Edenstraat 14-18
Beschrijving | Deze huisjes stonden tegenover de brandweerkazerne en hebben plaats moeten maken voor de Hof van Eden. In één van die huisjes woonde vroeger de fam. Verdonschot. |
---|---|
Geplaatst op | 27-02-2009 |
Reacties
Naam: Ad Pluijm
Klopt die woonde naast mijn opa en opoe Geven, opa woonde op nr. 18 en Marietje Verdonschot op 16. Ik verschoot me lam toen ik deze foto zag, die hebben we zelfs niet in ons familiealbum. Rechts achter die bomen stond het huisje van ome Frans de schoenmaker. Prachtige foto. Ben hier echt blij mee.
Naam: G.den Blanken
Als ik ervan uitga dat het linkse huisje no14 is, dan was het zo dat in de jaren 1950/60 op 14 inderdaad Stientje Verzantvoort woonde, in het middelste huisje no 16 woonde de familie Jorissen en in het rechtse huisje no 18 mijn opa en oma Verdonschot. Bij hen was de zoon Wim, die getrouwd was met Doortje, gaan inwonen. Toen opa en oma Verdonschot waren overleden zijn Wim en Doortje daar blijven wonen tot de woningen werden afgebroken. Wim was intussen al overleden. Doortje had het recht om een woning in het "Hof van Eden" terug te krijgen. Dit heeft zij niet gedaan.
Naam: G.den Blanken
Op nr 20 woonde in de jaren 50 de familie Horsten. Mevr. Horsten was Rietje Verdonschot en de dochter van opa Verdonschot. Zij kochten in de Akkerstraat 27 hun eerste huis en zijn daar gaan wonen. Daarna zijn denk ik uw grootouders er zijn gaan wonen. Dan waren zij weer de buren van 22. Dit waren de ouders van de bekende Story-fotograaf Peter Smulders die weer familie waren van Verdonschot.
Naam: Ad Pluijm
Nee ik heb het over de jaren 20-30-40, mijn moeder is daar geboren en Marietje Verdonschot was de buurvrouw. Mijn opa is eind 40 gestorven en enkele jaren later heeft tante Marietje Verbeek haar in huis genomen toen zij ook weduwe werd. Ome Toon Verbeek was bakker in de schrijversbuurt en is in 1949 verongelukt toen zijn paard op hol sloeg en dat was hoe ironisch ook , ook op de Edenstraat bij het Frederik van Eedenplein.
Naam: Paul van der Cingel
Ik heb deze huisjes nog gekend, maar ze zijn al eind jaren ´40 afgebroken. Je kon, ondanks de hekken, het terrein waar de huizen gestaan hadden betreden, toen zag ik voor het eerst z.g. beerputten, die werden om begrijpelijke reden zo ver mogelijk achter de huizen in de tuin geplaatst.
Naam: Annemieke Taphorn
Ik kwam wekelijks met mijn moeder bij de familie Jorissen. Familie van hen had een café aan de Hoogstraat. Mijn moeder was bevriend met mevr. Leentje Jorissen- Stroek. Als wij terug kwamen van de markt (Frederik van Edenplein) maakten we daar even een koffie stop. Kort, want de soep moest in de middagpauze mondwarm op tafel staan. Ik ben al jaren op zoek naar een verwant familielid van moeders zijde. Tot wanneer hebben deze huisjes eigenlijk nog gestaan?
Naam: Paul van der Cingel
Ad en Lieke, toevallig zag ik vandaag in het ED een foto van een stoet bruiloftvierders in de Edenstraat. Rechts is op die foto nog net een stukje te zien van de lage huisjes waar ik het over had. Die huisjes, door ons oneerbiedig krotjes genoemd, hadden geen verdieping en bij dergelijke huisjes viel je vaak letterlijk met de deur in huis, geen gang, je stond meteen binnen. Naast die huisjes was een pad dat naar de H. Hartkerk leidde, dan 6 huizen met mansardedaken en daarna waren er nog 4 of 6 huizen met een verdieping. De hoek Edenstraat-Akkerstraat t.o. het kerkhof was onbebouwd en werd kort na de oorlog tijdelijk gebruikt als verzamelplaats van vernielde militaire voertuigen.