Bijdrager Peter Aerdts
Jaar: 1942
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |St Annahof*
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1942 - 6 december
St. Annahof. (3)
Beschrijving | 6 december 1942 was een zwarte dag vanwege het bombardement op de Philipsgebouwen. Daarbij werden ook veel andere gebouwen geraakt. Hier ziet u op de voorgrond de Demer en het St Annahof. |
---|---|
Geplaatst op | 19-06-2005 |
Reacties
Naam: Jan Melssen
Volgens mij is het gebouw vooraan met de open deuren het garagegebouw van het pand Boex (de oude Franse school). Ik ken wel een wijnhandel Boex, geen wijnhandel Van Boeckel. Het rijtje huizen links dat richting Demer gaat, lijkt mij onderdeel van het Sint-Annahofje.
Naam: Rini Talens
Dit gebouw moet ooit rechts-achter in de tuin van Hermanus Boex gestaan hebben (paardestal? huisje van zijn tuinman?), die huisjes zijn de restjes van het St. Annahofje, dat in 1883 was gebouwd door de fabrikant en brouwer A. van Zeeland, maar ook in 1942 reeds gedeeltelijk was verwoest door een bombardement. Het Sint Annahofje is een vroeg voorbeeld van volkshuisvesting, vernoemd naar de naamheilige van de oudste dochter van de bouwer. De laatste resten van het St. Annahofje zijn samen met het fraaie historische pand van Hermanus Boex (helaas links buiten de foto) gesloopt tbv. de aanleg van de gelijknamige Hermanus Boexstraat.
Naam: Rini Talens
Die Hermanus Boex had een flinke tuin, waarin zich achterin ook een vijver bevond, die men in 1860 groot genoeg vond om op de kaart van Eindhoven te zetten. Duidelijk is daarop te zien dat die vijver ook nog een verbinding had met de Vest. Herman, misschien is het wel dezelfde vijver die jij kent?
Oh ja.. er zijn ook vrouwen met de naam Rini, maar ik ben helaas een man en nee... ik heb niet in de Stad gewoond (dus zeg maar het huidige winkelcentrum). mvg. Rini
Naam: Rini Talens
Ja.. jammer inderdaad. Hermanus Boex was een curieuze Eindhovenaar. Hij had dat huis in 1795 gebouwd! Dat huis was in 1951, toen het gesloopt werd, AL 156 JAAR OUD! Maar nee ons gemeentebestuur luisterde naar de mooie verhalen van projectontwikkelaars (en geld=geld) dus: slopen, slopen, slopen, het resultaat hoefde alleen maar op de Rotterdamse Lijnbaan te lijken (door een Duits bombardement 1940 platgegooid), dus makkelijk zat.
Naam: Herman Tecklenburg
Ja Rini, een juiste opmerking wat betreft het slopen, alles tegen de grond, nieuw en modern, en dat past niet altijd goed in de stad . Afijn het is nu een maal zo in het leven waar de euro of dollar GOD is. daarom kan ik ook niet begrijpen dat het oude stadhuis in de rechterstraat ook plat werd gelegd. Bedankt voor je commentaar
Naam: Diny Nagel-Grave
Het lijkt erop dat de sloopdrift alleen maar erger wordt. Hele wijken moeten plat, om er grotere, hogere en vooral duurdere woningen en appartementen te bouwen. Er blijft niks over van gezellige woonwijken en de sfeer in de steden wordt steeds onpersoonlijker. Héél jammer want dat komt nooit meer terug.
Naam: Huub de Mul
Deze foto is genomen na het bombardement van 6 dec. '42: de verwoeste panden van de Demer zijn nog niet volledig afgebroken. Dat de foto is van voor het bombardement van 30 maart '43 is te zien aan de nog onbeschadigde zijmuur, links van de twee schoorstenen, van wat we nu de Witte Dame is. Het gebouw kreeg toen een voltreffer waardoor het gedeelte met de, op de foto nog zichtbare, ramen werd gesloopt.
Naam: Frans Gommers
De foto van Peter Aerdts heb ik overschreven met een scherper exemplaar dat Jan Weijers ons toestuurde. Jan bedankt.
Naam: Jan van der Meulen sr.
Deze foto kan niet betrekking hebben op het bombardement van 19-9-1944. Op de foto komen vernielingen voor van het bombardement op de Demer van 6 December 1942 welke in 1944 volledig waren verwijderd. De foto zal zijn van het bombardement van zondag 6-12-1942 Sint Nicolaasdag, maar absoluut niet van 19-9-1944.
Naam: Huub de Mul
M.b.t. mijn bovenstaande commentaar:
De schade van de voltreffer die de Witte Dame tijdens het bombardement van 30 maart 1943 kreeg is duidelijk te zien links op foto 13235.
Naam: Lambert Kliebisch
De familie van mijn vader,Frans Kliebisch die nu 92 jaar jong is, hadden een slijterij annex Tapperij en woonden op de Demer 46A. Tijdens het bombardement op 6 december 1942 is dit pand in zijn geheel verwoest,bij dit drama verloren mijn Oma Adirana,Ome Theo,Tante Marietje en mijn neefje Theo van 3 jaar het leven! Mijn vader was in de Pastoriestraat bij mijn moeder Nellie Ector(ze hadden verkering) Ome Leo was in dienst en Ome André voer bij de Marine op dat tijdstip.
Als klein kind vond ik altijd dat er rond Sinterklaas een aparte sfeer hing, maar het werd altijd gevierd.
Pas later begreep ik wat een intens verdriet die man heeft gehad,hij was echt alles kwijt! Maar ondanks dat verdriet heeft hij altijd gezorgd dat Sinterklaas bij ons thuis kwam en dat hij 'op tafel reed" zoals dat toen werd genoemd!
Bedankt Pa,je was en bent nog steeds een KANJER!!