Fotonr.: 648
Bijdrager Jan Spoorenberg
Jaar: 1930
Locatie 1.:Stratum |217 Looiakkers |Stratumsedijk
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Bijzonder Onderwijs / Pensionaten |Sancta Ursula

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Sancta Ursula.

Beschrijving Deze prentbriefkaart is afkomstig uit de collectie van het Regionaal Historisch Centrum. De bovenvermelde datum is een gissing.

Dit pensionaat werd kennelijk gedreven door nonnen. Zie foto 649 waarop ook een kapel voorkomt.

=== De oorspronkelijke foto van het RHCe is vervangen door een duidelijker exemplaar uit de collectie van Jan Spoorenberg. (Red.) ===
Geplaatst op 01-07-2005

Reacties

Datum: 06-11-2005
Naam: Hans van Melis img

Sinkel en de lucifersfabriek.
In Eindhoven 2001-Jaarboek beschrijft Olga Timmer-Kool het verblijf van de familie Sinkel in Eindhoven.
In 1864 koopt de Stratumse tabaksfabrikant H.F.C. Coolen het terrein op de hoek van de Stratumsedijk en wat nu Elzentlaan is. Hij laat in 1869 een grote villa bouwen. In 1879 wordt Sancta Ursula verkocht aan de Amsterdamse financier Bernard Hermann Anton Sinkel (bekend van de Winkel van Sinkel). De familie Sinkel-Langemeijer vestigt zich in Stratum in verband met de voorgenomen oprichting van de stoomluciferfabriek Vissers, Langemeijer & Co, waarvan de heer Sinkel stille vennoot wordt.


Datum: 19-12-2005
Naam: Dick Kneepkens img

Het pand was gebouwd omstreeks 1870 door H. Coolen, Volgens Karel Vermeeren in Eindhoven Verleden Tijd blz 17, 18, 19 en 20 kocht Bernard Sinkel in 1879 een stuk grond in het gebied wat de Elzent heette, waarop hij een prachtig herenhuis liet bouwen. Hij schonk een lap grond tegenover zijn villa aan het kerkbestuur om er een nieuwe St. Joriskerk op te bouwen. Na het overlijden van Sinkel in 1890 werd het verkocht aan textielfabrikant J.J. Schröder (Eindhoven van dag tot dag blz 231) die het later weer verkocht aan de Belgische zusters Ursulinen (Eindhoven in oude ansichten, Wandeling door Stratum blz. 25) en het pand kwam toen aan zijn naam door de vestiging van een meisjespensionaat 'Sancta Ursula'. Het pand werd toen ook uitgebreid met de houten kapel van pensionaat 'Eikenburg'. In 1930 werd het aangekocht en in gebruik genomen als gemeentehuis, en de houten kapel werd raadszaal. Tot 1952 in gebruik als gemeentehuis en daarna afgebroken voor de bouw van de stadsschouwburg.


Datum: 24-05-2008
Naam: Toon Geevers img

Het afbreken heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De gemeenteraad kon het niet eens worden en toen is tot veler verrassing brand uitgebroken in de trouwzaal, een achter de villa gelegen houten gebouw.


Datum: 09-11-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Nu hoorde ik gisteravond van iemand uit de Biesterweg, dat het houten gebouw dat afgebrand is, destijds in gebruik was als politiebureau.


Datum: 09-11-2008
Naam: Toon Geevers img

Voor zover mij bekend was er in die tijd in Eindhoven maar één politiebureau en dat was op de Grote Berg. De eerste politiepost is volgens mij geopend in Stratum en dat was veel later.


Datum: 09-11-2008
Naam: Tini van Rooij img

Van Stratum weet ik het niet maar er was in ieder geval een politiepost in Woensel, zie o.a. de foto's 5399 en 10622


Datum: 09-11-2008
Naam: Tini van Rooij img

Dat politiebureau wat Giovanni bedoelt was dat niet gevestigd in het houten gebouwtje van foto 14007?


Datum: 27-02-2012
Naam: Henk van Aken img

Ik was eerder verbaasd dat dit pand het oude stadhuis van Stratum was. Ik herinner mij als kind dat je links van het pand de toegang had tot het Stadswandelpark met het monument aan de visvijver van de radioboodschap naar Indonesië.
Als wij naar het wandelpark liepen, zegde mijn moeder een gedicht voor (niet volledig): "In de winkel van Sinkel is alles te koop. Hoeden en petten en damescorsetten...".


Datum: 27-02-2012
Naam: Peter Vermeulen

Voor alle duidelijkheid Henk, dit is niet het oude stadhuis van Stratum maar van Eindhoven. Het werd in 1930 in gebruik genomen omdat het stadhuis aan de Rechtestraat te klein was voor Groot-Eindhoven.


Datum: 27-02-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Misschien wel bijzonder, dat het tuintje achter de villa reikte tot aan wat nu de Boutenslaan heet. Wat nu het Stadspavilioen heet, was het koetshuis.


Datum: 28-02-2012
Naam: Wil van Hout img

Je kunt je bijna niet voorstellen als je door de villawijk loopt, dat in zulke huizen een echtpaar gewoond heeft met hooguit twee kinderen, terwijl de gezinnen bestaande uit tien personen het meestal moesten doen met een oppervlakte van .... vul maar in.


Datum: 23-07-2017
Naam: Hans van Melis img

Toen de familie Sinkel er woonde, woonden er tevens 3 à 4 dienstmeiden. Coolen had een inwonende gouvernante voor zijn kinderen en een dienstmeid.