EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3733

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, St Lambertus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Achterzijde St. Lambertuskerk.

Beschrijving

.


Geplaatst op

01-04-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-10-2006
Naam: Ida wagemakers-Schriks.  
img

Lag hier niet het kerkhof achter, en links er naast het patronaat gebouw, en rechts achter het klooster/kleuterschool? Wie weet er meer van. Ook de Meisjesschool er achter, daar ben ik op zoek naar. Wie o wie kan mij helpen, ik dacht aan de Theresia school, maar er niets van bekend.


Datum: 17-01-2007
Naam: Truus van Valen  
img

De naam van de meisjesschool was inderdaad St. Theresiaschool.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Over het kerkhof. Het gerucht gaat in Gestel dat de supporters van de Gesselse Boys links op 't kerkhof liggen begraven en de supporters van Veloc(itas) rechts op 't kerkhof.


Datum: 20-01-2007
Naam: Anny van Grootel  
img

Ja dat was inderdaad de St.Theresiaschool. Ben daar naar school gegaan in de vroege jaren 1940. Lang geleden maar kan het me wel herinneren. Naast de kerk was het zusterklooster. Mijn grootouders zijn achter op het kerkhof begraven. Heb hun graf nog bezocht in 2001.
Anny (van Grootel) Sisk, Michigan, USA.


Datum: 23-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Als je recht voor de kerk staat loop je links van de kerk rechtdoor naar het kerkhof. Als je voor het hek van het kerkhof staat is/was het meisjespatronaat aan je linkerhand. De hoofdingang was echter via een pad langs de winkel, destijds van Franske de Reek. In dit gebouw zaten de welpen en verkenners van de Sint Lambertusgroep. Iedere zondagmiddag was er film voor de jeugd, toegang fl 0,25 varierend van westerns, kojbojs, tot de dikke en de dunne. Als je meehielp de banken klaarzetten mocht je voor niks naar de film.


Datum: 08-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Nou Hennie ik ben geboren en getogen Gestelnaar unne echte blauwbuik, maar van dat gerucht heb ik nog nooit gehoord. Ik ben er pas nog geweest om mijn familie weer eens te bezoeken, heb toen wat rondgelopen op het kerkhof en allemaal bekende Gestelse namen die er liggen en voor zover ik ze ken ligt het gelijk door elkaar.


Datum: 10-07-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

En jij denkt dat Ad, ga je maar eens in de geschiedenis van die mensen verdiepen. En wie weet misschien....


Datum: 13-07-2008
Naam: Jan Snijders  
img

Nou Toon daar heb ik de banken vaak mee klaar gezet maar nooit geen voorstelling voor niets, maar daar herinner ik mij niets van. Wel dat de middagvoorstelling 10 cent koste en we hadden al niet veel op ons ribben thuis. Daar ging heel wat aan vooraf voordat je dat thuis los had gekregen, immers dat dubbeltje hadden ze nodig voor de gasmeter, Ad weet daar het zijne ook wel van af.


Datum: 13-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Behoorlijk Jan, de dubbeltjes waren voor de electriciteit. En gas-kwartjes moest je kopen, ik dacht in de Verhulststraat (misschien bij Pennings) dat weet ik niet meer precies. In die tijd kregen we 2 stuivers zakgeld, later een kwartje. Die twee stuivers gingen regelrecht naar van Geloven, of hoe heet die beste man ook al weer, ik dat een friet tent naast kapper van de Vleuten, of je kon naar de film. Toen wij in de Viottastraat woonden hadden we 11 kinderen, de twaalfde kwam na mijn huwelijk. Dus dat waren heel wat kwartjes en stuivers.


Datum: 14-07-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Die: van Geloven, Ad, was dat zoals wij die noemde; d'n dove Jan? Die zat vroeger toch in die kleine huisjes tussen d'n overweg en de Baarsstraat? Later heeft hij nog een cafetaria gehad op de schootsestraat, naast Cornerhouse en nog later is hij weer vertrokken naar de Bennekel.


Datum: 14-07-2008
Naam: Jan Snijders  
img

Hennie, Dat was inderdaad den dove van Geloven, maar ja vroeger hadden wij in Gestel allemaal bijnamen.


Datum: 14-07-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Jongens, ik zal het eens uit doeken doen. Den dove had vroeger op de Hoogstraat een cafetaria annex ijssalon. Toen wij in de Bennekel kwamen wonen reed hij rond met een ijscowagen met daarop prijzen voor ijs van 2, 5, 10 en 25 cent. IJsco's van de ''Noordpool'' stond er op de kar. Aan de Beethovenlaan begon hij later een cafetaria en verkocht daar ook gasmuntjes. Gasmuntjes kostte 0.26, dus 1 cent extra. Gasmuntjes werden ook verkocht door Struyk in de Benoitstraat voor dezelfde prijs. Struyk woonde naast kapper Jansen. Men kon uiteraard ook muntjes voor 0.25 kopen bij de gasfabriek, maar dan moest men wel naar de Nachtegaallaan.
Dus bijna alle buurtgenoten kochten muntjes bij een van die twee. Ik weet nog wel, dat toen uiteindelijk iedereen een douche had ,dat als bij ons thuis op zaterdagmiddag, wasdag, het warm water uitviel een van de kinderen als de sodemieter naar den dove of Struyk moest om muntjes te gaan halen. De douche's waren zeer onveilig, de geyser hing in de badkamer. In de Nicolaiistraat bij de fam Pax is toen een meisje in de badkamer overleden, door gebrek aan zuurstof, terwijl zij onder de douche stond.


Datum: 15-07-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Nou, bijnamen in Gestel? Genoeg he? zo maar 'n paar. D'n Foen, d'n haos. de Pin, d'n kaoie, kuuleke wip, d'n schoenpees, dikke Diena en natuurlijk om te weten wie je bedoeld; Jan van To van Bette. En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Maar kijk maar eens in m'n buukskes over 't Pollingstraotje.


Datum: 15-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Hij heeft in mijne tijd een cafetaria gehad in een gewoon huis aan de van Beethovenlaan en hij verkocht via de open raam. Daarna is hij naast De Nachtegaal komen zitten, toen heeft mijn broer Willie er nog gewerkt. En de verdere historie weet ik niet want toen woonde ik in Woensel.


Datum: 10-09-2009
Naam: Bert van der Palen  
img

Over de filmmiddag in het "jongenspatronaat"! De beheerster was indertijd Fien van Berlo, als je meehielp met de zaak klaarzetten en later weer opruimen en "toezicht" hield tijdens de voorstelling mocht je voor niets beide voorstellingen bijwonen. Het was iedere keer weer sneu als je door het grote aantal vrijwilligers niet werd uitgekozen om te helpen en dus wel moest betalen. Weg zakgeld :-)