EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7290

Bijdrager:

Jaar:

1962

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hartschool jongens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
H.Hartschool, Ploegstraat. 1962

Beschrijving

Hier een unieke prent (met dank aan Henk den Exter) van de onderwijzeressen en onderwijzers van de H.Hart jongensschool in de Ploegstraat.


Geplaatst op

16-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-11-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ik ken alleen d'n Bult (Dijkstra) en d'n dikke eng (Engberts).


Datum: 17-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

We zullen de namen er even onder zetten, Giovanni is weer eens een beetje te snel geweest. Van links naar rechts juffrouw Marianne Pessers (woonde toen in de Edenstraat t.o. de Potgieterstraat, hoekhuis). Dan Harrie Senders uit Veldhoven, dan d'n Bult dhr. Nor Dijkstra, ook dirigent geweest van het kerkkoor van de parochie Heilig Hart van Jezus aan de Ploegstraat. En daarna nog in de kerk in Vaartbroek. Daaronder Marianne Buis, uit de Gestelsestraat 52, dan Wies Govers juffrouw van de 1e klas en dan d'n Eng, hoofd der school, dhr. Engbers. Door de ramen zie je nog kinderen spelen op het schoolplein.


Datum: 17-11-2006
Naam: Pie Jonkers  
img

Er staat mij bij dat toen ik in de eerste klas zat juffrouw Wies getrouwd is, in 1951 dus.


Datum: 17-11-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ik weet dat D'n Bult bij ons in de Mattheuskerk organist was en het koor dirigeerde. Ik sprak hem eens aan, dat was toen heerlijk, als kind had je toch een beetje ontzag of schrik van Dijkstra. Maar het was een prachtkerel met een prachtkoor in de H. Hart van Jezus waar ik met mijn twee broers nog bij heb gezongen.


Datum: 19-11-2006
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Waren Kortooms en Van Poppel toen al verdwenen?


Datum: 21-11-2006
Naam: Pie Jonkers  
img

Foutje in mijn bovenstaande commentaar, hier lopen twee herinneringen door elkaar, mag wel na 50 jaar. Wiesje Box (Boks?) zat bij mij op de kleuterschool en pakte altijd mijn blokken af (jeugdfrustratie!), maar hoe heette nou ook alweer de juf van de eerste klas die in het schooljaar 50-51 trouwde?


Datum: 24-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Even een commentaar, juf Wies Govers was vrijgezel, en in de tijd wanneer deze foto gemaakt is waren Kortooms en Van Poppel al met pensioen. Ik zal in het archief wel eens nakijken van wanneer deze foto precies is.


Datum: 07-02-2007
Naam: Maarten Meulensteen  
img

Even commentaar, juf Marianne Buis woonde in de Binnenwiertzstraat naast de fam. Theelen.


Datum: 07-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Sorry Maarten, ik moet je afvallen en Henk gelijk geven, juf Buis woonde echt aan de Gestelsestraat. Misschien ooit verhuisd naar de Binnenwiertzstraat. Theelen, zat die ook niet bij ons in de klas?


Datum: 03-03-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

De juffrouw die in 1951 trouwde was juffrouw Thijssen (die moet haar broek ophijsen). Ik zat bij haar in de klas. Ze trouwde in de Gerarduskerk en we zijn er met de klas naartoe geweest. Daarna verdween ze van school. In die tijd was het niet gebruikelijk dat een getrouwde vrouw bleef werken.


Datum: 10-09-2007
Naam: Jos Theelen  
img

De vijf jongens Theelens (Leo, Paul, Rob, Jos en Jeroen) hebben inderdaad allemaal op de jongensschool aan de Ploegstraat gezeten. En mevr. Buis heeft een tijdje gewoond in de Binnenwiertzstraat.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Juffrouw Buis, getrouwd met een Engelsman, is in Engeland gaan wonen. Ik heb haar ooit nog eens met haar man ontmoet in de kerk met Kerst, ze kwamen de kerststal bezichtigen. Ik heb er een hele tijd mee gesproken en ze woonde bij haar vader op de Gestelsestraat en ook in die tijd even in de Binnenwiertzstraat. De laatste berichten waren dat ze een paar jaar geleden is overleden. Maar of dat waar is weet ik niet met zekerheid.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

O ja voor ik het vergeet, Harrie Senders daar hadden we ook een bijnaam voor: Harrie Prik of d'n Prik of Prikkie.


Datum: 17-04-2010
Naam: Peter van Breemen  
img

Dit zijn 6 van de 7 mensen die tijdens mijn tijd op de lagere school les aan me gaven: juf Wies: 1e klas, juf Marianne: 2e klas, juf Marianne: 3e klas, trouwde in 1963, meneer Senders met bijnaam "Harrie Prik"/"d'n Prik"/"Prikkie": 4e klas, Nor Dijkstra, bijnaam "den Bult" kon soms erg onaangenaam zijn, deed veel voor St. Cecilia en was, zo te ruiken, ook een groot aanhanger van Dionysius: 5e klas, meneer Engbers, bijnaam "den Eng" was hoofd van school en wilde dat ook weten ook. Hij woonde in de Helmerslaan en overleed toen ik in de 2e of 3e klas zat. Zijn opvolger was persoon 7: meneer Spiekerman. De man had een opvallend geel/bruin uiterlijk met veel meeëters in het gezicht. In bijna elke zin gebruikte hij het woord "bordniette". Niemand heeft ooit het lef gehad hem te vragen wat hij daarmee bedoelde of wat dat woord betekende. De een meende dat het een uitnodiging was om naar voren te komen, de ander meende (er waren in de begin jaren 60 al onder ons die naar Spanje op vakantie waren geweest en zodoende internationale flair meebrachten) dat het uit het Spaans kwam: bonita = mooi. Toen hij pas op school kwam hoorden we de oudere leerlingen de spreuk zingen: "Er kwam eene gek uit Amsterdam en die gek die heet Spiekerman".


Datum: 25-10-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

In mijn tijd, tot 1950, waren er vast nog geen vrouwen op die school aanwezig, de bokken en de geiten waren ten tijde van het rijke roomse leven nog streng gescheiden. Wij hebben wat robbertjes gevochten, vooral verbaal en incidenteel letterlijk met de jongens van de Ploegstraat, want wij waren verderfelijke 'prottestante' van de Nutsschool aan de overkant. Buiten je eigen buurt had je vrijwel nooit contact met elkaar, alles was georganiseerd volgens religieuze lijnen, de gymnastiek-wandel-sport en zelfs de visclub, de scheiding was praktisch 100%


Datum: 25-10-2014
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hoe anders was dat rond 1968. Ongeveer in die tijd zat ik als RK samen met mijn protestantse vriend Sietse Abbink bij een protestantse verkennersgroep: de Hikegroep III aan de Heezerweg. Mijn ouders hadden daar meer moeite mee dan de ouders van Sietse, dat wel.


Datum: 18-06-2015
Naam: Jan van Grinsven (1954)  
img

Juffrouw Wies Govers was inderdaad al jarenlang de juf van de eerste klas, een lieve juf, zoals een juf hoort te zijn, zeker die van de eerste klas, want de kinderen beginnen dan pas aan hun schoolloopbaan en zij moeten dan nog zolang. Ik kan mij de bordtekening van Duimeliesje zo voor de geest halen en dan heb je als leerkracht toch wel indruk gemaakt als iemand dat na ruim 50 jaar nog kan herinneren. Zij was niet getrouwd en woonde bij haar ouders aan de Lodewijk Napoleonlaan.
Juffrouw Marianne Buis was toen ik op school zat nog ongehuwd. Zij woonde pal achter de jongensschool aan de Gestelsestraat 52. Zij miste het zachtaardige van juffrouw Govers en zij heeft mij vaak aan mijn oren getrokken en dan draaide ze soms ook nog heel gemeen.
In klas drie kwam juffrouw Marianne Pessers nieuw op school. Zij woonde inderdaad aan de Edenstraat, in de hoekwoning tegenover de Potgieterstraat. Een moderne juf, met een petticoat staat mij bij. Ze had wel haar voorkeuren.
In de vierde klas kwam je voor het eerst bij meesters en dus bij Harrie Senders, voor die tijd een jonge meester. Harrie was ongehuwd voorzover ik mij kan herinneren. Deed veel voor voetbal, UNA in Zeelst. Senders is nog tientallen jaren verbonden gebleven aan deze school.
De vijfde klas was voor Nor Dijkstra, en meester die al jaren aan school stond en dus ook in de vijfde klas. Muziek was zijn passie en Dijkstra leidde als dirigent het H. Hartkoor en stak hier volgens mij al zijn vrije tijd in. Hij pikte in zijn klas de jongens eruit die aardig bij stem waren en die mochten bij het koor komen. Dat koor bestond naast volwassenen dus ook uit jongens. Met Kerstmis en Pasen werden speciale missen van Haydn e.d. ingestudeerd en ten gehore gebracht. Dijkstra leidde een kwalitatief goed koor dat volgens mij ook best veel prijzen won. Of hij onderwijskundig sterk was, staat mij niet bij. Jaarlijks ging het jongenskoor op kamp in Santpoort.
In de zesde klas kwam je bij meester Engbers, het hoofd van de school. Engbers overleed echter in dat jaar en in zijn plaats kwam Spiekerman uit Amsterdam. Hij was een beetje een sombere, serieuze man, maar ik heb de indruk dat hij didactisch gezien kundig was en leerlingen op hun juiste waarde wist te schatten. Zijn 'niette' kan ik mij nog goed herinneren.
Govers, Buis, Dijkstra, Engbers en Spiekerman zijn al tientallen jaren overleden. Enkelen van hen liggen begraven op het Catharinakerkhof. Of Senders en Pessers nog leven, is mij niet bekend.


Datum: 03-10-2017
Naam: Frans Maas  
img

De juffrouw die in de eerste klas (1951/1952) trouwde was juffrouw Thijssen (ik weet niet of ik Thijssen goed schrijf). Zij ging weg en er kwam een vervanger (getrouwde vrouwen mochten in die tijd volgens mij niet meer werken). Ik heb nog mijn rapport uit dat jaar maar kan de handtekening van de klasse-onderwijzer niet lezen.
In de tweede klas was het meester J. van Poppel, 3e klas C. Butijn, 5e klas J. Kampert en 6e klas Nor Dijkstra.
Er bestonden toen (net als alle voorgaande jaren) twee klassen in iedere leeftijdsgroep. De tweede 6e klas was o.l.v. dhr. Engberts.
In eerste klas gingen we, bij gebrek aan leslokalen, in twee lichtingen naar school.