Fotonr.: 3695
Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Edenstraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Hoger Onderwijs |Cor Jesu Kweekschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Cor Jesu Kweekschool.

Beschrijving Gelegen aan de Edenstraat 8. Intussen gesloopt. Hier verrees de Hof van Eden tegenover de brandweerkazerne. Nu nog even het verband zoeken met de Zusters van het H. Hart uit Veldhoven.
Geplaatst op 30-03-2006

Reacties

Datum: 27-05-2006
Naam: Ton van Kan img

Achter deze kweekschool lag de Heilig Hart meisjesschool. Links van dit gebouw lag een doorgang naar deze school. De Heilig Hartkerk lag hier pal naast. De Heilig Hart-jongensschool lag aan de Ploegstraat.


Datum: 06-11-2006
Naam: Henk den Exter img

Tussen de H.Hartmeisjesschool lag de kleuterschool, bestierd door de zusters van het H.Hart uit Veldhoven, maar deze zusters woonden toen bij de Hemelrijken in de buurt. De zusters worden ook wel de zusters van Moerdijk genoemd, omdat men daar tijdens de oorlog weg was gebombardeerd en naar een veilger plaats gekomen, op het Koningshof te Veldhoven.
Men kan nog precies aan de kruisjes in de muur zien wat het klooster was en wat er nieuw aangezet is.


Datum: 25-05-2008
Naam: Ad Pluijm img

Tussen onze tuin aan de Hoogstraat 37 en de oude pastorie van de noodkerk (ingang tuin) was de Edenstraat, en de woning van ome Frans Pluijm de schoenmaker in de Edenstraat. En even verder woonden Stieneke Versantvoort en de familie Verdonschot, met daarnaast mijn moeders ouders (Edenstraat 19) Janus Geven. Daarnaast was een doorgang naar de school in de Ploegstraat en mijn kleuterschool.
Wij zijn in 1949 verhuisd naar de Bennekel en in de jaren 50 zijn die panden gesloopt en werd de kweekschool gebouwd. Zeer warme herinneringen heb ik aan dit stukje Gestel, waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht.


Datum: 12-06-2008
Naam: Jacques Smulders img

Een paar dingetjes wil ik proberen recht te zetten. Zelf ben ik geboren op 9 april 1937 in de Edenstraat 22 als kleinzoon van de Zager Hendrik Smulders. Mijn vader was Piet Smulders. Janus Geven woonde niet op 19, maar op 16.
Fam. Versantvoort (de melkboer) woonde op 14. Naast dit pand was een pad dat naar de kleuterschool, meisjesschool, de H. Hartkerk en de jongensschool in de Ploegstraat liep. De familie Verdonschot woonde op 16 (Pietoom). Voor de eerste keer dat ik Eindhoven in Beeld zie. Fantastisch goed.


Datum: 14-06-2008
Naam: Ad Pluijm img

Jacques Smulders ik moet je helemaal gelijk geven, ik zat mijn bericht te lezen en dacht dat klopt niet. De oneven nummers liggen aan de overkant waar mijn kameraadje van Van Loon de eierhandel woonde.


Datum: 23-04-2012
Naam: Coby Verdonschot img

Hallo Jacq, ik wil toch even rechtzetten dat Verdonschot niet op 16 woonde maar op 18.


Datum: 24-04-2012
Naam: Ad Pluijm img

Inmiddels heb ik vernomen dat opa en opoe Geven op nr 20 woonden dus? Ik weet het niet meer precies.


Datum: 25-04-2012
Naam: Coby Verdonschot img

Ik weet niet anders dat op nr 20 de fam. Horsten woonde en later de fam. Bovenkamp. Dan moeten jouw opa en opoe daarvoor gewoond hebben op 20.


Datum: 01-07-2013
Naam: Theo Verschueren

De Cor Jesu kweekschool aan de Edenstraat 8 is gebouwd in 1950 en afgebroken in 1993. Daarvoor in de plaats is een gebouw met appartementen voor studenten gerealiseerd in 1969 met op de begane grond twee grote winkel/kantoorruimten onder nummer 4 en 4a. De studentenwoningen daarboven zijn verdeeld over de nummers 6 tot en met 14.
Daarnaast bevindt zich het Hof van Eden waarvan de poortingang precies tegenover de Deken van Somerenstraat ligt, opgeleverd in 1994 met de nummering 1 tot en met 84. De bebouwing van het Hof van Eden loopt gedeeltelijk door achter de studentenflat.
Vervolgens heb je tot aan de Akkerstraat een woongebouw staan met de nummers 16 tot en met 50, dat tegelijk gebouwd is met het Hof van Eden.
Om het compleet te maken: Edenstraat nummer 2 is het hoekpand met de Hoogstraat, waar in eerste aanvang de Fortis bank was gevestigd.


Datum: 27-05-2018
Naam: Paul van der Cingel img

Een typisch kenmerk van de architectuur zo vlak na de oorlog, althans bij grote gebouwen, was de dakconstructie, nl. de plaats van de dakgoot, die rustte op de gevelmuur. Dat was een slechte oplossing om het hemelwater, toepasselijke naam in dit geval, van het dak op te vangen en af te voeren omdat bij lekkages het water tot in het metselwerk van de gevel kon doorsijpelen en tot schimmelvorming aan de binnenzijde van het gebouw leidde.