EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36517

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Slagerijen

Onderwerp 3.:

Burghouts

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gezin van slager Anton Burghouts

Beschrijving

Mijn opa had sinds 1935 een slagerij aan de Hoogstraat. Van 1935 tot ca. 1958 de oude slagerij die hier al op de site staat. In verband met de onteigening voor de aanleg van de rondweg werd een stukje verderop in de richting van de binnenstad een nieuw pand gebouwd en betrokken. Mijn vader - Toon Burghouts - heeft ca. 1970 de zaak overgenomen, maar opa is zowat in het harnas gestorven; hij bleef meehelpen in de slagerij tot vrij kort voor zijn dood in maart 1984. Opa stond 's ochtends wel eens aan de deur terwijl mijn vader nog niet eens was opgestaan. De slagerij heeft bestaan tot ca. 1994 en mijn - reeds overleden - ouders zijn in Veldhoven gaan wonen; daar kwam mijn moeder vandaan.


Geplaatst op

03-01-2016

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Het commentaar dat ik bij deze foto heb geschreven, hoort niet bij deze foto.
Ik denk dat hier sprake is van een trouwstoet in de familie Van Hout eind jaren 30, begin jaren 40.


Datum: 14-01-2016
Naam: Redactie EiB  

Ja Ton, als je de verkeerde foto bijvoegt dan krijg je ook de verkeerde foto. Maar het had deze moeten zijn:


Datum: 14-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Klopt helemaal; dit is het gezin van mijn opa Burghouts, naast hem mijn vader (die ook slager werd) en met bril de vijf jaar jongere broer en ten slotte mijn oma (zij was mijn grootste vriendin tot aan haar plotselinge overlijden in november 1992). Ongetwijfeld is oma's coiffure door kapper Swinkels gedaan; oma heeft tot aan haar dood bij kapper Swinkels (later bij Lucia Swinkels op de Hoogstraat) haar kapsel laten doen. Deze foto is van ca. 1950. Mijn vaders broer is eind 1942 geboren en volgens beide grootouders werd in de Tweede Wereldoorlog in de kinderwagen onder het matrasje van de baby vlees gesmokkeld naar Veldhoven, waar inmiddels oma's moeder en oudste broer woonden.


Datum: 16-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Voor wat betreft de bovenste (verkeerde) foto: volgens mij is het een bruiloftsstoet ter gelegenheid van één van oma's broers. Zowel broer Jan als broer Cor is in de oorlog getrouwd. Een begrafenisstoet in de familie Van Hout zal het niet zijn; overgrootmoeder Van Hout-Verhagen is in 1948 overleden en volgens mij is de kleding die de mensen in de stoet dragen, te ouderwets voor 1948.


Datum: 19-01-2016
Naam: Toon Geevers  
img

Het jongetje op de foto is volgens mij Jantje bij wie ik op de Lambertusschool heb gezeten.


Datum: 19-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Beste heer Geevers. Dat is inderdaad Jan Burghouts, de jongere broer van mijn vader en die heeft ook op de Lambertusschool gezeten. Het Jantje van toen is nu een Jan van 72 jaar.


Datum: 19-01-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Rekenen is niet mijn sterkste kant; Jan is geen 72 maar 73 jaar.


Datum: 31-03-2016
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ton, ik heb je vader en Jan en opa en oma goed gekend, woonden ook op de Hoogstraat 264. Jouw moeder heeft in Meerveldhoven bij, denk ik, slager De Kroon gewerkt, tezamen met Staf van Eemeren uit Reusel. Ook je vader heb ik wel eens gebeld, zeker toen ik hoorde dat hij ernstig ziek was. Jan woont in de Sophia van Wurtemburglaan. Je hebt denk ik nog een broer.


Datum: 31-03-2016
Naam: Ton Burghouts  
img

Beste heer Van den Heuvel.
Op uw reactie kan ik alleen maar zeggen: klopt helemaal. Na hun huwelijk zijn mijn ouders op het adres Sophia van Wurtemberglaan 36 gaan wonen en ik ben daar ook geboren. Tussen eind 1966 en eind 1968 zijn mijn grootouders op het adres Sophia van Wurtemberglaan gaan wonen en zijn mijn ouders en ik in het pand van de slagerij Hoogstraat 180 gaan wonen. Daar is mijn broer geboren. Het huis in de Sophia van Wurtemberglaan heeft de broer van mijn vader gekocht van een oudere zus van mijn opa. Opa Burghouts is aan longkanker gestorven op 7 maart 1984. Op 8 maart was mijn oma Burghouts jarig, dus het was een wrange verjaardag. Toen een seniorencomplex werd gebouwd aan de Hoogstraat, vlak achter het spoorhuisje, is oma Burghouts als een van de eerste bewoners in 1991 daar gaan wonen. Ze heeft ruim een jaar kunnen genieten van haar appartement; op 12 november 1992 is zij plotseling overleden.
In 1994 zijn mijn ouders gestopt met de slagerij en in Veldhoven gaan wonen in de nieuwe wijk Pegbroeken. Mijn broer woont daar nog steeds. Bij mijn vader werd rond 2011 longkanker geconstateerd. Daaraan is hij op 14 maart 2013 overleden.
Mijn moeder heeft inderdaad een aantal jaren bij slager De Kroon gewerkt; de vrouw van De Kroon is een volle nicht van mijn vader.
Nog tijdens mijn vaders ziekte is bij mijn moeder Parkinson geconstateerd. Na een paar hele moeilijke jaren is zij tenslotte overleden op 20 februari 2015.
Ikzelf woon nog steeds in Eindhoven en nog steeds aan de Hoogstraat.


Datum: 01-04-2016
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Dank Ton, ik wist eigenlijk niet dat je moeder begin 2015 is overleden. Vroeger ging jouw pap met ons zwemmen bij de afwatering bij de Dommel, waar ook gedoken werd. Ik ben van de leeftijd van Jan, en pap maakte ons enigzins wegwijs w.o. het verschil van jongens en meisjes. Hij was verder bevriend met Chris Verheijden en Tonnie Lenders. Ik woon reeds jaren in Valkenswaard en kom alleen nog in Gestel om naar het kerkhof te gaan, naar mijn familie en vrienden. Jammer dat voor jou en je broer de zaken zo slecht gelopen zijn. P.S.: ik heb van Staf een bidprentje ontvangen destijds van je vader.