardige vervanger voor het POC komt, weliswaar niet meer op dezelfde locatie maar wellicht nog ergens in Meerhoven of zo.