EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53895

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Beukenlaan

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Viaducten

Onderwerp 3.:

Beukenlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Strijps bultje

Beschrijving

Het viaduct Beukenlaan gefotografeerd vanuit Drents Dorp in de richting van de spoorlijn. Rechts op de achtergrond Strijp-S en links de schoorstenen van de voormalige energiecentrale op Strijp-T. (Red.)


Geplaatst op

24-11-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 28-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Op foto 4474 kun je heel goed zien waarom het zogenaamde Strijps Bultje is aangelegd. Hoeveel zou Philips daaraan meebetaald hebben?


Datum: 28-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Binnen nu en tien jaar willen ze het Strijps Bultje helemaal opknappen of ondergronds leggen. OK, opknappen moet vanwege betonrot maar als hij ondergronds gaat, is er weer iets karakteristiek Eindhovens verdwenen. Dan is ook het woord Strijps Bultje verdwenen en praat men over de tunnel of het Strijps tunneltje. Zou jammer zijn.


Datum: 28-11-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Bert, dat zou dan eens een keer geen afbraak zijn van iets dat van historische waarde is. Zo oud is dat bultje niet. De Beukenlaan 'liep dood' bij de Plaggenstraat. Daarachter lag het Ven, maar daar kon je alleen komen vanaf de Strijpsestraat (tegenover Botenlaan), zwarte paden met hier en daar een woonhuis, nog vrij landelijk. Wanneer? Tot in de jaren vijftig.


Datum: 30-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Hallo Paul. Het klopt dat historische waarde misschien wat hoog gegrepen is, maar het bultje is ook Philips. Het is in 1952 aangelegd om de goederentreinen van Philips door te laten naar naar Strijp-T en -R. Ze hadden het ook met een gelijkvloerse oversteek kunnen doen, maar dan zat je weer met stoplichten en opstoppingen al naar gelang de lengte van de trein die daar langzaam oversteekt of stil staat. Daarom een viaduct, want dan kan alles blijven doorgaan. Maar alles afbreken en een nieuwe bult is ook al zoiets. Die moet dan over 50 jaar ook weer opgeknapt worden, en tussendoor periodieke controles met reparaties. Of er onderdoor, dat vraagt niet zoveel onderhoud op de lange duur. Ik ben maar een leek, maar ik denk dat het ondergronds gaat. En hij zal ook wel eens blank komen staan, zeker met die klimaatverandering. Alles wat Philips was of is wordt langzaam afgebroken. Wat zal er over 50 jaar nog van te vinden zijn?


Datum: 01-12-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

In antwoord op je vraag Bertje, over 50 jaar is alleen PSV nog over, maar daar maak ik mij geen zorgen over. Wie dan leeft, wie dan zorgt!


Datum: 02-12-2022
Naam: bert van herk  
img

In het Eindhovens Dagblad stond in juni dat er volgens de gemeente vanwege roestvorming groot onderhoud gepleegd moest worden aan de constructie van het uit 1961 stammende viaduct. ,,Uit inspecties is gebleken dat er maatregelen nodig zijn om te blijven voldoen aan de normen en eisen ten aanzien van de veiligheid”. Het onderhoud kost 400.000 euro. Over tien jaar zal het viaduct niettemin vervangen moeten worden, want een gelijkvloerse kruising is voor de gemeente geen optie. De roestvor­ming zelf is niet te stoppen maar het viaduct wordt nu beter onder­steund door een extra dwarsbalk op de pijlers van alle tussensteunpunten. Naast de versterking van de constructie is er ook onderhoud uitgevoerd aan het beton zelf en werd de straatverlichting onder het viaduct vernieuwd. De kunstwerken, die in 2020 op de pijlers zijn aangebracht, bleven gehandhaafd en zijn tijdens de werkzaamheden ingepakt om beschadigingen te voorkomen. De bouw van het Strijps Bultje kostte destijds 1,5 miljoen gulden. Het is niet duidelijk of Philips daaraan bijgedragen heeft. De bouw vond plaats in de tijd van de Koude Oorlog en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds terug te vinden in het viaduct. In het zuidelijk landhoofd van het viaduct is namelijk een schuilkelder gebouwd.
<< Deze reactie is ingekort. (Red.) >>


Datum: 05-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Het punt waarom het hier om gaat is het ondergronds gaan van het bultje, dus het over tien jaar opnieuw opknappen, of ondergronds of een nieuw bultje.


Datum: 06-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Over de schuilkelder (zie einde van reactie van 2 december). Een schuilkelder waar misschien (ik ben er nooit in geweest) 10-15 gezinnen in kunnen, correct me when I'm wrong. En dan praat ik niet over welke gezinnen. We hebben nog een schuilkelder, op de Markt. Die is ongeveer het hele marktplein groot. De onlinekrant "indebuurt eindhoven" is er eens gaan kijken, maar ze zijn niet verder geweest dan de stoppenkast, te zien op de foto's 26088, 26089 en 26090. En dat is alleen nog maar de ingang. Ik denk dat deze reporters er niet verder in geweest zijn, bang dat ze een enge ziekte zouden oplopen, of ze mochten niet verder. Hoe zien de slaapplaatsen eruit? Daarvan is geen foto van in omloop. Die reporters hebben er ook geen gemaakt. Waarom niet? Ze kwamen daar toch voor? Hoe zouden die andere twee schuilkelders, die voor de burgers, eruitzien? Of zijn ze niet voor die paar burgers? Je zou ze misschien wel eens nodig kunnen hebben.


Datum: 07-12-2022
Naam: bert van herk  
img

De afbeeldingen op de foto's 26088, 26089 en 26090 zijn zo smerig dat het onbegrijpelijk is dat daar niks aan gedaan wordt. Het mos, de algen en schimmels staan op de traptreden en muren. Het moet er volgens mij ook vreselijk stinken. Dan zit ik liever thuis onder de tafel als het nodig is dan in die kelder, want daar overleef ik het zeker niet.


Datum: 27-02-2023
Naam: Raymond  
img

Zijn er ook beelden van de schuilkelder onder het Strijps bultje?
<< Zie foto 54146. (Red. >>


Datum: 10-03-2023
Naam: bert van herk  
img

Dat wil ik ook wel eens weten: een schuilkelder onder het Strijps bultje? Daar wordt wel over gesproken, maar ik heb er nooit een gezien, zelfs de ingang niet. Aan de Philipskant bij Strijp-S zit bij het Veemgebouw geen ingang onder het wegdek. aan de andere kant kon je niks zien want daar stond het clubhuis van het Drents Dorp, gebouwd door Piet Hein Eek.
<< Bert, zie foto 54146. (Red.) >> 


Datum: 15-03-2023
Naam: bert van herk  
img

Beste Paul, historische waarde of niet, als ze eraan beginnen dan vind ik dat er weer een zelfde bultje terug moet komen. Het bultje is Strijp of het Drents Dorp, of omgedraaid; wat je wil. Het is zo ingeburgerd, dat kun je niet meer verwijderen. Als je het bultje zegt, weet iedereen waar je het over hebt. Ik heb het vermoeden dat het gaat zoals op de Kennedylaan/Onze Lieve Vrouwestraat. Ondergronds dus. Dat vraagt minder onderhoud, dan wordt het het Strijps tunneltje


Datum: 20-03-2023
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Bert, je bent misschien gehecht geraakt aan het Bultje, maar het is een gedrocht en de bewoners van de Beukenlaan moeten er maar tegenaan kijken. Ik denk dat die er wel vanaf willen.


Datum: 21-03-2023
Naam: bert van herk  
img

Beste Paul, dat kan kloppen, maar dat is een kleine groep. De een vindt het mooi, de ander niet. Iedereen heeft (on)gelijk tot de rechter beslist. Mooi of niet, het hoort gewoon bij Eindhoven. Het is een begrip geworden en het heeft voor- en nadelen, zoals alles. En geprotesteerd wordt er altijd.
<< Discussie over dit viaduct bij deze foto wordt hiermee afgesloten. (Red.) >>