EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2170

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Standbeelden

Onderwerp 3.:

Anton Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Standbeeld Dr Anton Philips (2)

Beschrijving

Let op de bouwactiviteit achter het standbeeld (afstempeling 6 aug 1951). Op foto 2160 heeft de fotograaf dit buiten beeld gehouden. Maar Carlton is dus al gesloopt. Vergelijk deze situatie eens met foto 2161 dan moet deze laatste toch wel een paar jaar eerder genomen zijn. En dan geloof ik niet dat Carlton nog voor een paar jaar op deze plek is herbouwd. Overigens, de ontbrekende knoop, was dat niet van een van de mouwen?


Geplaatst op

07-12-2005

Reacties:

Datum: 25-05-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Op deze plaats heeft het standbeeld niet lang gestaan, want het stond daar in de weg voor het nieuwe 18 Septemberplein en Hermanus Boexstraat. Enkele jaren later stond het aan de overkant van het plein, bij de ingang van de Vestdijktunnel (zie foto 16804). Rond 1980 heeft het zijn huidige plaats op het Stationsplein gekregen. Ook na zijn dood bleef Anton met z'n tijd meegaan!


Datum: 30-11-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Klopt dat Eric? Of is deze locatie gewoon dezelfde als 2160? Kijk naar de ijzeren afzetting. Het zier er hier op de achtergrond nog kaal uit want Voss of Hermanus Boexstraat was nog niet gebouwd.


Datum: 30-11-2014
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Sorry Eric, ik las verkeerd. Dacht dat je beweerde dat 2160 een andere plek was.


Datum: 26-06-2015
Naam: Johan Vervest  
img

Is dit niet op de kop van de Nieuwe Emmasingel direct achter de Bruine Heer?


Datum: 26-06-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Het lijkt er op Johan, maar omdat de Hermanus Boexstraat en de Demer nog niet bebouwd zijn kijk je direct tegen het Philips hoofdkantoor aan, de Bruine Heer. Het beeld staat hier op haar eerste plaats en gezien de versierde vlaggenstokken is de foto gemaakt vlak na de onthulling. Op deze plaats vind je nu de "Kleine Blob" met "America Today". Kijk maar eens op de grote versie van foto 24553. Die foto is iets later gemaakt dan deze maar geeft een goed beeld van de plaats van het standbeeld.


Datum: 26-06-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb het nog even nagekeken, Het standbeeld is onthuld op 15 mei 1951, de luchtfoto is van 3 september van hetzelfde jaar.


Datum: 16-08-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dit is een foto van de eerste plek waar het standbeeld heeft gestaan. Rechts zien we de schutting waarachter het nieuwe pand van C&A werd gebouwd. De beeldhouwer heeft een grapje uitgehaald door op de ene mouw 3 knoopjes aan te brengen en op de andere 4.


Datum: 13-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Paul, wat die knoop op de mouw betreft, die schijnt er in werkelijkheid ook af te zijn geweest, maar die is er door de vrouw van Anton nooit meer aangezet, of zij wist het niet. Hij liep dus altijd in die jas zonder knoop rond. En dat heeft de beeldhouwer dus overgenomen. Dit heb ik in een verhaal over Anton gelezen, alleen ik weet bij god niet meer waar dat artikel stond. Ik ben er naar op zoek. Als ik het heb gevonden, laat ik het je weten, en uiteraard ook EiB.


Datum: 13-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Waarom is er verschil in het aantal knopen op de mouwen van het Anton Philips standbeeld? Bron: Eindhovens Dagblad, Redactie 21-03-09, 02:47 Laatste update: 27-03-17, 21:07 "De foto's tonen dat de rechtermouw er drie heeft en de linkermouw eentje minder." De redacteur die de vraag voor de krant heeft behandeld, concludeert dat de in 1962 overleden kunstenaar Oswald Wenckebach waarschijnlijk de enige is die het antwoord kent over het standbeeld dat hij in 1951 maakte. In de rubriek 'Vraag van de Dag' van 12 maart geeft de redacteur toch twee mogelijke verklaringen die hij baseert op lang bestaande, maar nooit bevestigde verhalen. De eerste heeft te maken met de onvrede over een fout van de kleermaker. Anton Philips zou toen gezegd hebben 'als ik ooit nog een standbeeld krijg dan laat die knoop maar weg.' De tweede verklaring zou mogelijk te maken hebben met een geheime vrijmetselaarscode. Zo was althans de vroegere uitleg van VVV-rondleiders. Dit verhaaltje (dat een eigen leven op internet is gaan leiden) wordt nu al een tijd niet meer verteld, omdat het nooit een vaststaand feit is gebleken. Abonnee De Jong is eigenlijk met het antwoord niet veel wijzer geworden. Enkele dagen later maakt een e-mail van lezeres Margarete van Dissel-van Riemsdijk een einde aan het gespeculeer over de knoopjes. Zij schrijft: "Als jongste kleinkind van A.F. Philips ken ik zeer waarschijnlijk het antwoord. De twee antwoorden van het ED zijn interessanter, maar niet juist. Bij navraag bij familieleden was men het erover eens dat de beeldhouwer (prof. Oswald Wenkebach, die ook de bronzen kandelaar van het vrijheidsmonument heeft ontworpen) per ongeluk het ongelijke aantal knopen aan de linker- en rechtermouw heeft gemaakt. Dit is overigens later door één van de kleinkinderen pas ontdekt. Mijn grootvader heeft zijn eigen standbeeld éénmaal in het echt gezien. In de zomer van 1951, toen hij al ziek was. Hij stuurde een ansichtkaart met het standbeeld naar mijn moeder, met de tekst: 'Hier staat hij in de koude en de regen.'"


Datum: 16-05-2021
Naam: bert van herk  
img

En met deze verklaring van mevr. Van Riemsdijk is het raadsel voor mij opgelost.


Datum: 17-05-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bert, als ik mij goed herinner heeft Anton Philips zijn standbeeld alleen op tv gezien. Hij zou in de zomer al zo ziek zijn geweest dat hij niet meer buiten kwam, maar ik heb het ook maar van horen zeggen. Bij zijn begrafenis in oktober was heel Eindhoven uitgelopen om de stoet te kunnen zien. Van huize De Laak tot de Oude Toren stonden duizenden Eindhovenaren om hem een laatste groet te brengen,. Ik was er zeer van onder de indruk, vooral van al die zwart gespoten bedrijfswagens met bloemen.


Datum: 17-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Dat zal best kunnen Paul, maar mevr. Van Riemsdijk vertelt, ik citeer: "Mijn grootvader heeft zijn eigen standbeeld eenmaal in het echt gezien, in de zomer van 1951". Ik neem hierbij aan dat Anton Philips erbij heeft gestaan. Dan zie je het naar mijn weten in het echt, en niet op tv, wat eigenlijk indirect is. Op tv moet je maar aannemen of het werkelijk zo is zoals ze het laten zien, waar ik soms heel erg aan twijfel.


Datum: 17-05-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Bert. ik weet niet over welke mevr. Van Riemsdijk je spreekt. Ik zat twee jaar later op het Lorentz Lyceum (LL) en daar ontbrak het niet aan Philipsen en aangetrouwde verwanten, zoals de Ottens en Van Riemsdijken. Ik beperk me tot Anneke van Riemsdijk, die van mijn leeftijd was. Maar die zal het niet zijn, want meisjes verliezen hun naam als ze trouwen. Er zaten in mijn tijd, behalve Anneke, twee zoons van Anton en een zoon van Otten op het LL, toen nog knus gehuisvest in een of twee gewone huizen en barakken aan de Parklaan en de Zandstraat.


Datum: 22-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Beste Paul, lees mijn stukje van 13-5-2021 eens. Ik citeer: Enkele dagen later maakt een e-mail van lezeres Margarete van Dissel-van Riemsdijk een einde aan het gespeculeer over de knoopjes. Zij schrijft: "Als jongste kleinkind van A.F. Philips ken ik zeer waarschijnlijk het antwoord. De twee antwoorden van het ED zijn interessanter, maar niet juist. Bij navraag bij familieleden was men het erover eens dat de beeldhouwer ... ... per ongeluk het ongelijke aantal knopen aan de linker- en rechtermouw heeft gemaakt. Dit is overigens later door één van de kleinkinderen pas ontdekt. Mijn grootvader heeft zijn eigen standbeeld éénmaal in het echt gezien. In de zomer van 1951, toen hij al ziek was. Hij stuurde een ansichtkaart met het standbeeld naar mijn moeder, met de tekst: 'Hier staat hij in de koude en de regen.'"
Deze mevrouw bedoel ik, een kleindochter van Anton.


Datum: 25-05-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bedankt Bert, dat is duidelijk. Laat ik meteen mezelf corrigeren, ik schreef dat kinderen van Anton tegelijk met mij op het Lorentz hadden gezeten, maar het waren natuurlijk zijn kleinkinderen.