EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8156

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hartschool jongens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
H. Hartschool Ploegstraat, 1959.

Beschrijving

Namen probeer ik nog te achterhalen, Maar wie kan me alvast hiermee helpen? <<< Bart, graag wat meer gegevens zoals welke klas, onderwijzers >>>


Geplaatst op

24-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-12-2006
Naam: Bart van de Wiel  
img

Sorry vergeten, maar dit is het schooljaar 1959/60. Ik sta op de tweede rij, van links nr 10. Naast mij staat Michael Defesche(9). Er waren toen twee zesde klassen van Engbers(l) en Dijkstra (r).


Datum: 25-12-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Beste Bart. Is de vingerhouding van dat bebrilde ventje, naast dat geblokte menneke op de middelste rij links, een bepaalde vingerwijzing?


Datum: 30-05-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Ik betwijfel of dit een klassenfoto van de zesde klas is. Daarvoor lijken me de jongens rechts en midden vooraan te jong, terwijl de jongens links achteraan duidelijk veel ouder zijn. Ik meen links boven Alfons van de Biggelaar te herkennen, en die heeft bij mij in de klas gezeten. Als het jaartal klopt zou hij op deze foto 14 of 15 jaar oud moeten zijn. Nee, ik veronderstel dat dit een foto van het jongenskoor is, ook al omdat Nor Dijkstra er zo nadrukkelijk bij staat. De grotere jongens bleven vaak na hun lagere schooltijd nog enkele jaren bij het koor, ook al was hun (jongens)stem al gebroken. Ze zongen dan met de heren mee. Misschien herkent mijn jongere broer Geert nog wat meer gezichten. Ik zal hem de foto eens laten zien.


Datum: 07-08-2007
Naam: Peter Markus  
img

Voorste rij vierde van rechts is mijn broer Guus Markus. Als het jaartal 1959 correct is zou dit de vierde klas kunnen zijn.
Voorste rij vierde van links, Johan van den Eeden.


Datum: 30-03-2008
Naam: Miguel Defesche  
img

Beste Bart. Een paar namen kan ik me ook nog herinneren. Ik denk ook dat dit de zesde klas was, omdat De Eng en De Bult erbij staan. Twee klassen, de goede en de minder goede leerlingen! De jongens met de vingerhouding zijn Frits Swinkels (van Meursstraat) en Ton Retera, vierde van links in deze rij Bastiaans. Een paar andere namen links boven Paul Houts, derde van links Pulles, daarnaast Nico Reintjes en Nouwen, 9e van links Mark Brenninkmeijer. Helemaal rechts Johnny Moes en Leo Roels. 2e rij rechts 2, 3, en 4 resp. Karel de Waal, Theo Gooskens, ... van Brunschot. 1e rij 6e van links Wim Monte.


Datum: 01-10-2009
Naam: Peter Verdonschot  
img

Hallo Bart, hartstikke leuk om deze foto te zien. 1959 toen was ik 11 jaar, dit zou dan inderdaad de zesde klas zijn geweest. Onder voorbehoud kan ik nog wat namen plaatsen. Voorste rij 8ste van links daar zie ik mezelf in, dan op 11 vanuit links Hendriks uit de Akkerstraat, nog steeds op de voorste rij 3e van links en 5e van rechts waarschijnlijk de gebroeders (Jos Frans?) Christus die konden goed leren. Middelste rij 6e van rechts is Hennie Horsten, een neef van mij. Helemaal rechts van de middelste rij is als ik het goed heb Robberto Toffelo.


Datum: 11-02-2010
Naam: Henk van den Wittenboer  
img

Via mijn broer Hans hoorde ik van het bestaan van deze site, ik bekijk nu deze foto en herken mijzelf op de middelste rij, 8e van rechts.
Aan Nor Dijkstra heb ik minder goede herinneringen, hij presteerde het om mij uit de nachtmis te zetten omdat ik lachte om een grap van iemand anders, het was in het begin van de eerste mis, toen bestond de nachtmis nog uit drie missen, en mijn ouders zaten in de kerk, dat was een lange koude nacht. Ik ben toen direct uit dat koor weggegaan en ben bij de paters Augustijnen gaan zingen.


Datum: 11-05-2010
Naam: Hubert Hendriks  
img

Op een reactie van Peter Verdonschot kan ik bevestigend reageren: dat is mijn broer Joop Hendriks. Wat een leuke site. Nu nog op zoek naar mijn eigen klas, met Vincent Reijers, de jongen van Van Helvoort (postkantoor) die toen is overleden, Wim van de Hurk, Piet Vennix, Michiel Dijkstra (ja de zoon, later rode front of zoiets), Rene van de timmerfabriek, Leo, oef het valt niet mee, maar wel veel goede herinneringen. Een juffrouw Trees die later ook zangeres werd. Zingen in het koor en misdienaar, dus regelmatig naar de kerk i.p.v. naar school. Bij de verkenners bij de akela (meteen naast de school). Een uitstapje met zijn 12en? in de kever van een van de juffrouwen etc. Wij waren met drie broers: Fons, Joop en Hubert Hendriks uit dezelfde straat als Jos, Vincent en Bart Reijers. Regelmatig moest ik hoestbonbons gaan kopen voor Dijkstra. En hij maar denken dat wij niet snapten dat het was om zijn adem te maskeren. Volgens mij had het Rozenknopje daar iets mee van doen.


Datum: 11-05-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja Hubert, dat zijn allemaal herkenbare herinneringen. Het belangrijkste wat je daar noemt, is natuurlijk het veel te vroeg overlijden van mijn broer Jozef. Daarnaast heb je het over de broertjes Reijers, waarvan Bart bij mij in de klas zat en Jos zie ik nog regelmatig, daar het een vriend van mijn vriend is. Van Vincent ken ik alleen het huis waar hij in woont op de Lisseven. Maar die heeft dan ook een flink bedrijf samen met Jos. De Kever van een van de juffrouwen, moet die van Buys van de Gestelsestraat geweest zijn. En inderdaad, d'n Dijk lustte hem wel. Vaag komt mij de naam Hendriks wel voor, maar ik kan er geen straat aan knopen. Wij woonden indertijd in elk geval in de Rivierstraat op nr.10.


Datum: 12-05-2010
Naam: Hubert Hendriks  
img

Beste Giovanni, jou ken ik inderdaad niet. Wij waren uit de Akkerstraat (net zoals de Reijersen die wij zo nu en dan nog zien) en ik zat dus bij jullie Jozef in de klas. Zijn ziekte en begrafenis draag ik als een indrukwekkende herinnering mee. Ik ben na de lagere school naar Beekvliet in St. Michielsgestel gegaan en heb het Eindhovense voor een groot stuk achter me gelaten. Boekjes verkopen voor Estland en Litouwen, een actie voor een ziekenhuis in Afrika van een van de kapelaans. Met Piet Vennix over de muren klimmen en lege verfblikken in brand steken. D'n Eng die een wonderlijke pedagogische combinatie was van primitief inzicht gepaard aan goede bedoelingen en gehandicapt door in standen denken. Aan Dijkstra heb ik overigens veel goede muzikale herinneringen en volgens mij heb ik bij hem ook wel wat geleerd. Ineens schiet de stencilmachine met die blauwe inkt door mijn hoofd en die afgrijselijke lijsten met jaartallen die we van buiten moesten leren. En niet te vergeten de kleine katechismus onder de strenge blik van pastoor De Gruyter, een broer van Piet den dief (10%). Tjee man, er schiet veel wonderlijks en goeds door mijn hoofd.


Datum: 29-03-2018
Naam: Johan van den Eeden  
img

Het is inderdaad een foto van de twee zesde klassen. Schooljaar 1959/1960.