EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13731

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Begijnenhof

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Post / PTT / KPN / TPG / TNT

Onderwerp 3.:

Personeel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Morsetoestel

Beschrijving

Aan het morsetoestel links zit Adje Damen en rechts Lies Kosterman. De morse zou rond 1956 verdwijnen. Locatie: bovenverdieping postkantoor Begijnenhof


Geplaatst op

08-10-2007

Reacties:

Datum: 08-11-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

De man die erbij staat is Toon Harmsen. Achterin is de seinzaal van TTA te zien (Telegraaf/Telefoon/Administratie). Destijds kwamen de telegrammen per morse of teletype in Eindhoven binnen. De telefonistes moesten de telegrammen bestemd voor plaatsen buiten Eindhoven doorbellen naar kantoren in de regio. Een teletype ofwel verreschrijver was een speciaal toestel waarmee telegrammen werden overgeseind. Voor het leren seinen met de morse was een speciale cursus noodzakelijk waarbij het ritme erg belangrijk was. Als hulp werd hierbij een metronoom gebruikt. Heb het zelf allemaal niet gekend maar mijn vader wel die meteen herinneringen ophaalde bij het zien van deze foto.


Datum: 24-08-2010
Naam: Jan en Lies van Berlo-Kosterman  
img

Mark, TTA betekent telegraaf/telefoon afdeling. Hier werden de telegrammen per telefoon opgenomen en doorgestuurd naar de regio. Interlocale telegrammengingen per teletype of morse. De cursusleider voor morse was dhr. Vasseur. De administratie was rechts op het einde van deze zaal onder leiding van de heer P. Govers. Adje Damen en Anton Harmsen zijn reeds overleden.


Datum: 24-08-2010
Naam: Wi van Hout  
img

Bij de keuring voor mijn diensttijd moest ik in korte tijd mij enkele puntjes en strepen eigen maken en daarna een klein testje afleggen. Ik heb nooit begrepen dat er enkele jongens bij waren die het helemaal goed hadden, want na enkele minuten hield ik het al voor gezien. Je moet er wel een bepaalde aanleg voor hebben. Ik vond het in ieder geval zeer moeilijk.


Datum: 24-08-2010
Naam: Jan en Lies van Berlo-Kosterman  
img

Wil, het is vooral het klassikaal hardop opdreunen op een bepaald ritme door middel van telling, een streep is drie tellen en een punt is één tel, langzaam en steeds vlugger, het duurt wel een half jaartje voordat je het automatisch in je vingers hebt zitten.


Datum: 11-07-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat lijkt Lies Kosterman op moeder Bayens, moeder van Jet, Lisette, Theo en Tonnie.