EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

497

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

St Annahof*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Annahof. (3)

Beschrijving

6 december 1942 was een zwarte dag vanwege het bombardement op de Philipsgebouwen. Daarbij werden ook veel andere gebouwen geraakt. Hier ziet u op de voorgrond de Demer en het St Annahof.


Geplaatst op

19-06-2005

Reacties:

Datum: 20-06-2005
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Wij woonden op de Demer en hadden een viszaak. Het gebouw was vroeger een pakhuis voor van Boeckel Wijnhandel, er was daar ook een grote tuin met een vijver. Later werd het gebouw nog gebruikt voor het verzamelen van oud papier.


Datum: 31-10-2005
Naam: Jan Melssen  
img

Volgens mij is het gebouw vooraan met de open deuren het garagegebouw van het pand Boex (de oude Franse school). Ik ken wel een wijnhandel Boex, geen wijnhandel Van Boeckel. Het rijtje huizen links dat richting Demer gaat, lijkt mij onderdeel van het Sint-Annahofje.


Datum: 28-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Dit gebouw moet ooit rechts-achter in de tuin van Hermanus Boex gestaan hebben (paardestal? huisje van zijn tuinman?), die huisjes zijn de restjes van het St. Annahofje, dat in 1883 was gebouwd door de fabrikant en brouwer A. van Zeeland, maar ook in 1942 reeds gedeeltelijk was verwoest door een bombardement. Het Sint Annahofje is een vroeg voorbeeld van volkshuisvesting, vernoemd naar de naamheilige van de oudste dochter van de bouwer. De laatste resten van het St. Annahofje zijn samen met het fraaie historische pand van Hermanus Boex (helaas links buiten de foto) gesloopt tbv. de aanleg van de gelijknamige Hermanus Boexstraat.


Datum: 28-12-2005
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Ja ik geloof Rini Talens gelijk heeft, woonde zij ook in de buurt / graag met haar over boven genoemd 3e praten, bedankt.


Datum: 29-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Die Hermanus Boex had een flinke tuin, waarin zich achterin ook een vijver bevond, die men in 1860 groot genoeg vond om op de kaart van Eindhoven te zetten. Duidelijk is daarop te zien dat die vijver ook nog een verbinding had met de Vest. Herman, misschien is het wel dezelfde vijver die jij kent?
Oh ja.. er zijn ook vrouwen met de naam Rini, maar ik ben helaas een man en nee... ik heb niet in de Stad gewoond (dus zeg maar het huidige winkelcentrum). mvg. Rini


Datum: 29-12-2005
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Ja bedankt Rini, sorry voor vergissing van naam. Ik kan de vijver nog goed herrineren. Jammer dat het oude huis van Boex was gesloopt, het was iets apparts. Groeten van uit New Zealand.


Datum: 29-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Ja.. jammer inderdaad. Hermanus Boex was een curieuze Eindhovenaar. Hij had dat huis in 1795 gebouwd! Dat huis was in 1951, toen het gesloopt werd, AL 156 JAAR OUD! Maar nee ons gemeentebestuur luisterde naar de mooie verhalen van projectontwikkelaars (en geld=geld) dus: slopen, slopen, slopen, het resultaat hoefde alleen maar op de Rotterdamse Lijnbaan te lijken (door een Duits bombardement 1940 platgegooid), dus makkelijk zat.


Datum: 30-12-2005
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Ja Rini, een juiste opmerking wat betreft het slopen, alles tegen de grond, nieuw en modern, en dat past niet altijd goed in de stad . Afijn het is nu een maal zo in het leven waar de euro of dollar GOD is. daarom kan ik ook niet begrijpen dat het oude stadhuis in de rechterstraat ook plat werd gelegd. Bedankt voor je commentaar


Datum: 30-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Het lijkt erop dat de sloopdrift alleen maar erger wordt. Hele wijken moeten plat, om er grotere, hogere en vooral duurdere woningen en appartementen te bouwen. Er blijft niks over van gezellige woonwijken en de sfeer in de steden wordt steeds onpersoonlijker. Héél jammer want dat komt nooit meer terug.


Datum: 29-10-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Deze foto is genomen na het bombardement van 6 dec. '42: de verwoeste panden van de Demer zijn nog niet volledig afgebroken. Dat de foto is van voor het bombardement van 30 maart '43 is te zien aan de nog onbeschadigde zijmuur, links van de twee schoorstenen, van wat we nu de Witte Dame is. Het gebouw kreeg toen een voltreffer waardoor het gedeelte met de, op de foto nog zichtbare, ramen werd gesloopt.


Datum: 11-11-2006
Naam: Frans Gommers  

De foto van Peter Aerdts heb ik overschreven met een scherper exemplaar dat Jan Weijers ons toestuurde. Jan bedankt.


Datum: 05-09-2007
Naam: Jan van der Meulen sr.  

Deze foto kan niet betrekking hebben op het bombardement van 19-9-1944. Op de foto komen vernielingen voor van het bombardement op de Demer van 6 December 1942 welke in 1944 volledig waren verwijderd. De foto zal zijn van het bombardement van zondag 6-12-1942 Sint Nicolaasdag, maar absoluut niet van 19-9-1944.


Datum: 06-09-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De gehele tekst onder de foto moet worden aangepast, daar er op die datum een bombardement op Philips niet van toepassing was.
Ik heb de datum aangepast en de foto in een andere groep geplaatst, dat lijkt mij voldoende (Tini)


Datum: 06-09-2007
Naam: Huub de Mul  
img

M.b.t. mijn bovenstaande commentaar:
De schade van de voltreffer die de Witte Dame tijdens het bombardement van 30 maart 1943 kreeg is duidelijk te zien links op foto 13235.


Datum: 04-08-2009
Naam: Lambert Kliebisch  
img

De familie van mijn vader,Frans Kliebisch die nu 92 jaar jong is, hadden een slijterij annex Tapperij en woonden op de Demer 46A. Tijdens het bombardement op 6 december 1942 is dit pand in zijn geheel verwoest,bij dit drama verloren mijn Oma Adirana,Ome Theo,Tante Marietje en mijn neefje Theo van 3 jaar het leven! Mijn vader was in de Pastoriestraat bij mijn moeder Nellie Ector(ze hadden verkering) Ome Leo was in dienst en Ome André voer bij de Marine op dat tijdstip.
Als klein kind vond ik altijd dat er rond Sinterklaas een aparte sfeer hing, maar het werd altijd gevierd.
Pas later begreep ik wat een intens verdriet die man heeft gehad,hij was echt alles kwijt! Maar ondanks dat verdriet heeft hij altijd gezorgd dat Sinterklaas bij ons thuis kwam en dat hij 'op tafel reed" zoals dat toen werd genoemd!
Bedankt Pa,je was en bent nog steeds een KANJER!!