EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2667

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

PSV-laan/Mathildelaan*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

POC / Philips Schouwburg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Ontspanningsgebouw (2)

Beschrijving

Deze opname is ouder dan foto 2662. De datering 1949 lijkt me voor deze laatste foto dan ook onjuist omdat daar volgens mij al hoogspoor ligt en op deze foto nog niet. Bovendien is het gebouw pas eind jaren vijftig Philips Schouwburg genoemd terwijl hier Philips Ontspanningsgebouw op de gevel prijkt. Let ook op de gebouwen aan de rechterkant die hier nog een "voortuin" hebben. De zonnewijzer ontbreekt hier ook nog (die dateert overigens van 1951).


Geplaatst op

22-01-2006

Reacties:

Datum: 22-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Toen ik in 1950 op deze school kwam was die tuin aan de voorkant er niet meer.Volgens mij is deze foto inderdaad ouder dan afbeelding 2662.


Datum: 23-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Prachtig die foto. Mijn jeugdherinneringen komen weer te boven. Rechts een gedeelte van de 1e Philips Lagereschool, dan de fietsenstalling waar overdag de Hr. van Strien uit de kreugelstraat zat en 's-avonds, ome Nol van de Ven, dan de gymzaal, ik was ook nog lid van P.S.V. turnvereniging. (Tony Meijnen was de 'trainer') Dan het plantsoen waar later de zonnewijzer kwam rechts bij de ingang van het ontspanningsgebouw de portiersloge, links de Philips-bibliotheek en dan de Philips-kleuterschool. 's-woensdagsmiddags waren daar voorleesmiddagen door Hr. Ooievaar, wat kon die mooi vertellen.


Datum: 23-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Gerrit Hulsman (onze buurman) heeft er ook nog een tijd gezeten als fietsenbewaker. Hij woonde ook in de Kreugelstraat nr 46. Ik ben ook nog een blauwe Maandag bij PSV-turnen geweest en werd getraind door Anna en Nel de Haan. Maar het was mijn sport niet ècht!


Datum: 23-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best.  
img

De wereld wordt steeds kleiner Diny. Dan moet de naam Johnny Hulsman jou ook bekend in de oren klinken, niet zozeer dat ik daar iets mee had, maar mijn broer Henk wel een hele tijd. Helaas is Johnny Hulsman een aantal jaren geleden overleden.


Datum: 23-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Hier liggen mijn herineringen meer bij de optredens van Toon Hermans en Wim Sonneveld c.s. En de warme lunches bij interne cursussen die hier geserveerd werden.


Datum: 23-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Johnny Hulsman...ik heb nog zo vaak aan haar gedacht. Zij was ons buurmeisje en ik heb heel veel met haar gespeeld vroeger. We gingen ook samen naar de school in de Jonghlaan. Johnny was een mooi meisje en werd door haar moeder altijd mooi gekleed, daar was ik altijd goed mee. Als Johnny uit haar kleren was gegroeid (zij was ouder als ik) kreeg ik vaak die mooie kleren. Jammer dat zij niet zo oud is geworden.


Datum: 23-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ja hoor, de Heer Hulsman ken ik ook vrij goed. Nadat mijn vader weg was uit het ontspanningsgebouw ben ik er veel uit het oog verloren. Ik neem aan dat degene die ik me herinner bijna allemaal overleden zijn.


Datum: 23-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best.  
img

Ook zal de naam van de heer Kalb sommigen van ons bekend in de oren klinken. Deze sympathieke en markante man die in de omgeving van de Keldermansraat woonde had een speciale functie binnen het Philips Ontspannings Centrum. Gastheer, of hoofd van het POC restaurant?


Datum: 24-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Wie ook een markant figuur was en bij het POC hoorde dat was Henk de Man, conciërge was zijn funktie binnen PHILIPS maar s'avonds netjes in uniform plaatsbewijzen controleren en na afloop van de voorstelling bood hij de bloemen aan, aan de acteurs.


Datum: 24-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

De heer Jan Kalb, was in het begin portier bij het Philips ontspanningsgebouw. Hij was later hoofd van de portiers en gastheer. Ik zal eens een foto laten plaatsen van de Portiers van het Ontspanningsgebouw.


Datum: 24-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Wist je dat Henk de Man bij ons in 't Pollingstraotje heeft gewoond? Henk was toch concierge bij 't gezondheidscentrum op de Willemstraat en later in Winkelcentrum Woensel? Dan Moet er iemand mijn vader ook herkennen: Arend of, zo als men bij 't Philips Ontspanningsgebouw zei: Harry de Groot. Hij is lang chauffeur geweest, Reed vroeger ook met het warm eten naar het Philips Kampeer Centrum in Someren.


Datum: 24-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best.  
img

Inderdaad Hans, als ik me goed herinner had Henk de Man ook een portiersfunctie op het Philips Gezondheids Centrum in de Willemstraat, waar ook mijn vader werkte. Dus overdag in de Willemstraat en in de avond aan de Mathildelaan met de bloemen. Verder hebben wij Henk regelmatig ontmoet in de periode dat hij nog in de Brugmanstraat woonde, en wij in de Pieter Zeemanstraat.


Datum: 24-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Nee dat Henk in 't Pollingstroatje heeft gewoond wist ik niet. Waar ik hem bezocht heb is in de Brugmanstraat in Woensel en daar woonde hij ook. Hij kweekte vogeltjes.


Datum: 24-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best.  
img

Hennie, Henk de (Grote) Man heeft inderdaad in het gezondheidscentrum, gelegen in het winkelcentrum Woensel, gewerkt als conciërge. Was me ontschoten. Was vermoedelijk in de nadagen van zijn werkzame leven bij Philips. Ook daar zijn wij vroeger wel eens (niet te vaak) op doktervisite geweest.


Datum: 06-01-2008
Naam: B.Rosenkrantz  
img

Deze foto kan genomen zijn vanaf het ketelhuis dat daar stond met een hoge schoorsteen. Deze is afgebroken ten behoeve van de verhoogde spoorbaan, ik heb hem nog zien vallen. Ik ben oud-leerling van Philips lagere school.


Datum: 29-03-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In 1929 is het Philips - Ontspanningsgebouw tot stand gekomen. In 1935 is het verbouwd om 1000 mensen plaats te bieden bij diverse uitvoeringen als concerten etc. (Bron: Eindhoven Industriestad door Dr. F.B.A.M. Verhagen)


Datum: 26-02-2009
Naam: Louis van den Akker  
img

Ik heb de naam Jan Kalb , als kind natuurlijk Meneer Kalb, al zo'n 50 jaren niet meer gelezen of gezien. Mijn herinnering als kind, een erg vriendelijke man die mij kende omdat mijn vader in de Philips Schouwburg werkte. Er zijn een heleboel namen, mijn vader was Driek en dan herinner ik nog" Putje", een meneer de Bruin en er was Dame in het kantoor die veel respect kreeg van het personeel. Dit is lang, lang geleden en helaas is mijn vader nu al weer 30 jaar geleden gestorven en ik verwacht dat de meeste van de mensen die hier werkten niet meer in leven zijn.


Datum: 26-02-2009
Naam: Hennie de Groot  
img

Hallo Louis. Ja, Driek van den Akker. Volgens mij heb ik daar nog een oude foto van genomen in het ontspanningsgebouw. En die mevrouw bedoelde jij daarmee Ria van Vliet of mej. Roelants? En foto's waar Jan Kalb op staat heb ik ook. Mijn vader heeft ook heel lang op het Ontspanningsgebouw gewerkt, zijn naam: Harrie de Groot. Neem maar eens contact op, misschien kan ik je helpen aan een foto van je vader.


Datum: 02-01-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

In de jaren 50 mochten de kinderen van de politieagenten in Eindhoven hier sinterklaas ontmoeten. Of dit voor het gehele politiekorps geregeld was of dat dit georganiseerd werd door een personeelsvereniging is mij onbekend.
Dus op het podium Sinterklaas en zwarte pieten, en achter je in de zaal allemaal agenten! Hoezo je eigen bedreigd voelen. hihi


Datum: 13-08-2011
Naam: Jan Wijn  
img

Henk de Man, zijn naam was ik vergeten. Ik kende hem van de plaatsbewijzen controleren in het POC waar ik vaak kwam. Ik kende hem ook van het gezondheidscentrum in winkelcentrum Woensel toen ik daar tijdens de bouw en na de oplevering werkzaamheden verrichtte (circa 1968) voor de Firma Groenpol. Henk bleef tot het einde van het jammerlijk gesloopte POC als kaartjes scheurder actief. Hij kon goed gezichten onthouden: als hij je tien jaar niet gezien had wist hij nog wie je bent.