Bijdrager Corrie Elshout - v.d. Rijt
Jaar: 1900
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |Stratumsedijk/Dijk*
Locatie 2.: Stratum |215 Joriskwartier |Heezerweg/Laagstraat*
Hoek Dijk/ Heezerweg
Beschrijving | Het zou me niet verbazen als deze foto van vóór 1900 is. Later zou hier café Waterreus komen en rechtsachter café De Huifkar (of heette dat toen al zo?). |
---|---|
Geplaatst op | 18-10-2007 |
Reacties
Naam: Sienie V.d.hurk-v.dommelen
Wat een prachtige foto, vooral omdat mijn grootouders vooraan op de Heezerweg woonden (misschien wel de laatste rij huizen). Zij zijn van de jaren 1860 en overleden in 1935-36. Mijn moeder is daar in 1900 geboren en mijn vader woonde aan de linkerkant van de Heezerweg, geboren 1902. Wie heeft misschien nog meer oude foto's?
Naam: Frans Bax
Het café rechtsachter (Aalsterweg 1) heeft tot augustus 1940 geheten: café W. Bax. Mijn opa is hier (waarschijnlijk in 1905) gaan wonen en het café annex Koffiehuis begonnen. Hier zijn de twee jongste kinderen Christ en Jac en twee kinderen van Jac, ondergetekende en Gonny, geboren. Voordien woonde hij met zijn vrouw Allegonda Sarton op de Stratumsedijk (in het pand?) waar later de koperslager Van Poppel heeft gewoond. Beiden hebben elkaar leren kennen bij Hermanus Boex, de wijnhandelaar. Ze hebben gewerkt als koetsier en in de huishouding. We zijn in 1940 gaan wonen in het winkelpand van Piet van Kuik, Leenderweg 6. P.J. Bax schildersbedrijf, behang, verf en schoonmaakartikelen. In de drie kamers van het café, van respectievelijk 15, 143 en 24,5 m2, was het St. Jorisgilde Stratum ruim 60 jaar thuis. Ook de Stratumse Harmonie was in die tijd hier thuis en heeft hier haar repetities gehouden. In een slapende periode van de harmonie zijn op de zolder van het pand de instrumenten bewaard gebleven.
Of Harrie en Marietje van den Akker het café direct “De Huifkar” hebben genoemd weet ik niet.
Naam: Eric Kemperman
De foto is misschien van ná 1900. Bij het commentaar bij foto 1327 en 21540 (van John Van Der Kruis) wordt verteld dat de huizen aan de linkerkant van de Heezerweg (Laagstraat) in 1904 gebouwd zijn. Zijn de huizen oneven en even aan het begin van de Heezerweg in dezelfde tijd gebouwd?
Naam: Martin Swinkels
De Heezerweg van heden heeft niets te maken met de Heezerweg van voor 1920. De Heezerweg van voor 1920 is na de annexatie Laagstraat gaan heten. Ik adviseer de redactie om verwarring te voorkomen deze teksten in de kop aan te passen,want deze verwarring bij inzenders van commentaren is te lezen op meerdere foto's.
Naam: Tini van Rooij
Martin en Giovanni, de foto is duidelijk van voor de annexatie. Dan kijken we links de Laagstraat in en rechts de Dijk. Na de annexatie werden straatnamen die in de nieuwe gemeente dubbel voorkwamen vervangen. In Gestel was al een Laagstraat, daarom werd de Stratumse Laagstraat voortaan Heezerweg genoemd. De Dijk werd Stratumsedijk. Het stuk Heezerweg waar we hier in kijken bestaat niet meer. Tot aan de Gasthuisstraat is vrijwel alles gesloopt en het gebied is opnieuw ingericht.
Naam: Y.J. Henderson
Eric Kemperman, deze foto is in ieder geval van vóór 1904. De huizen die John van der Kruis bedoelt, zijn de panden 19-21-23-25 links vooraan en die hadden 1904 in de gevelsteen staan. Die panden zijn op deze foto niet te zien, ze staan namelijk verstopt links achter het pand waar later de steenhouwerij in kwam. Aan de huizen rechts vooraan in de Heezerweg is te zien dat de foto van voor 1904 is want de zes huizen van "De Algemeene Armen van Stratum" (Heezerweg 8-10-12-14-16-18) zijn nog niet gebouwd.
Naam: Paul van der Cingel
Het kaartje naast de foto is niet juist, daar staat splitsing Leenderweg- Aalsterweg, maar de foto geeft het kruispunt Elzentlaan, Stratumse Dijk, St Jorislaan, Heezerweg weer. Links zien we een deel van het toegangshek van de St Joriskerk. Rechts, niet op de foto, huize St Ursula, dat een aantal jaren als stadhuis van Eindhoven dienst heeft gedaan.
En wat de naamsverwarring van sommige straten betreft: Voor de annexatie van de 5 omliggende dorpen rond Eindhoven, hadden al die plaatsen straatnamen die zowel in de ene als in de andere gemeente voorkwamen. Toen die 5 met Eindhoven samen 1 gemeente gingen vormen moest daar natuurlijk wat aan gedaan worden.