EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8555

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Chrysantenstraat

Onderwerp 1.:

Parken / Speeltuinen

Onderwerp 2.:

Speeltuinen

Onderwerp 3.:

Chrysantenstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Speeltuin Chrysantenstraat. (1)

Beschrijving

Deze foto werd in 1952 of 1953 genomen bij de opening van de speeltuin aan het eind van de Chrysantenstraat/Cyclamenstraat. Deze beide straten liepen in die tijd nog dood op een braakliggend terrein. Ik woonde als 7-jarige jongen op Chrysantenstraat nummer 16 en deze foto is vanuit ons bovenraam genomen. In mijn herinnering heeft deze speeltuin maar een paar jaar bestaan.


Geplaatst op

15-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wat een belevenis was dat. Ik woonde in de Cyclamenstraat en heb ook wat uurtjes doorgebracht in de speeltuin. Inderdaad heeft de speeltuin maar een paar jaar bestaan, toen werden de doodlopende straten volgebouwd met huizen. Toen was het gedaan met het spelen in de speeltuin. Maar we konden toen gaan rolschaatsen op de rolschaatsbaan rond het park. Hein kun je je bij jullie op de hoek van de straat nog meneer Baars herinneren? Hij moet tegenover jullie hebben gewoond. Zijn dochter heette Klaartje. Hij was timmerman en maakte voor alle kinderen uit buurt stelten tegen een klein prijsje.


Datum: 15-01-2007
Naam: Hein Banken  
img

Thérèse, ik kan me meneer Baars en zijn dochter Klaartje helemaal niet herinneren helaas. We vertrokken daar ook weer medio 1956; was dat misschien later?
Voor wat betreft de sluiting van de speeltuin; ik dacht dat die al na een paar jaar weer verdwenen was, nog voor 1956 en lang voordat er gebouwd werd. Maar ik kan me vergissen hoor, het is allemaal al lang geleden. Overigens: de opening was inderdaad in 1952 en niet in 1953, zo blijkt uit een aantekening achterop de foto.


Datum: 30-03-2007
Naam: Frank van Laarhoven  
img

Deze speeltuin is later verplaatst naar een plek in de omgeving van de benzinepomp aan het Floraplein. Wij bewonen het pand aan de Chrysantenstraat 17 waar voorheen de Fam. Baars woonde. In de zijgevel staan diverse initialen gekrast, vermoedelijk van speeltuingangers.


Datum: 01-04-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Dat die speeltuin verplaatst is, daar is mij niets van bekend. Het enige wat ik me nog erg goed kan herinneren is, dat de speeltuin plotseling werd afgebroken i.v.m. het bouwen van huizen. Met de ruimte die we tot die tijd volop hadden, was het jammer genoeg gedaan. Initialen in de stenen van de huizen krassen komt me bekend voor. Dit werd ook in de bomen en de banken in het park gedaan. Op diverse plaatsen in het park stonden stenen banken en deze stonden vol met initialen alsook hartjes met pijltjes. Het is iets van alle tijden denk ik, alleen gebruikt men nu spuitbussen verf of viltstiften.


Datum: 21-09-2007
Naam: Tine deVos Dikland.  
img

Op de schommel samen met Jik Dikland en Vera van Hoof uit de Hortensiastraat. Die gingen zo hoog en Vera liet los en vloog het korenveld in. Door deze foto's zijn we naar 47 jaar weer met elkaar in contact.


Datum: 30-09-2007
Naam: Harrie Lamers  
img

Een geweldige foto, uit een aktieve wijk. Meer details over de speeltuin kunnen zeker verteld worden door Jan Ubachs. Zijn vader heeft veel gedaan voor de speeltuinvereniging en activiteiten in de wijk en parochie.


Datum: 11-04-2008
Naam: Jos Verhoeven  
img

Als bewoner van de Goudsbloemstraat keken wij vanaf de achterkant van ons huis ook op deze speeltuin waar we veel tijd hebben doorgebracht. De laatste info over Jan Ubachs jr die bij mij op de lagere school en de ULO zat is dat hij werkte bij de Rabobank in Valkenswaard.


Datum: 07-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Heb gisteren een mailtje gehad van Jan Ubachs jr n.a.v.de speeltuin. Maar ik zie deze foto vandaag pas voor het eerst, en ik kan me als de dag van gisteren nog herinneren, dat ik met Jikkie (nu Jack, wonend in Canada en 10 jaar ouder dan ik) op de schommel ging, losliet en over het hek vloog. Hij is na 47 jaar ook nog! Leuk dat ik via deze site ze na 47 jaar terug gevonden heb en nu via de mail weer kontakt heb met beiden. Deze foto herinnert me ook weer aan het auto-ongeluk van mijn broertje, toen 3 jaar, die voor de groentewinkel van Dientje Lamers werd overreden. Ik werd toen uit de speeltuin gehaald. En tevens aan de autoband die door een paar jongens uit onze straat met lappen werd gevuld en in de fik gestoken! Het St.Josephziekenhuis moest alle ramen sluiten vanwege de walm. Maar spannend was het!


Datum: 19-05-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

In mijn herinnering is de nieuwbouw in de Cyclamenstraat in de jaren 1959/60 gerealiseerd. De speeltuin was al ver voor die tijd verdwenen.


Datum: 27-06-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Links zien we de achterkant van de huizen in de Goudsbloemstraat en de Hyacinthstraat. We zien hier ook de noordzijde van het landgoed Kortonjo.