Reacties
Naam: Jan Toirkens
Eigen schuld, dikke bult? Immers.. afbreken die oude hap.. afbreken was het eerste woord in de NIEUWE Dictionnaire, het bekende Eindhovense-Stap Vooruit-Strategisch Woordenboek, voor bestuurders en voor inwoners. Nieuw was dat woordenboek.., niet alleen nieuw voor de gemeentbestuurders van Eindhoven en de overige voormalige dorpen er rondomheen, maar bijna iedereen zat op dezelfde golflengte, ook de eigen inwoners die het allemaal gelaten over zich heen lieten gaan, op weg naar meer 'VOORUITGANG wat het ook moge betekenen. Gewoon afbreken toch... en lang leve die VOORUITGANG, dat was tientallen jaren het adagio in Eindhoven.
Nou ja, dat verklaart dus waarom zovelen van ons heimwee voelen naar het verleden, omdat ongeveer alles is afgebroken wat ons aan zeg 25 jaar geleden kon herinneren. Elk enigszins interessant huis, kerk of gebouw in Eindhoven heeft tussen 1920-1980 het loodje moeten leggen. Waarvan Akte!
Hooachtend, een oud-Eindhovenaar.
Naam: Ben Brekelmans
Ja Jan, en het gaat gewoon door (zie o.a. bij foto 7028). Voor een Manhattan aan de Dommel moet je nu eenmaal offers brengen. Ouwe meuk moet natuurlijk weg als er niks meer van te maken valt, maar probeer eerst eens creatief te denken of je fronten kunt renoveren/aanpassen zodat het straatbeeld in tact blijft. Er is toch nog nog hoop! Zie de aanpak rond het Tapijtcentrum aan de Kanaaldijk.
Naam: Ties van den Berge
Interessante foto. Links staat gebouw R2 van Fontys Hogescholen, in 1982 nog IHBO geheten en inmiddels verdwenen. Wel is de locatie Rachelsmolen nu bebouwd met een aantal flinke onderwijsgebouwen en een woonwijk. Wat een verschil tussen toen en nu, en dat in een kleine dertig jaar tijd.
Naam: Ties van den Berge
Het verhaal van Hans van Melis klopt in grote lijnen wel. Ik herinner mij dat de gebouwenbeheerder zich destijds in de handen wreef en met voldoening stelde dat het gelukt was de sloopvergunning voor de kerk te verkrijgen. Het IHBO, toen overigens al Hogeschool Eindhoven geheten, de naam Fontys bestond nog niet, wilde eigenlijk aan de andere kant van de Onze Lieve Vrouwestraat (de rondweg) nieuwbouw realiseren, maar bij gebrek aan vergunningen en aan financiën ging dat allemaal niet door. Nu ligt het terrein er dus nog steeds troosteloos bij. Inderdaad wel triest dat zo'n gezichtsbepalend gebouw zo moest verdwijnen.Helaas is dat in Eindhoven wel heel erg vaak gebeurd en is het inderdaad zo dat als je een flinke tijd weg bent geweest het heel lastig is om nog herkenningspunten te vinden.