Bijdrager Hennie de Groot
Jaar: 2006
Locatie 1.:Woensel |432 Oude Toren |Eckartseweg Zuid
Locatie 2.: Woensel |432 Oude Toren |Hudsonlaan
Eckartseweg / Hudsonlaan
Beschrijving | De Eckartseweg anno 2006. Rechts is de Hudsonlaan. Even kijken en de herinneringen komen weer, de winkel van van Nistelrooij, en wie woonde er nog meer? Fam. Van Lierop (ome Sjef), fam. Lodewijks (opa en oma van Patrick). Wel rustig zo op een mooie novembermiddag 2006. |
---|---|
Geplaatst op | 09-11-2006 |
Reacties
Naam: Hennie de Groot
Dat weet ik dat 'Tjum' en Anna wat verder woonde. Ik probeerde reacties uit te lokken wie daar woonde of gewoond heeft. Weet er iemand wie op nr. 47f heeft gewoond? Ik heb nog een cd-tje met het liedje; Eckartseweg 47f. En daarin worden heel veel namen genoemd. Het gaat nog over de tijd voordat de benzinepomp kwam.
Naam: Joop Tielemans
Waar nu de Hudsonlaan loopt stond huisnummer 199, daar ben ik geboren. Naast ons woonde de hr. en mevr. Eversdijk, voor ons tante Jaantje en ome Rinus. Verder in de rij woonde er de fam. V.d. WIildenberg, de fam. Kroon die later naar Mierlo Hout waren verhuisd en de fam. De Poorter. Ook woonde naast ons een boswachter waarvan ik de naam kwijt ben.
Naam: Gerard van de Vorle
Mijn vrouw Agnes van der Weijden is geboren op de Eckartseweg 47j. Zij had een zus Jet en een broer Cor. Haar ouders Janus en Kathe zijn daar als eerste bewoners komen wonen. Schoonmoeder leeft nog, zij is nu 91 jaar ze kent nog vele namen zoals Wiersma, Poulissen, V/d Weijden, Lodewijks, Sanders, Van Kemenade, V/d Burgt en Uijtjens.
Naam: Toon Sanders
Het rijtje zoals opgenoemd door Gerard van De Vorle klopt precies zoals we toen woonden. Vanaf Wiersma 47L, K, J, I, H, G, F, E. De fam. Van de Burgt is als eerste verhuisd, hierna woonde de fam. Van de Ven in deze woning. En dit was weer familie van Lodewijks. Op de site van RHCe zijn al deze woningen nog terug te vinden. Ik heb alleen nooit begrepen waarom de gemeente de letters in die volgorde heeft gezet.
Naam: Gerard van de Vorle
Beste Toon, de belettering van de huizen komt doordat deze woningen er later tussen zijn gebouwd. Verder nog wat aanvullingen: in het huis van Wiersma [geëmigreerd naar Australië] is later de Fam Simons komen wonen; naast de brede gang woonde opa Hart daarna fam. Vossen. De zoon Paul Vossen was een zeer bekende violist, hij is op jonge leeftijd overleden. Fam. Van Gennip enz. Voor nog meer informatie laat het maar horen.
Naam: Toon Sanders
Hallo Gerard, je schoonmoeder is waarschijnlijk de laatste overlevende van de eerste bewoners in dat rijtje. Je hebt gelijk wat betreft de fam. Wiersma, en ik denk nu dat die zelfs eerder verhuisd is dan de fam. Van de Burgt. Paul Vossen was niet alleen een goede violist maar tevens een erg symphatieke knaap. Ik weet waarom de belettering van onze huizen zo vreemd was, alleen vind ik het onlogisch dat het alfabet oploopt naar de stad toe, je zou eerder denken dat de eerste letter die je tegenkomt van het alfabet aan de stadskant zou liggen. Ik ben tevens benieuwd waar al jouw informatie vandaan komt. Als je het niet erg vindt neem ik via jouw e-mail contact op voor een meer persoonlijke vraag.
Naam: Gerard van de Vorle
Waarschijnlijk komt die benummering hierdoor, de huizen waren van een rijke boer Nol, waarschijnlijk kwam hij uit Nuenen en begon hij ook van die kant met de letters van die kant waar hij vandaan kwam. Hij wist niet dat Eindhoven iets verder lag of kwam hij echt uit Nuenen.
Naam: Hans van Melis
De huisnummers en dus ook de toevoegsels lopen op van noord naar zuid geheel volgens de regel. Volgens een andere regel: de straten worden vanuit het centrum genummerd liepen de nummers op de Broekseweg op richting Broek. De hoogste nummers van Broekseweg en Eckartseweg lagen bij de samenkomst van deze twee.
Naam: Toon Sanders
Helaas Gerard, maar volgens mijn informatie kwam boer Nol uit Acht. En ik denk niet dat bouwers van woningen hun eigen huisnummers mochten bedenken. Maar ook de redenering van mijnheer Van Melis kan ik in deze niet goed volgen. Misschien ligt de herkomst van de nummering in een verder verleden. Overigens heeft tussen ons huizenblok en het volgende richting Son een houten bungalow gestaan en daar heeft nog Nico Loef gewoond. Ik weet niet of dit dezelfde is die in de Pastoriestraat heeft gewoond.
Naam: Gerard van de Vorle
In de houten bungalow heeft ook de fam. Simons gewoond, die zijn later in het huis van fam. Wiersma komen wonen. En dat van die boer wisten we wel, het was boer Nol Smits en zijn dochter Annie die altijd de huur (vijf gulden en vijfenzestig cent) achterom kwam ophalen.
Naam: Gerard van de Vorle
Correctie, Agnes haar zus Jet en broer Cor zijn beiden nog in goede gezondheid en wonen nog steeds in Woensel.
Naam: Helene Vos
Naast fam. Van Lierop woonde fam. Peeters, Jack, Harrie en Carla, daarnaast fam. Van Hoof en naast Van Nistelrooy heeft lang de oma van Ria Valk gewoond.
Wij (Els, Ad, Hans en Helene Vos) woonden aan de overkant op 171 naast fam. De Poorter en Derksen, verder de fam. Slaats, Vroome, Frans Schirres, Jan, Nico en Goof van de Ven, Funcke, Jacobs, Van Eck, Akkerveken. Zo ook nog families Dubois, Van der Velden, Reker, Blommaert, Van Mol.
Naam: A. Funke
Schirres heette volgens mij Scheerens. Wij (Eckartseweg 179) woonden recht tegenover de fam. Blommaerts (Eckartseweg 374?). Deze woonde tussen de zussen Dubois (naast V.d. Velden en Oppers) en de zoon Dubois. De jongste dochter Dubois was (is) gehuwd met een Deen. Naast deze Dubois woonde de fam. Niemeijer en daarnaast de fam. Reker (daarna de fam. V.d. Dennen). Aan de overzijde, naast Akkerveken, was de Twijgstraat en aanpalend de textielwinkel van Van Beek, recht tegenover de winkel van Van Nistelrooy. Naast Van Beek woonde 'van Eden wegenbouw' met een grote achterplaats waar damwanden waren opgeslagen.
Naam: Cora de Waal-Robbemond
Wat leuk, een foto van de straat waar ik geboren ben en waar veel familie gewoond heeft! Mijn overgrootouders, de familie Van Heumen, gingen hier bij de oplevering (in 1927? (wie weet dit?) wonen op het huidige huisnummer 260. Na het overlijden van mijn overgrootouders is hun jongste zoon Gerrit er blijven wonen met zijn gezin. Nu nog woont er zijn weduwe met een zoon, dus ik denk dat dit huis sinds het begin op naam staat van de familie van Heumen! Enkele kinderen van mijn overgrootouders hebben lang op de Eckartseweg gewoond, b.v. Antoon van Heumen en Mien Scholte-van Heumen en natuurlijk mijn eigen grootmoeder Marie Rikken-van Heumen. Zij hebben gewoond op nr. 270, waar ik geboren ben, mijn moeder, Marietje (Miep) Robbemond-Rikken verhuisde met haar gezin later naar nr. 362, waar mijn zus Marion is geboren. In 1963 verhuisden we naar een huis in de Generalenbuurt, en zijn mijn opa en oma Rikken op nr. 362 gaan wonen.
Naam: Frans Schirris
Een correctie, mijn juiste naam is Frans Schirris, en heb gewoond op nummer 157 van 1940 tot 1967, dus kan ook nog veel herinneren hoe het er uitzag en wie er allemaal woonden.
Ik zie ook veel namen ertussen die mij onbekend zijn of me niet kan herinneren. Een prachtig medium voor uitwisselen van het verleden.
Naam: G van de Vorle
Beste Kees, in deze bungalow, van hout opgetrokken, heeft ook de fam. Simons gewoond, zijn verhuisd naar Eckartseweg 47L. Daar waar woonde voorheen de fam. Wiersma die naar Australië zijn geëmigreerd. Naast het hoekhuis 47L woonde de fam. Poulissen op 47K en aan de anderen kant opa Van 't Hart op 49, later fam. Vossen. Paul Vossen, de zoon, was een zeer bekende Nederlandse violist. De houten bungalow stond tussen het huis van Uitjes en Kantelberg in.
Naam: Jose Slaats
Mijn grootouders van vaders en moeders kant hebben allemaal op de Eckartseweg gewoond. De ouders van mijn vader, de fam. Slaats, woonden tot 1974 op nr. 167. Opa richtte politiehonden af en werd daarmee zelfs een keer Nederlands kampioen.
De ouders van mijn moeder, de familie Van Mol, woonden tot 1973 op nr 370. De buurvrouw op nr. 368 was Truus Oppers. Op nr. 372 woonden toen de twee vrijgezelle dames Dubois die boven een naaiatelier hadden waar ze kleding voor particulieren maakten. De fam. Blommaert woonde op 366 en V.d. Velden op 364 waar ik toen regelmatig met hun dochter Astrid speelde.
De fam. V.d. Dennen in hetzelfde rijtje was het gezin van Harrie v.d. Dennen, zijn broer Sjef woonde ook op de Eckartseweg in het ouderlijk huis (in het rijtje richting noord) weet helaas het nummer niet meer. Piet v.d. Dennen trouwde met Riek van Mol.
Naam: Ingrid van der Dennen
Ik, Ingrid van der Dennen, ben in december 1958 geboren op de Eckartseweg 382. Mijn oma en ome Sjef woonden op 342. De dochters van de fam. Dubois, José en Ria hebben regelmatig op mij gepast. Ze hadden ook een zoon (volgens mij Koos). Hij heeft mij meegenomen op mijn eerste treinreisje, ben het nooit meer vergeten.
Links van ons woonde een Française van wie ik me weinig kan herinneren. Rechts de fam. Niemeijer. Zo'n lieve mensen, wij mochten altijd gebruik maken van hun waslijn en ik ging er vaak Scrabble spelen.
Oma Mol was bekend omdat ze dol was op kinderen. We waren altijd welkom en regelmatig maakte ze '3 inde pan' pannenkoeken voor alle buurtkinderen.
Met Sjannie Vroomen van de overkant heb ik veel gespeeld. En ook met Astrid (v.d. Velden??), haar vader maakte klompen.
Truus Oppers was een legende in onze straat. Zij was de buurtkrant, wist altijd wat er speelde, bemoeide zich met iedereen en was vreselijk nieuwsgierig. Volgens mij vond mijn moeder haar een vreselijk mens.
Na de veel te vroege dood van mijn ouders heb ik, als 16-jarige, nog een tijd op de bovenwoning van mijn ome Sjef op nr. 342 gewoond.