EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8908

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Bloemfonteinstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Bakkerijen

Onderwerp 3.:

St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bakker Jo Brekelmans. (1)

Beschrijving

Broodbezorger (bakker) Jo Brekelmans met paard en wagen van de cooperatie op de hoek van de St. Josephlaan en Bloemfonteinstraat. Bij weer, wind en sneeuw moest er brood op de plank zijn. Op de achtergrond zien we de St. Josephkerk met pastorie.


Geplaatst op

03-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-02-2007
Naam: Ria Appelhof Brekelmans  
img

De inzender van deze foto is zijn eigen dochter Ria.


Datum: 04-02-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Waar op deze foto de kerk staat, is nu een flat en daar woon ik. Leuk om dit te zien!


Datum: 04-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wat een heerlijk nostalgische foto van het Tongelre waar ik zo van houd. Het gebouw daar tegen de kerk aan (waar die pennestreek op staat) was de pastorie. In het eerste huis rechts van de pastorie woonde de fam Peters, met 11 kinderen. Pa Peters is jarenlang hoofd van de kampschool aan het Doolplein geweest.


Datum: 05-02-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Bij ons in de Pastoriestraat kwam ook zo'n bakker van de st Joseph Cooperatie. Als ik me goed herinner heette hij Harrie van den Boogaart. De kar was in de kleuren licht en donker Blauw.


Datum: 05-02-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Een schitterende foto omweven met veel nostalgie
Een klein vraagpuntje is echter voor mij, of dit wel de hoek met de Bloemfonteinstraat is. Wellicht de hoek met de Jacob Jordaensweg ?
De Bloemfonteinstraat lag toch aan de linkerkant van de St.Josephlaan, komende van de kerk ?


Datum: 05-02-2007
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Dit is wel degelijk de Bloemfonteinstraat, als het de Jacob Jordaensweg was zou je veel meer tegen de zijkant van de kerk kijken.


Datum: 05-02-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Dit is zeker weten de hoek van de Bloemfonteinstraat, zonder twijfel. Dus direct naast de pastorie fam Peters, dan geloof ik Donders, dan Coolen, dan Boselie en verder weet ik het niet meer.


Datum: 05-02-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Ellie en Marijke: zijn jullie het met me eens, dat de Bloemfonteinstraat ligt/loopt tussen de St, Josephlaan en de Paul Krugerlaan?
Deze kerk was weliswaar niet onze parochiekerk, maar ben er wel veel geweest; evenals naar familie in die Bloemfonteinstraat. Je fietste (je fietste toen nog) over de St.Josephlaan, rechts langs de kerk en ging dan achter deze kerk/pastorie links af de Bloemfonteinstraat in. Klopt toch ?
Onze broodbezorger is echter vanuit de St.Josephlaan rechtsaf geslagen.
De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat in 1954, de Bloemfonteinstraat links en rechts van de St.Josephlaan lag. (Hans van Melis heeft ongetwijfeld kaarten uit die tijd voorhanden, waarmee het mysterie kan/zal worden opgelost; bv foto 7326 uit 1959.


Datum: 05-02-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Helemaal mee eens Theo, vergelijk de kerk ook maar met foto 2122.


Datum: 05-02-2007
Naam: Ria Appelhof Brekelmans  
img

Theo en Peter, als je er foto 7374 bij pakt dan staat ons pap precies bij de B van Bloemfontein kijkend in de richting van de Jacob Jordaensweg. Linksaf naar de speeltuin en rechtsaf naar de kerk.


Datum: 05-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Dit is inderdaad de Bloemfonteinstraat ik ben hier zelf geboren. Als het paard rechts afgaat, loopt hij langs de kerk en steekt daarna het kruispunt van de Poeyersstraat over.


Datum: 05-02-2007
Naam: Gerard Weijnen  
img

Achter de broodwagen ligt het plantsoen, gelegen op de hoek Bloemfonteinstraat-St.Josephlaan, foto 7374. De wagen staat dus net voor het kruispunt in de Bloemfonteinstraat. Op foto 2122 is ook duidelijk te zien hoe ver de kerk van de St.Josephlaan gelegen was.


Datum: 05-02-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Het is natuurlijk lastig te zien door die sneeuw, maar ik zie vooraan de afrastering van he hoek St Jozeflaan / Jacob Jordaensweg en daarachter de afrastering van het kleine plantsoen op de hoek St Jozeflaan / Bloemfonteinstraat. Het paard staat dus volgens mij met zijn kont naar de Bloemfonteinstraat, maar ik geef toe, mijn ogen zijn niet het sterkste deel van mijn lijf.


Datum: 05-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Het paard is net langs dokter Kusters gelopen die had daar een praktijk.


Datum: 05-02-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Ik ben het helemaal eens met Theo. Als Ria's vader op de B van Bloemfontein zou staan, zou hij in een lijn moeten staan, met de hoek van de Pastorie.Let ook op de twee boompjes achter de wagen. M.i. loopt de St Jozeflaan daartussen. Ik houd het ook op de Jacob Jordaensweg.


Datum: 05-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

In het hoekhuis, wat een beetje terug staat, was een drukkerij gehuisvest en in het zelfde rijtje woonde de familie van Zon de Kinderen. Bij mijn schoonouders, om de hoek op de Poeiersstraat, kwam bakker de Vlijt van de Tongelresestraat aan de deur. Die woonde links voor de overweg in het stukje met de 2 kapsalons.


Datum: 05-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Als het paard nu oversteekt dan begint de Jacob Jordaensweg. <<< of hij gaat het kerkhof op (Peter) >>>


Datum: 05-02-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Peter, dat paard staat natuurlijk altijd met zijn kont naar de Bloemfonteinstraat (staande in deze straat of in de Jacob Jordaensweg: de kont blijft gericht naar de Bloemfonteinstraat) mooie hulp ben jij! <<< ja maar dan heb ik in ieder geval gelijk! (Peter) >>>. De opmerking van Ria dat haar vader staat ter hoogte van de B van Bloemfonteinstraat snijdt wel degelijk hout bij nader inzien (zie foto 7374) Het valt moeilijk om achter de wagen de St.Josephlaan te ontdekken; ik denk eerlijk gezegd dat de stoep waarlangs de wagen staat doorloopt naar achteren


Datum: 05-02-2007
Naam: Ad Brekelmans  
img

Het klopt allemaal maar er was toen nog geen Jacob Jordaensweg en nog geen Dr. Custers en het huis van Boselie stond er ook nog niet en het kerkhof had de ingang nog aan de Poeiersestraat en aan de Bloemfonteinstraat stond nog maar één rij huizen; deze foto is al de nodige jaartjes oud hoor! Ik heb zelf nog met die wagen en dat paard gereden, ben zelfs van dat paard gevallen. Het paard heette Vos of Johnnie.


Datum: 05-02-2007
Naam: Marijke de Groot  
img

Je kunt toch niet ontkennen dat in dat rijtje huizen niet de mensen hebben gewoond die ik noemde Ad? En ja, dat was ik vergeten, in het eerste huis van dat rijtje rechts (staat niet op de foto) woonde inderdaad dr. Kusters, was ik even kwijt. Die is later verhuisd naar het grote huis met plat dak aan de Jeroen Boschlaan, achter de vroegere winkel van bakker Houben aan de Hobbemastraat. In dat pand zit nu een architectenbureau dacht ik. En nee, het paard komt aanlopen uit de Bloemfonteinstraat, is inderdaad net langs het huis gekomen van Dr. Kusters (later drukkerij) en gaat of rechts danwel linksaf de St.Josephlaan in of hij gaat rechtdoor, steekt de St. Josephlaan (waar hij naar mijn mening vlak voor staat) over en gaat de Jacob Jordaansweg in. (die er toen misschien nog niet was)


Datum: 05-02-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Tuurlijk, dit is de hoek Bloemfonteinstraat/St. Jozeflaan, geen twijfel over. De fam Rondeel woonde daar ook nog aan de St. Jozeflaan, rechts van de Bloemfonteinstraat. Overigens, de Bloemfonteinstraat loopt ook door achter de Paul Krugerlaan en komt uit op de Tafelbergstraat, Theo.


Datum: 05-02-2007
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Nou ik vind dat jullie eens ff moeten gaan kijken hoe het precies is. Maar ik vind dat mijn broer Ad gelijk heeft. Er heeft ook nog tandarts Verschuren gewoond langs Boselie.


Datum: 08-02-2007
Naam: Huub Brekelmans  
img

Ja we moesten ons pap dikwijls meehelpen op woensdagmiddag en na schooltijd en dat ipv voetballen En als het koud was die vragen "heb je koude handjes" en "lust je een snoepje" gelukkig had m'n oudste broer er meer last van. En de huizen van dokter Kusters stonden er nog niet Dokter Kusters had zijn praktijk op een bovenverdieping bij Fam. de Haan in de St. Josephlaan 49. Dit was nog de tijd van de Kiepkar (had ik daar maar 'n foto van)


Datum: 08-02-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Er is sprake van dr.Custers. Bedoelen we hier dezelfde dr.Custers die later aan de Jeroen Boschlaan is gaan wonen, bij bakkerij Houben om de hoek (pal naast de oprit naar de nieuwe brug over het kanaal?)


Datum: 08-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Ja Theo dat is dezelfde huisarts.


Datum: 08-02-2007
Naam: Ad Brekelmans  
img

Dr. Custers was een klant van ons, ik heb met Oudjaar nog eens EEN Cent fooi gekregen, echt waar.


Datum: 09-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

1 Cent fooi! Ja dat was uit de tijd dat de artsen de vork alleen tijdens het eten hanteerden en nog niet op de hoogte waren dat hij ook nog gebruikt kon worden voor het schrijven. De tijd dat je een dokter nog thuis kon verwachten als je ziek was en hij hielp ook nog als er geen centjes waren. Maar ja iedereen die een veer van z'n lip kan blazen moet zo nodig meeeeeloten. Maar zijn ze ook arts met hart en ziel? Naar ik meen ging dat vroeger van vader op zoon. Nu moet men intreden in een medisch centrum met nogal wat collega's van een andere plumage. Dan hoef je niet meer s'nachts uit bed en zo nu en dan een weekendje aanwezig zijn. Met de nadruk op aanwezig zijn.


Datum: 30-03-2007
Naam: J.D. Beikes  
img

Fam. Brekelmans woonden jullie vroeger op de St.Josephlaan in de buurt van de Fam. Clement? Trouwens waar Jo nu staat op de foto daar op de hoek St.Josephlaan Bloemfonteinstraat woonde toch ook de Fam. Derhaag [nu stucadoorsbedrijf].


Datum: 31-03-2007
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Ja, wij woonden ook in de St.Josephlaan, eerst op 15. In 1962 zijn we naar 35 verhuisd. Clement woonde op 23, fam. Derhaag woonde schuin tegenover ons op het hoekje naast fam. Nas


Datum: 31-03-2007
Naam: J.D. Beikes  
img

Volgens mij heeft de Fam Nas voordat ze in de St.Josephlaan gingen wonen bij ons in de Stellenboschstraat gewoond als ik me goed kan herinneren. Kennen jullie het bultje nog, dat snoepwinkeltje naast de speeltuin, ik weet de straatnaam niet meer, oh ja, hij was doof, die man van haar dacht ik.


Datum: 31-03-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Voor "het bultje" moet je de reacties van Marijke en Ellie lezen bij foto 7326, beste J.D. Enne... deze Brekelmans is geen familie van die van de St. Josephlaan


Datum: 29-04-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Om een juist overzicht van de locatie te krijgen zie foto 8987