Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1942
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Begijnenhof
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Post / PTT / KPN / TPG / TNT |Post-, Telegraafkantoor, Begijnenhof
Reacties
Naam: J.C. Jegerings
Het gebouw van het hoofdpostkantoor in Eindhoven was inderdaad van hout. In het rechtergedeelte van dit pand huisde een afdeling van de Belastingen nl. de Registratie en Successie. Hier heb ik enkele jaren, gezeten op een hoge kruk, akten geregistreerd etc. Maar het ambtenarenleven was me niet gegeven en ben opgestapt uit die enigszins duffe kantoren. Kan iemand mij nog aan foto's van het gehele gebouw helpen?
Naam: Paul van der Cingel
Dat muurtje links is later afgebroken. Er kwam een verbod om fietsen tegen het gebouw te plaatsen. Daarom werd op het terrein ernaast na afbraak van het muurtje een gratis fietsenstalling ingericht. Dit gebouw stond naast de eerste vleugel van het nieuwe stadhuis, de overige vier geplande vleugels zijn nooit gebouwd. In plaats daarvan werd het grote gebouw aan de Dommel gebouwd en later het stadskantoor aan de Wal.
Naam: Ben Brekelmans
Nou Paul, op Wikipedia lees ik toch het volgende: Antonius (Anton) Kurvers (Den Haag, 23 juli 1889 - Amsterdam, 29 januari 1940) was ontwerper van openbare gebruiksvoorwerpen (straatmeubilair). Hij ontwierp o.a. voor de PTT in 1929 een hangende rode brievenbus Holland alsmede in 1936 een blauwe postzegelautomaat. Voor WO 2 dus! Als babyboomer herinner ik me die blauwe automaten nog wel. Met zo'n armpje waaraan je zwengelde nadat je er een dubbeltje had ingestopt. Als dank daarvoor kreeg je dan onder het heldere geluid van een belletje een gelijkwaardige, keurig afgescheurde postzegel. Later zijn deze automaten met postzegels-op-rol vervangen door de gele zgn. boekjesautomaten.
Naam: Jan Prygoda
Publieksautomaten met postzegels waren er sinds 1909 en hebben tot de invoering van de euro bestaan. Automaatboekjes zijn in 1964 ingevoerd. Bron: https://postaumaat.nl/rolzegels-nederland/