EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

440

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Hoogspoor

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nieuw hoogspoor en nieuw 18 Septemberplein.

Beschrijving

Gefotografeerd vanaf het gebouw van Woninginrichting Lodewijks tussen Demer en Emmasingel, waar nu Mc Donalds in zit. Rechts ziet u nog juist de C&A-reclame. Het hoogspoor is in 1953 in gebruik genomen en het oude spoor is inmiddels opgeruimd. Geheel rechts ziet u nog wel het oude station staan. Het busstation is al in gebruik, de Vestdijktunnel nog niet. Op het grote open terrein midden-links zal later De Bijenkorf verrijzen. (RHCe 0000452)


Geplaatst op

12-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-12-2006
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Het nieuwe postkantoor stond in 1960 naast het station, daar moesten we opstappen als we verder weg wilden, de BBA bussen en de toeringsbussen.
Waar stond het oude station dan? Op de plaats waar het huidige staat? gr.


Datum: 26-12-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Begin 1960 waren er twee belangrijke postgebouwen in de stad. Dit gebouw, waar de post werd verwerkt en "overgeslagen" van en naar de posttreinen. En het gebouw aan de Begijnenhof (zie foto 513) waar o.a. de postkantoor-loketten en de administraties waren gehuisvest. In het "nieuwe" gebouw (zie foto 1006) aan de Stationsweg 1 werden later deze activiteiten geconcentreerd. Sinds 1 november 2006 is het pand niet meer in bedrijf en in bezit van de Post.


Datum: 26-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Is het postgebouw op de foto niet door een brand verloren gegaan? Het stond dacht ik toen al los van het oude station dat eerder afgebroken is.


Datum: 26-12-2006
Naam: Gerard Weijnen  
img

Ik sluit mij aan bij het commentaar van Tini van Rooij. Begin jaren 60 wachtend op stadsbus lijn C, die van het Celciusplein en dit busstation via Dommelstraat, Parklaan en Tongelresestraat naar 't Hofke ging, zag je in de 'moderne' omgeving nog een oud gebouw. foto 1864, ongeveer waar nu het VVV kantoor staat, het oude postkantoor wat gesloopt is na het gereedkomen van foto 1006. De regionale bussen ZO, EMA en BBA hadden in de jaren 60 hun vertrek basis inderdaad vanaf het plein voor het nieuwe postkantoor.


Datum: 31-12-2006
Naam: Sierd Loman  
img

Ook foto 4219 (bekijk de grote versie), met een overzicht gezien vanuit Woensel, geeft veel duidelijkheid over de afstand tussen het oude station en het nieuwe. En de koppeling van het oude station met het oude postkantoor.


Datum: 18-03-2007
Naam: Ger de Bie  
img

Wat nu Vestdijktunnel wordt genoemd was oorspronkelijk niet voor de Vestdijk aangelegd. Hij was bedoeld voor de nieuw aan te leggen Hermanus Boexstraat als nieuwe verkeersader door het centrum. Dit viaduct ligt precies in één lijn met deze straat. Ook de Boschdijktunnel was eigenlijk bedoeld voor de Nieuwe Emmasingel en dat is later ook weer aangepast. Ook die ligt in één lijn met deze nieuw aan te leggen straat.


Datum: 18-03-2007
Naam: Ger de Bie  
img

Wat nu Vestdijktunnel wordt genoemd was oorspronkelijk niet voor de Vestdijk aangelegd. Hij was bedoeld voor de nieuw aan te leggen Hermanus Boexstraat als nieuwe verkeersader door het centrum. Dit viaduct ligt precies in één lijn met deze straat. Ook de Boschdijktunnel was eigenlijk bedoeld voor de Nieuwe Emmasingel en dat is later ook weer aangepast. Ook die ligt in één lijn met deze nieuw aan te leggen straat.


Datum: 08-01-2011
Naam: Toon Franse  
img

In 1956 is het NS station officieel geopend nadat het oude kort daarvoor was gesloopt.Tevens is in dat jaar begonnen met het heien voor de bouw van zowel het postkantoor als van de 2 de Technische Hogeschool.


Datum: 09-03-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik weet niet welk gebouw er precies afgebrand is, maar niet het oude station. Dat stond een flink eind voor het reeds zichtbare nieuwe station.Het oude stond naast, op de foto achter, het Postgebouw. De oude rails lagen ongeveer op het stuk weg waar we een wals zien rijden, een fractie meer naar links en achter het postgebouw langs. Ik herinner me dat er in de reconstructietijd van het stationsgebied een groot gebouw is afgebrand, en er werd al gauw gedacht aan opzet, brand is soms goedkoper dan sloop en als er geen risico voor slachtoffers is, wordt die keus soms gemaakt.


Datum: 09-03-2013
Naam: Sierd Loman  
img

Het zijn volgens mij de gebouwen van de overslag Van Gend en Loos tussen het oude station en het oude postkantoor in die toen afgebrand zijn. Ze lagen iets terug qua rooilijn en stonden precies waar nu het Stationsplein is.


Datum: 09-03-2013
Naam: Antoon Franse  
img

Het langgerekte overslaggebouw, dat in 1954 is afgebrand, staat bovenin foto 23492. Voor ná de brand zie foto 20422.


Datum: 10-03-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb een uitsnede gemaakt uit een luchtfoto van Henk van Alphen uit 1950. Hierop vind je een overzicht van het stationscomplex waarop de situatie van de goederenloods van Van Gend en Loos goed te zien is. KLIK HIER


Datum: 05-07-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Klein foutje, wat je hier rechts boven op de foto ziet staan is niet het oude station maar het postkantoor. Dit heeft hier zeker nog gestaan tot in de eerste helft van de jaren 60.


Datum: 05-07-2018
Naam: Hans van Melis  
img

In de rij naast het oude postkantoor rechts op de foto zie ook foto 19.