EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5466

Bijdrager:

Jaar:

1975

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

322 Doornakkers-Oost

Straat:

Generaal Bothastraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

Veilinggebouw NCB

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Veiling in de Generaal Bothastraat.

Beschrijving

De veiling van de Ned. Chr. Boerenbond (NCB - voormalig) gelegen aan de Generaal Bothastraat 7 in Tongelre (en niet Woensel zoals er bij Atlantis staat). Hier werd groente en fruit verhandeld. De hele zaak ging, meen ik, eind 70's tegen de vlakte. Op de opengevallen plek hebben Theo en Frank Conijn later aan de straatzijde een prachtige muziekzaak neergezet. De zaak is onlangs overgenomen door het Rotterdamse Feedback, dat vrijwel gelijktijdig ook Eindhoven Musical Instruments opkocht. EMI was tot voor kort gevestigd aan de St. Petrus Canisiuslaan. Op het voormalige veilingterrein verschenen aan het Hefveld de zgn. kunstenaarsateliers, een door de bewoners aanvankelijk niet in dank afgenomen initiatief van de gemeente Eindhoven. RHCe, Atlantis beeldbank nr 26624.


Geplaatst op

20-08-2006

Reacties:

Datum: 21-08-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Regelmatig met paard en groentenwagen van Jan van der Looi van de Pastoor van Arslaan 's woensdagsmiddags meegereden naar de veiling. Binnendoor van Woensel naar Tongelre over de Hamsterstraat, Woenselsestraat oversteken, langs de Oude Toren en over de toen al gerealiseerde brug over de Dommel richting de IJzeren Man naar de veiling. Aangekomen bij de XL-fruitmand was het ten strengste verboden om fruit te pakken van de gereedstaande kisten. Maar je begrijpt wel als niemand keek was de verleiding groot. Wat kon Jan tekeer gaan als hij ons betrapte.


Datum: 23-01-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Wij trokken in 1954 in op de Jan Cellierslaan 31. Vooruitlopend op de activiteiten van bouwpastoor Verweij zijn wij nog enige tijd naar de kerk gegaan in het veilinggebouw. Vreemd gezicht, die kerkgangers 2 aan 2 in die houten bankjes, aflopend van boven naar beneden en die grote alslagklok boven het altaartje.


Datum: 24-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ik herinner me nog, Peter, dat bouwpastoor Verweij voor de financiering van de latere "Rozenkrans-kerk" bouwsteentjes verkocht. Echte rode mini-baksteentjes die deur voor deur te koop werden aangeboden voor, ik meen, een dubbeltje. Creatief bedacht, of het origineel was, weet ik evenwel niet.


Datum: 13-02-2007
Naam: Jan Werkhoven  
img

De veilingvereniging van de N.C.B., wat staat voor Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en niet Ned., is bij mijn weten sinds 1951/52 gevestigd aan de Gen. Bothastraat en kwam eigenlijk vanuit 's Hertogenbosch naar Eindhoven. In 1972 is men gestart met de bouw van een nieuw complex aan de Gestelse Ontginning, en deze nieuwe veiling werd op 3 mei 1973 geopend aan de Ontginningsweg (nu de Run) onder de naam veiling Veldhoven. Daarmee kwam aan de vestiging van Veiling Eindhoven een einde. De veiling in Veldhoven is ik dacht ik in 1996 opgegaan in de landelijke afzetvereniging The Greenery en deze organisatie heeft inmiddels alle veilingactiviteiten in onze regio beëindigd. Op de foto ontbreekt aan de linkerkant helaas de directiewoning, die nog lang nadat de veiling weg was bewoond is geweest. Wel op de foto aan de linkerkant het Dafje van de toenmalige kassier dhr. V.d. Vleuten en uiterst rechts het vrachtwagentje (een OM) van de fa. Welten of van Jan van Kemenade uit Veldhoven (dit weet ik niet helemaal zeker).


Datum: 26-02-2007
Naam: Rudy Vogels  
img

Ook dat was een mooie tijd in mijn jeugd, kijken naar de veilingklok in het hoge gebouw op de foto, en ja, de OM 120 is van Jan van de Kemenade uit Veldhoven, Henk Welten had een Fiat. De OM werd geleverd door transportbedrijf Van Rooijen op de Hurk, later is dit over gegaan naar Vlemmings in Geldrop. Elke maandag, woensdag en vrijdag was het veilingdag, de groeteboeren uit Eindhoven en omgeving en de marktkoopmannen kochten dan hun goed op de veiling. Harry Elissen en gebroers Van Rooij en Martin Persoon stonden er dan ook met hun bananen en andere zuidvruchten. En fam. Van de Staak met hun handel.


Datum: 04-10-2007
Naam: Eugene van de Laar  
img

De hele dag denderden de vrachtauto's bij ons door de straat (Gen. Bothastraat) en daar rammelde de Magirus Deutz stadsbus (lijn L) dan ook nog eens een keer achteraan. Dat ons houten huis dat overleefd heeft is me nog een raadsel. Als menneke van twaalf-dertien mocht ik altijd helpen bij Harrie Elissen en Sjan zijn vrouwke, een tenger ding waar da ge nie de kachel mee aan moest make. Voor een hele vrachtwagen sinaasappels lossen kreeg je dan als je geluk had vijf gulden. Je mocht dan ook met de Daf meerijden en dat was natuurlijk geweldig. Ze hadden ook een knecht Hemke Leenen (d'n platte), die woonde in de Paulus Potterstraat en die had mij met z'n zenuwachtig gedoe altijd zo in de stress. "Luchters opschiete" riep ie altijd. Naast de veiling stond de woning van de directeur waar later (familie) Jacobs kwam wonen en volgens mij was hij de laatste directeur van de Tongelrese veiling. Die had een dochter Truus waar ik helemaal hoteldebotel van was. Daarnaast had je fruithandel Gebroeders van Rooij, waar ik als manneke natuurlijk ook nog heb gewerkt. Die hadden van die Chevrolet-truckjes rijden die je nergens zag. Voor die tijd zeldzame dingen en ik heb er nog een door het betonnen muurtje gereden toen ik niet van het sleuteltje af kon blijven! Hij liet me altijd beschadigde etiketten van de conservenblikken afhalen en dan moeste daar nieuwe op plekke... veul blikken waren da ja! Het pand is later ook afgebroken en daar is Conijnmuziek voor in de plaats gekomen. Op de plaats van de veiling kwamen de kunstenaarsateliers (foto 1589). Via de gangetjes van de Herzenbroekenweg kon je mooi door het gaas kruipen om vervolgens het veilingterrein op stelten te zetten. Maar oh wee als "De Kuus" je te pakken kreeg, dan zwaaide er wat. Gelukkig lukte 'm dat zelden en wij konden dan niet nalaten om op (veilige) afstand even te knorren en dan werd ie pas echt witheet!


Datum: 25-01-2013
Naam: Peer Schofs  
img

Dat er hier een veilinggebouw was weet ik ook nog. Op de Boschdijk was er echter ook een NCB/CHV-gebouw. Ik ben op zoek naar alle informatie over de Boerenbond, voor het Boerenbondsmuseum in Gemert. Bij voorbaat dank.


Datum: 25-01-2013
Naam: R. Fleishauer  
img

Ik kan me herinneren dat een gedeelte van het pand er nog jaren heeft gestaan en/of nog steeds daar staat, alleen dan omgebouwd wat ik me zo voor de geest kan halen. Wij noemden het vroeger pand van de bananenkoning (wellicht omdat er vroeger fruit werd geveild?). Jaren leeg gestaan maar ook verschillende keren andere bedrijven ingezeten voordat Conijn erin kwam te zitten, oa zat er een bedrijf voorheen in die handelde in klassieke Amerikaanse wagens. De kunstenaarsunits zijn best leuk geworden (een vriendin van me woont in één van de units).


Datum: 25-01-2013
Naam: Peer Schoofs  
img

Bedankt voor je antwoord, dit wist ik echter ook al, ik ben in 1950 geboren in Tongelre. De kunstenaarsateliers vind ik ook geslaagd, daar gebeurt neem ik aan nog steeds van alles.


Datum: 07-02-2017
Naam: Mathi Prygoda  
img

Mijn oom en tante werkten daar in de jaren 60 in de kantine. Begin jaren 70 is de veiling verhuisd naar de Run in Veldhoven. En weer later verhuisde alles naar Grubbenvorst bij Venlo.