Bijdrager Wil van Hout
Jaar: 1928
Locatie 1.:Tongelre |312 Lakerlopen |Tongelresestraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Tongelre, St Carolus Borromeusschool
Reacties
Naam: Gerry Boons.
Ik kan mij deze school nog goed voor de geest halen, alleen deze foto is wel erg oud (gelukkig). Het voorste gedeelte (de laagbouw) is nu gemeenschapshuis De Ronde. Er is iets met die laagbouw gebeurd, maar wat precies weet ik niet meer. Was het brand of was het afbraak? Ik weet dat er achter de laagbouw ooit een gymzaal is geweest, waar wij met de meisjesschool moesten gymen en in die zelfde gymzaal werden er 's zondagmiddags films gedraaid. De school is ook nog ooit in tweeën gesplitst. Naast deze school was er ook een jongensschool. Men sprak toen over de oude en de nieuwe school. Die hadden ook beide een naam, maar die weet ik niet meer. Misschien zijn er jongens die dat weten. Ik weet het niet, want ik zat op de Ursulaschool. Dat was weer heel iets anders. Wij meiden moesten altijd verder dan de jongens.
Naam: Theo van den Dungen
Hallo Gerry, Dit is de Sint Carolus Borromeusschool, Tongelresestraat 148
Deze school werd op 29 november 1922 ingezegend onder naam Drievuldigheidsschool (meester P.Vriens). Begin jaren '30 werd dwars hierop de Sint Stanislausschool ( Tongelresestraat 150) gebouwd
De laagbouwaan de school is het parochiehuis of patronaatsgebouw van de St Antonius-van-Paduaparochie dit gebouw brandde in 1976 geheel af, en hiervoor in de plaats kwam het gemeenschapshuis De Ronde ( Tongelresestraat 146)
Achter deze laagbouw lag dus geen gymzaal deze laagbouw (patronaat) was de gymzaal, en er werden films vertoont bij mijn weten door de speeltuin(vereniging) in de Albert Cuypstraat: leden een kwartje, niet-leden 50 cent. Meestal koiboi-films, leuke tijd.
Hoezo moesten jullie altijd verder? Zoveel verder was de Treurenburgstraat toch niet?
Naam: Theo van den Dungen
Inderdaad Hans: jouw opvattingen met betrekking tot de Sint-Antonius-van- Paduakerk aan de Fazantlaan waren correct ten aanzien van de betrokkenheid van de kerkbouwstichting en de gewenste naamgeving door pastoor Van Oerle als Drievuldigheidskerk. Fouten moet men kunnen toegeven, dus bij deze...
Naam: Jacques van Bokhoven
De koi-boi films op zondagmiddag herinner ik me ook nog goed. Het gebouw werd ook door de Stanislausschool als gymzaal gebruikt, in ieder in mijn latere jaren daar (1953 -1956). De Mariagarde van de parochie, een inititatief van Pastoor Holtus, deed er in de avonduren aan sport.
Naam: Gerard de Beurs
Op de jongensschool zat op zolder een onderdeel van de Maria Garde. Men leerde daar touwen knopen en er lagen onderdelen van de sloepen die regelmatig nodig waren als er gevaren werd op het Eindhovens kanaal. In het linker gebouw (Patronaatsgebouw) stonden s'middags tafeltennistafels opgesteld en kon de jeugd uit de buurt tafeltenissen. Ik weet niet of dit vóór of na de films was?
Naam: Wilma van de Gevel
Ja hoor, eindelijk gevonden: Mijn oude basisschool. Was vroeger inderdaad een jongensschool. De meisjesschool was aan de Treurenburgstraat. Toen ik er in 1968 in de eerste klas kwam, was dit voor het eerste jaar gemengd en heette voluit:Openbare Basisschool De Laak. Het hoofd was Dhr. de Wit en mijn eerste juf: Juffrouw Leygraaf. Het jaar daarop zijn de jongens- en meisjesschool samengevoegd in dit gebouw. De gymzaal,parochiehuis is inderdaad afgebrand. Dit diende als patronaatsgebouw met carnavalsmiddagen, Sinterklaasmiddagen etc. Vanaf dat moment werden de activiteiten voortgezet op de zolder van de Montessori-kleuterschool aan de Fazantlaan.
Naast het gebouw was een speelplaats voor de eerste drie klassen, daarnaast een groentewinkeltje met op de hoek een slagerij: Verhagen? Op de andere hoek zat de bakkerij van Schoonhen. Rechts van het patronaat zat Renata, sigarenmagazijn (van Hout) en zat op de hoek niet een herenkapper?
Naam: Gerard de Beurs
Dat klopt, daar zat kapper Gielen. lees de berichten maar eens bij foto 1069
Naam: Wil Deckers
Carolus Borromeusschool Hier heb ik op school gezeten van 1947- 1953 . De onderwijzers (meesters) Hr. de Wit - Hr. Vriens - Hr. de Wit- Hr. de Schepper - Hr v/d Ven - Hr. Meijer. Dit waren mijn meesters . Naast de school het Parochiehuis incl. Gymzaal .Voordien werden er films gedraaid op zondamiddag .Weet nog goed de spannende Rintintin fims .Je weet wel die intelligente hond . De gymzaal, dat was sporten geblazen onder leiding van Pastoor Holtus o.a. zaalhandvoetbal, je mocht niet tegen de bal schoppen alleen de handen gebruiken. Ook heeft lange tijd een gymvereniging onder leiding van mijn vader Jan Deckers hier geturnd. De naam SPES, wie zegt dat nog wat ? . Het betekende sport en spel. Mijn vader was van origine wedstrijdturner in zijn jeugd, en wilde met de leden aan wedstrijdsport doen. Maar dan moest men zich aansluiten bij de bond . Daar wilde Holtus niet aan, want die kende mijn vader sinds hij kapelaan in Mierlo was. Zodoende ging de club ter ziele. Wie nog meer weet laat het horen !
Naam: Sjef Louwers
Ik ben in Juli 1949 weer in Tongelre komen wonen. Ik kwam op de oude school in de derde klas bij de Wit, daarna de Schepper, v.d. Ven en in de zesde bij v. Erven, die overleed en daar kwam Meyer voor. Pastoor Holtus richtte de Maria Garde op. In de gymzaal van het patronaat konden we volleyballen en 's zomers zeilen op de Loosdrechtse plassen. Uit het volleybal is later EVV volleybal ontstaan, wat later nog eredivisie heeft gespeeld. Onze voorzitter was Jan Spoorenberg van de hoedenfabriek. Hij woonde in de Pauwlaan. Achter het patronaat was een houten keet waarin het Gilde huisde.
Naam: Christ van Bussel
Na wat omzwervingen in allerlei behuizingen (cafe's) heb ik o.a. de 4e klas van de lagere school (gokje ca 1947/48) doorgebracht op de zolderverdieping van de school van hoofdmeester van Dij(c)k (die had al een moter)..Daarna zij we verder gegaan/begonnen in de nieuwe Jacobusschool van hoofdmeester van der Weerden in de Bloemfonteinstraat in Tongelre. Ik zat in de klas van o.a.Toon van Rooij (Timmerfabriek) en Leenen (Detail) Wij moesten destijds als we straf kregen, tussen twee klaslokalen in een loze ruimte, met een hakbijl boven het hoofd, opstaan en weer knielen tot we er bijna bij neervielen. De meesters van toen: Sanne en van Stratum..... God hebbe hun ziel. Opmerkelijk feit van toen: we kregen een pakketje van het Canadesche Rode Kruis met o.a. kauwgum, een (plastic ????)kammetje met clip en snuisterijen die we nog niet kenden.