EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9168

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Bloemfonteinstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Jacobusschool / De Tongelaar

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Jacobusschool, Tongelre, 1958, klas 6

Beschrijving

De zesde klas van meneer Rutten in 1958. Bovenste rij v.l.n.r.: H. Visser, Jos Linsen, Rinus van Gastel, Gerard Verhees, Ad van der Heyden, W. van der Meiden, Adri v.d. Einden, Peter Segers, S. van Geffen. Middelste rij v.l.n.r.: Toon Claesen, M. Snoeien, H .v.d. Linden, Jan Joosten, R. Sanders, Henk van Erp, Jan Ouwendijk, Hub Brekelmans, S. Maathuis, W. Ruyters. Onderste rij v.l.n.r.: Jos de Wit, Tiny van Bokhoven, Jan Konings, Jan Cozijns, Paul van Erp, Jos v.d. Ven, meneer Rutten, Jan van Diesen, Frans Kuijpers, Kees Steen, Ad Herijgers.


Geplaatst op

11-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Beste Paul, dit is niet de St. Jozefschool maar de St. Jacobusschool Bloemfonteinstraat. De meisjesschool in de Paul Krugerlaan was de St. Jozefschool.
=== Is aangepast (Red.) ===


Datum: 11-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Jan Ouwendijk op deze foto was toen mijn buurjongen in de Stellenboschstraat. Joke was zijn wat jongere zus en door de muur heen van de slaapkamer konden we met elkaar praten. Toen hadden de muren nog oren.


Datum: 12-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Bovenste rij zesde van links heb ik per abuis de naam W. van der Meiden genoemd. Dit moet zijn: Willy van der Heyden. Woonde destijds in de Jan Tooropstraat, die voorheen Achterstraat heette.


Datum: 13-02-2007
Naam: Huub Brekelmans  
img

Hoi Paul, keimooi met al die namen erbij. Nu kan ik me tenminste weer een stel jongens herinneren met naam (maar lang niet allemaal). De heer Rutten vond ik wel een van de leukste leraren, leuker dan die dikke San, die heb ik hiervoor twee jaar gehad.


Datum: 14-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Raar dat mij en mijn familie en vrienden de naam St. Jacobusschool niets zegt. Ook in het blad Skoop van mei 2003 staat bij het voorstellen van de school De Tongelaar: basisschool De Tongelaar is in 1993 ontstaan uit een samenvoeging van de toenmalige basisschool De Laak, gelegen aan de Tongelresestraat en de toenmalige St. Jozefschool, gelegen aan de Bloemfonteinstraat. Ook op schoolbank.nl staan klassefoto's van De Tongelaar uit 1983-1986 met op de foto in goud gedrukt de tekst: Basisschool Sint Jozef. De foto is gemaakt voor de school op het pleintje. Zoek maar eens op schoolbank.nl naar Tongelaar.
Ik denk dat de naam Jacobusschool een eigen leven is gaan leiden omdat mensen niet meer wisten hoe hun school heette, en via o.a. deze site op het verkeerde been gezet zijn. Natuurlijk allemaal niet vooropgezet, maar vergissingen kunnen een eigen leven gaan leiden. Mocht ik het mis hebben, dan ook graag met wat bewijs. De uitgave van Skoop stuur ik U graag toe (.PDF bestand).


Datum: 14-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Ik heb hier zelf 6 jaar op school gezeten en de naam is geen eigen leven gaan leiden. Het was de St. Jacobusschool en niet de St. Jozefschool. De kerk was de St. Jozefkerk.


Datum: 14-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Henk Meelen heeft gelijk. Mijn neef heeft een schoolrapport uit de vijftigerjaren opgevist met daarop: Sint Jacobusschool. Mijn bewijzen, zie boven, vergissen zich ook!


Datum: 15-02-2007
Naam: Ad Wouters  
img

Wel vreemd, ik heb dus ook op de St. Jozefschool gezeten in de Bloemfonteinstraat en neem toch niet aan dat er twee scholen waren.


Datum: 16-02-2007
Naam: Paul van Erp  
img

De volgende tekst kreeg ik gemaild en die spreekt voor zichzelf. Mijn naam is Noud Verhoeven, adjunctdirecteur van BS De Tongelaar. Ik ben in 1970 gestart als onderwijzer op de St. Jozefschool (meisjesschool) aan de Paul Krügerlaan 55. De Sint Jacobusschool was de jongensschool om het hoekje, aan de Bloemfonteinstraat 62. Rond 1975 zijn de meisjes- en jongensschool samengevoegd en onder de naam St. Jozefschool verdergegaan. De laatste directeur van de Sint Jacobusschool was dhr. Van den Weerden. De foto betreft dus de Sint Jacobusschool.


Datum: 16-02-2007
Naam: Jo Linssen  
img

Bovenste rij 2e van links is mijn neef Jack Linssen uit de Karnemelkweg.


Datum: 26-03-2007
Naam: Cor Heesakkers  
img

De naam St Jacobusschool was oorspronkelijk de naam van de jongensschool. De voornaam Jacobus kwam naar mijn informatie van de toenmalige eerste pastoor van de St. Jozefparochie, op wiens grond deze school en later ook het parochiehuis is gebouwd.


Datum: 26-03-2007
Naam: Helene Boselie  
img

Vanaf 1985 is Gijs Rutten mijn collega en adjunct-directeur geweest op Scholengemeenschap de Gender (zie foto 9312 - zittende op de grond 3e van links).
Vorig jaar heb ik hem nog een keer gezien bij een afscheid van een oud-collega.


Datum: 09-04-2007
Naam: Tiny Rulkens  
img

Ik heb in de 5e klas van de St. Jacobusschool bij Gijs Rutten gezeten. Hij is de oom van mijn vrouw. Ik zie hem dus nog regelmatig en hij viert binnenkort zijn 50-jarige bruiloft, waar ik uiteraard ook naar toe ga. Was dus wel een verrassing om Gijs later in de familiekring van mijn vrouw tegen te komen.


Datum: 03-06-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Gijs Rutten: Vandaag 3 juni 2007 is er een open dag c.q. reünie geweest op de voormalige St. Jacobusschool. Veel oude klasgenoten en buurtgenoten gesproken.
Iedereen heeft de beste herinneringen aan meneer Rutten waarbij we in de klas zaten. Deze man behandelde zijn leerlingen met respect en dat was in 1958 niet alledaags. Bij deze: een 10 voor gedrag voor Gijs Rutten!


Datum: 04-06-2007
Naam: Tiny Rulkens  
img

Gijs Rutten zou ook beslist vandaag naar de open dag/reünie zijn gekomen, ware het niet dat hij met zijn vrouw op vakantie is in Frankrijk. Verder heb ik ook genoten van de reünie en vele oude bekenden ontmoet.
Bijzonder was ook dat, behalve de school, ik ook nog even in mijn geboortehuis aan de Paul Krugerlaan, tegenover de school, mocht kijken, waar nu een Turkse familie in woont. Hiervoor mijn dank aan hen voor die gastvrijheid.


Datum: 16-07-2010
Naam: Rineke van der Weerden  
img

Mijn vader, de heer Van der Weerden, is vanaf het begin van de school hoofd der school geweest van de St. Jacobusschool. Het was een jongensschool. De meisjesschool aan de Paul Krugerlaan heette de St. Jozefschool. De speelplaats van de jongensschool grensde aan de meisjesschool. Een paar jaar voor zijn pensioen is men begonnen met het afbouwen van de jongensschool. Er zou een gemengde school komen, de St. Jozefschool aan de Paul Krugerlaan. Ik geloof dat de heer Arons daar toen hoofd der school was. Toen mijn vader in 1971 met pensioen ging, zijn, denk ik, de klassen 3, 4, 5, 6 jongensschool (Jacobusschool Bloemfonteinstraat) overgegaan naar de St. Jozefschool, zodat vanaf dat moment de naam Jacobusschool niet meer bestond. De dan totaal gemengde St. Jozefschool heeft, dacht ik toen nog wel het gebouw van de opgeheven Jacobusschool gebruikt. Mijn vader is dus van de oprichting tot de opheffing hoofd der school geweest van de Jacobusschool.


Datum: 17-07-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ja Rineke, jouw vader zie ik nog voor me. In de volksmond "De Wird" genoemd.


Datum: 05-08-2010
Naam: Ad Herijgers  
img

Prachtige (misschien wel door mijn moeder) gebreide kousen heb ik aan!


Datum: 14-10-2011
Naam: Hans Vissers  
img

Hallo allemaal, door een toeval hoorde ik dat onze "oude meester" ziek is en om die reden is verhuisd. Ik ga in het weekend bij hem langs, later meer.
Voor de goede orde; mijn naam was vroeger Hans Visser, de naam van mijn pleegouders.


Datum: 09-07-2012
Naam: Peter van Berkel  
img

Ik vermoed dat Toon Claesen mijn neef Toon Claassen is die aan de Bloemfonteinstraat woonde.


Datum: 19-12-2016
Naam: Trees Aarts  
img

Wie kan mij helpen aan het e-mailadres of telefoonnummer van Peter Segers? Hij woonde vroeger op de Tongelresestraat (ter hoogte van de Poeyersestraat). Peter was bevriend met mijn broer Wijnand Aarts, Huib Ras, Ad van den Einde en Wim Tielemans. Hij moet ongeveer 68 jaar oud zijn. Ik hoor het graag.


Datum: 04-03-2017
Naam: Trees Aarts  
img

Graag zou ik in contact komen met Peter Segers. Wie helpt mij aan zijn e-mailadres of aan het adres van zijn zus?