Bijdrager Henri Spaan
Jaar: 1960
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Treurenburgstraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Kleuter- / Fröbelscholen |Tongelre, Montessori Ks Villapark
Reacties
Naam: Ton Trienekens
Beste Henri, soms moet je echt terug in je eigen tijd. Mijn eerste grote liefde: Juffrouw Cobie (welke jongen wordt er niet verliefd op de juf uit de kleuterklas?). Ruim twee volle jaren mocht ik bij haar in de klas zitten. Vanaf maart 1960. Op deze foto zie ik mezelf niet terug, dus is die wellicht net gemaakt voordat juffrouw Cobie in mijn leven verscheen. Zal nog weleens in mijn foto archief duiken, wellicht heb ik ook nog wel iets van uit die tijd.
Naam: Gerard van de Schoot
Henri, heb jij op Montessorischool of op de Fröbelschool gezeten. De school had namelijk twee ingangen (zie de foto van RHCe met Atlantisnummer 0025953 de linkse deur was de Fröbelschool en de rechtse de Montessorischool). De school stond op de hoek van de Fazantlaan – Treurenburgstraat. Ik zat zelf in 1951 op de Fröbelschool en toen was Juffrouw Cobie ook al op die school.
Naam: Peter Pilgram
Mijn zus Anneke en ik zaten op de Montessori in 1948/49, bij de zusters. Omdat de orde van franse origine was werden de zusters aangesproken met Mere (Peter Markus), het franse woord voor moeder. Mere Vincentia leidde de Montessori en Mere Anna, de Fröbelschool. Nellie Pinxe van de Tongelresestraat was de juffrouw. Als je met je gezicht naar het gebouw stond, was de Montessorischool links en de Fröbelschool rechts.
Naam: Gerard van de Schoot
Hennie, fijn dat je ook nog kunt herinneren dat de Fröbelschool aan de linkse kant zat. Ik kan mij ook nog herinneren, dat we vanuit de klas op de Treurenburgstraat konden kijken. En de speelplaats was tussen de Fröbelschool en de meisjesschool aan de Treurenburgstraat. Robert, en wat de hobbyzolder betreft daar kwam je via het kleine deurtje op de hoek rechts van het gebouw. Er waren in die tijd meer activiteiten in de Monti, bijvoorbeeld op vrijdagavond werd er ook gerikt. Er kwamen wel 60 a 70 mensen rikken die van heinde en verre kwamen, die avonden werden door Sjef Dijkhof uit Bosboomstraat en Giel en Piet van der Linden van de horlogezaak van de Tongelresestraat georganiseerd. Nadien is er ook nog gekiend en toen was het rikken zo afgelopen. En daarbij werden er op die avonden ook de nodige drankje genuttigd.
Naam: Ben Brekelmans
De Monti zat met zijn bovenzaal aan de Fazantlaan. Heb daar in de sixties vaak op zondagavonden gespeeld met The Jerseys (zie foto 4464). Later was het m.i. de residentie van een carnavalsvereniging.
Naam: Gerard de Beurs
Op deze kleuterschool (als je voor de Monti stond links de hoek om.) heb ik ook mijn eerste schooljaren mogen doorbrengen. Vanaf de Rubensstraat moesten we dan oversteken bij kapper Gielen. Daar stonden aan beide zijde van de weg van die oranje knipperbollen. Ik kan mij nog herinneren dat er op de speelplaats achter iets van een hok of opbergruimte een hele grote walnoten boom stond. Deze gingen we altijd stiekem rapen. Van latere datum weet ik nog dat tijdens het dansen in de Monti, je voor een flesje bier ongeveer 50 cent betaalde. Ik dacht trouwens dat Sjef Dijkhof vooraan in de van Goghstraat woonde. Ik kan mij niet herinneren dat hij uit de Bosboomstraat kwam?
Naam: Rikie van Casteren-Spaan
Ik heb zelf ook op de frobelschool gezeten , rond 1940. Ik kan me nog goed zuster Mere Catharine herinneren en niet Merketrien. (is een verbastering hiervan). Juffrouw Cor was ook een onderwijzeres van de fröbelschool. Deze school was meer bestemd voor de kinderen uit de woningbouw St. Jozef. De montessorischool was voor de kinderen uit welgestelde kringen, zoals het villapark . Die scheiding was duidelijk in die jaren.
Naam: Gerard de Beurs
Rechtsonder, op de grote versie van foto 28857, is de speelplaats en de achterkant van de Montessorischool goed zichtbaar. Rechts van deze speelplaats was de ingang voor de fröbelschool.