Bijdrager Erwin Scholten
Jaar: 2005
Locatie 1.:Tongelre |312 Lakerlopen |Willem van Konijnenburglaan
Locatie 2.: Tongelre |312 Lakerlopen |Tongelresestraat
Reacties
Naam: F. Sterk
Dit is de Hoek Tongelresestraat - Willem v. Konijnenburgstraat. In de jaren 1955 - 1967 woonde ik in de Rubensstraat. In die tijd stond, waar nu de andere hoek van de straat is, een firma die in kolen en olie handelde, tegenwoordig is dit een benzinepomp. De verdere bebouwing bestond, tot aan de Picusfabrieken uit oude kleine arbeiderswoningen waarachter een braakliggend terrein was.
Naam: Frans Gommers
Ga ik nog een naam toevoegen die in mijn geheugen hangt: Kolenboer Schoenmakers. Maar eh ... wie weet het antwoord?
Naam: Theo van den Dungen
Volgens de literatuur( poeh poeh) moet er wel een brandstoffenhandel Schoenmakers zijn geweest, maar mij persoonlijk niet bekend
Zeggen de namen: Batenburg (apotheek), cafetaria Bannenberg nog iets (na het sporten even een plaatje draaiten: Drina-mars, Wheels, Mexico (Willy Schobben), en niet te vergeten een frietje pikken.
Naam: René Ronken
Ja Theo, die namen zeggen me nog steeds iets. Dat waren die zaken ter hoogte van waar de Pieter Breughelstraat op de Tongelresestraat uit kwam. Je had daar ook nog de fietsenzaak van Kwanten, juwelier van der Linden en er tegenover bakkerij Schoonhen, een slagerij (naam weet ik niet meer) en de groetenzaak van Teunis.
Naam: Ben Brekelmans
Goh Ellie, die apotheek op de Tongelresestraat was nog eens een echte apotheek. Zo'n statige, met donkere houten rekken en kasten en van die donkerbruine stopflessen e.d. Er stond ook nog traditionele (weeg)apparatuur en het ademde een voorname sfeer uit. Als het er nog was, zou het zomaar een museumpje kunnen zijn. Op de apotheek aan 't Hofke zag ik voor het eerst van mijn leven de zgn. apothekerskasten. Zitten nou ook bij ons in de keuken.
Naam: P.pilgram
De slagerij schuin tegenover Jantje Bannenberg (begin jaren 50 nog een ijssalon) en Apotheek Batenburg was slagerij de Vries. Wie herinnert zich nog de metalen moriaan op de toonbank bij Batenburg. Als je een cent op z'n hand legde, slokte hij hem naar binnen. Aan die kant van de straat, voorbij het Heinekendepot had je nog de sigarenzaak van van Lieshout. Daar weer schuin tegenover een andere sigarenzaak van van Hout en op de hoek van de Rubensstraat kapsalon Gielen
Naam: René Ronken
Die tabakszaak van van Hout (Renata) zit er nog steeds. Destijds bekend als de miskleurspecialist van Eindhoven. Aan de overkant kan ik me ook nog de bloemenzaak van Bouman herinneren en daarnaast een drogisterij waarvan ik me de naam niet meer kan herinneren. Je kon daar voor een kwartje een volle zak snoep kopen.
Naam: Anton Verkooijen
Ik heb tot 1977 hier tegenover aan de Tongelresestraat gewoond. In dit huis woonde toen de familie Van der Putten. Ze hadden drie kinderen (twee dochters en een zoon). Voordat de Willem van Konijnenburgstraat werd aangelegd, was hier de kolenhandel Schoenmakers. Zoals F. Sterk hierboven al vertelde stonden er kleine arbeiderswoningen. Toen deze werden gesloopt, werd de Tongelresestraat verbreed en moesten de bewoners van de huizen op de foto hun voortuin inleveren. Kolenhandel Schoenmakers was niet aan de andere hoek van de straat. Deze straat (W. v Konijnenburgstraat) was er nog niet. Schoenmakers stond op de grond wat later deze straat werd. Men stond een of twee meter van dit huis af. Ertussen was een gangpaadje. Dat gangpaadje ging naar het braakliggend terrein (de Laak), waar gevoetbald werd en hutten werden gebouwd. De familie v/d Putten had dit paadje met een grote poort afgesloten. Ze vonden al die jeugd die over dit paadje gingen maar vervelend. Daarom moesten wij om op dit terrein (de Laak) te komen, omlopen via de Rubenstraat. Aan de andere hoek van de straat is later niet Schoenmakers, maar een showroom van een groothandel voor gereedschap gekomen. Schoenmakers zelf heeft een stukje verder in de W. van Konijnenburgstraat een benzinepomp gebouwd. Op dit stukje Tongelresestraat zaten nog meer zaken. Tegenover dit huis had je een groentengroothandel en een kruidenier (van Hout?) en Apollo. Aan dezelfde kant nog een elektriciteits/ radiozaak, aannemersbedrijf Vroomen. Op de hoek Rubenstraat kapper Gielen en daar tegenover meubelzaak Verouden.
Naam: Martin (Mies) van Osch
Ik kan me nog kapper Gielen en de meubelzaak Jan van Hout herinneren, op de kruising met de Rubensstraat en de Valklaan. Je had op dat stuk van de Tongelresestraat twee lagere scholen en het patronaat. Ik heb van 1957 tot 1963 op de Nieuwe school, met als schoolhoofd Charles van Dijk, gezeten. Leuk om bij Eindhoven-in-Beeld zoveel dierbare herinneringen tegen te komen...
Naam: Cor Weijers
Bij het lezen van denaam van kapper Gielen rijzen mij de haren, goh wat spreekwoordelijk, omhoog. De beste man wist maar op één manier iemands haren te knippen, laten we zeggen dat het neerkwam op een pispot-kapsel, maar dan zonder die pispot. Als ik dan de naam van mijnheer van Dijk lees, dan komt er een brede glimlach op mijn lippen. Ik zat van 1977 tot 1980 op de school, die toen de naam Basisschool De Laak droeg. Hoe de leraar in de vierde klas heette weet ik niet meer, maar de juf van de vijfde heette Krijntjes en die van de zesde juf Schouten. Beide juffen bleken achteraf zelfs als non les te hebben gegeven op het gedeelte wat ooit de meisjesschool moet zijn geweest. Maar dat was ver voor mijn tijd.
Naam: Ton Tuns
Ik heb me ook regelmatig laten knippen bij kapper Gielen. In de jaren 70 werkte ik bij de drukkerij van de gebr. Maasakkers GEMA. Op weg naar huis, wipte ik regelmatig binnen. Het kan zijn dat je door de oude Gielen bent geknipt, volgens mij had de zoon wel een diploma. Hij heeft zelfs eens een keer het haar van mijn dochter geknipt en dat zag er best fatsoenlijk uit. De jonge Gielen was een toffe peer, een echte buurtkapper. Je kon er altijd gezellig ouwehoeren en dat is ook wat waard.
Naam: Cor Weijers
Oh, maar ik zeg ook niet dat het daar niet gezellig was, ik bedoelde dat ik destijds als ik mee wilde gaan met de trend, let wel dat ik het over eind '70 begin '80 heb, je daar niet moest zijn. Je-weet-wel trends als matje-in-de-nek-en-permanentje-bovenop.. Ach ja, ik denk dat we toen wel wat veeleisend waren op die leeftijd..
Naam: Martin (Mies) van Osch
In oktober 1973 ging ik bij DAF werken (op tekenkamer = ontwikkelingsafdeling). Ik kan me niet meer herinneren of dat toen al meteen was of misschien later, maar in elk geval ben ik een keer met één van de mensen die in het tekeningenarchief werkte aan de praat geraakt en wie bleek dat te zijn: Frans Bannenberg, van de frituur op de Tongelresestraat. Later heeft hij nog in de bibliotheek van DAF gewerkt. Volgens mij is hij daar tot zijn pensioen gebleven. Ik schat dat hij, als hij nog leeft, ver in de 70 moet zijn.
Naam: Herman Thijs
Om alle zaken aan de Tongelresestraat te completeren, gelegen tussen de Pieter Breughelstraat en de Rubensstraat, was er schoenwinkel/-makerij van Vugt. Deze was gelegen tussen groentenboer Teunis en de Nieuwe School.
Inderdaad op de hoek had je slagerij Piet de Vries. Honderd meter verder had je op de hoek van de Pieter Breughelstraat en de Frans Halsstraat slagerij Floor Triki. Vervolgens hemelsbreed 400 meter verder op slagerij Gerard Thijs aan de Kempensebaan. Over marktwerking gesproken....
Naam: Gerard van de Schoot
Inderdaad, er wordt hier gesproken over apotheker Batenburg die in eerste instantie op Tongelresestraat 115 zat, maar die naderhand verhuisd is naar een nieuw pand op de hoek van de Tongelresestraat 125 en de Pelikaanlaan. Na de verhuizing van Apotheker Batenburg zijn mijn ome Piet en tante Anna van der Linden met de Horloge/ Juwelierzaak op Tongelresestraat 115 komen wonen. Die hadden eerst de Horlogezaak in de Frans Halsstraat 4. Helaas is Ome Piet vroeg overleden. Daarna heeft Tante Anna de zaak voortgezet met haar zonen Lucas, Giel en Piet. (Lucas † heeft daarna zelf en horlogezaak op de Heezerweg gehad, eerst tegenover de 1e Wilakkersstraat en daarna op de Heezerweg Boulevard).
Niet te vergeten naast de Slagerij van Piet de Vries heeft nog snoepwinkeltje Lido gezeten waar je snoep voor 1 cent kon kopen. Nadat de groenteboer Teunis de zaak heeft verlaten heeft Willy Lammers de zaak overgenomen. Of was het andersom?
Naam: Martin (Mies) van Osch
In de tijd dat ik op de nieuwe school zat (1957-1963), was het volgens mij Willy Lammers die de groentezaak had. Dat was toch pal tegenover de Pieter Breughelstraat, eigenlijk meer een hal (of garage) dan een echte winkel?
Herinner me ook nog een groenteman die met paard en wagen door de wijk kwam; hij woonde geloof ik aan het uiteinde van de Kempensebaan aan de kant van de Tongelresestraat. En op zondagmiddag iemand die met snoep ventte. Weet iemand daar nog de namen van?
Naam: René Ronken
Toen ik op de St. Stanislausschool zat (vanaf 1966) zat groenteboer Teunis op de Tongelresestraat in het rijtje winkels tussen slagerij de Vries (hoek Pieter Brueghelstraat) en de school. Ik herinner me dat hij altijd een hoedje op had, een volgens mij blauwe stofjas aanhad en klompen droeg.
De groenteboer die met z'n kar door de wijk heen reed was volgens mij Dhr. Jans die in het poortgebouw tussen de van Deijkstraat en de Bosboomstraat woonde. En volgens mij had je op de Bosboomstraat ergens rond nr. 70 een groenteboer wonen die van Wijk heette. Die reed ook met een kar rond.
Naam: Martin (Mies) van Osch
Die groentenmensen zijn toch weer anderen dan die ik bedoel. Ik kan me ook nog een visboer herinneren die 's zondags bij ons door de straat kwam.
Naam: Gerard van de Schoot
Martin, de visboer was Piet van den Broek uit de Rustenburgstraat (zijstraat van de Paul Krugerlaan / Jan van Riebeecklaan, de straat was naast de ETOS zie foto 8875). Eerst kwam hij met een bakfiets en later met paard (pony) en wagen, hij verkocht krukels en krabben en vis. Ik weet nog dat je voor een stuiver krukels kreeg en die schepte hij met een mosterdpotje. De krukel is een schelpdier en wat er in zat moest je met een speld er uit peuteren. Ik weet niet of krukel juist geschreven is!
Naam: Gerard van de Schoot
Martin, misschien kan ik je helpen met nog twee namen van groenteboeren die op de Tongelresestraat hebben gezeten. Wij hebben al over Willy Lammers en de Teunis gehad nu heb ik de volgende naam van Chris Versteegh die ook in het zelfde pand Tongelresestraat 154 gezeten als eerder genoemde en dan heb ik er nog een die van C. Meulendijks en die zat aan de overkant op Tongelresestraat 99 a. Ik kan er nog wat namen aan toevoegen, Pieter van Deursen Huis en Decorschilder Tongelresestraat 99 later is hier de Fam. van Bragt komen wonen toen is Pieter van Deursen naar de Rubenstraat verhuist, Sigarenwinkel van de Fam. van Lieshout Tongelresestraat 93, Rijwielhandel J. Smulders Tongelresestraat 105, Frans, Kolenboer L. Schoenmakers woonden op Tongelresestraat 122, de Radiohandel was de Fa. van de Rijt Tongelresestraat 134. Frans Bannenberg was een broer van Jan Bannenberg van de Cafetaria, Frans Bannenberg woonde in de Pieter Breughelstraat.
Naam: Peter Pilgram
Wie herinnert zich nog dat kleine snoepwinkeltje tegenover de Picus op de Tongelresestraat, vlakbij de Roeklaan? Mijn vader noemde dat het winkeltje van de weduwe Paaymans. Je kon er op zondag, na de Mis, de centen voor de collecte( 3 stuks) nog inwisselen voor toverballen.
Naam: Hennie Peels
Ik kan dit mij zeer goed herinneren. Ik heb ook altijd de centen van de collecte bus en nog erger ook het stoelgeld (ik bleef achter in de kerk staan tot het kruiske) daar verteerd. Ik kan me zelfs nog levendig voor de geest halen dat ik daar voor de eerste keer snoep ging kopen toen het van de bon af was. Mijn moeder heeft altijd de snoepbonnen geruild voor, in haar ogen, iets nuttigers. Mijn eerste snoep was o.a. van die grijze muisjes. Bij het slapen gaan heb ik die dingen in de zakjes van mijn pyjama gedaan. Lag natuurlijk s'morgens vastgeplakt aan mijn onderlaken. Ik ga dat voorval natuurlijk nooit meer vergeten.
Naam: Dick de Beurs
Op de andere hoek van dit huis woonde of zat kolenboer Schoenmakers. Het was een oom en tante van mijn moeder. Ze hadden een zoon Arno, die is later in de zaak gegaan. Hij is getrouwd met een van Pellegrom. En is later een bezinepomp en garagebedrijf begonnen. Wij woonden zelf in de Rubensstraat
Naam: R.Fleischhauer
Marcel Schoenmakers ( ik meen kleinzoon van L. Schoenmakers) heeft bij mij enkele jaren in de klas gezeten, Hij heeft later het bedrijf overgenomen en later verkocht naar ik meen Tamoil die er onbemande pompstations van maakte. Marcel is verhuisd naar ik meen Zwitserland.