Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1967
Locatie 1.:Woensel |414 Woenselse Watermolen |Pastoriestraat*
Broek. (7) Pastoriestraat (5)
Reacties
Naam: Hennie de Groot
Nou beste Hans, Daar komt hij weer eens aan. In 1965 kreeg ik verkering in de Pastoriestraat. Toen konden we nog van de Pastoriestraat naar de Schoenmakersstraat. De Montgommerylaan was nog niet door getrokken richting Winkelcentrum. Het kruispunt met )nze Lieve Vrouwestraat /Montgommery/Pastoriestraat was er nog niet. In 1965 aan het eind van dat jaar is de Montgommerylaan doorgetrokken en de Pastoriestraat in 2 gedeelten gemaakt. De Pastoriestraat en de Pastoriestraat-oost. Ik heb er zelf gewoond na mijn huwelijk in 1968. Als je wilt kan ik een trouwkaart laten zien met daarop Pastoriestraat-oost.
Naam: Hans van Melis
In welk jaar zijn er nieuwe straatnaambordjes geplaatst? Mag ik je in dit verband op de Dr. Willem Dreesstraat in Woensel wijzen. Al sedert het ontstaan van de straat bestaat deze uit twee door een tuin uit de Houtstraat gescheiden delen die alleen de naam delen. Aan de linkerzijde van de straat is deze onderbroken door deze tuin. Eigenlijk vreemd dat ik van die situatie nog geen foto's geplaatst heb.
Naam: Jac Van Dijck
Deze winkel was voor dat Nic Loef erin kwam een kruidenierszaak, Opveld. De boodschappen werden in een boekske geschreven. Toen de Montgomerylaan doorgetrokken werd liep de Pastoriestraat foto 3564 dood tegen de Montgomerylaan. Wij hebben daar tot het allerlaatst in 1970 gewoond.
Naam: Frans Verbeek
Aan de linker kant was een pad dat kwam uit bij de daliatuin, en als je recht uit loopt dan loop je tegen kapper v Bakel. Links zat de Fam v Empel die hadden ook een kapperszaak. Rechts op de hoek zat de gebakszaak de Fam Korting met daar achter de frietzaak met zo'n heerlijke friet en eigengemaakte nassi en bamiballen ===Voor zwarte pad en dahliatuin zie foto 2030.===Voor Korting zie foto 2127===
Naam: Corjan van der Peet
Linksaf, dat pad naar de omhegde dahliatuin, heette het 'Zwarte pad'. Onverhard en... zwart. Althans begin jaren zestig. Zwart van het kolengruis etc. van de daar aan de oostzijde gevestigde kolenboer. Als schoolkinderen op weg naar de enkele jaren geleden gesloopte kleuterschool van de eerwaarde zusters aan de Oude Torenstraat (=het verlengde van het Zwarte Pad) waren we doodsbenauwd van de heren firmanten, die het een groot genoegen vonden hun vals blaffende hond op ons af te sturen. Ze hadden echt sadistische trekjes, ouders zijn zelfs wel gaan klagen. Als je alleen was liep je met je korte beentjes soms maar liever dat hele grote blok om aan de andere kant van de dahliakwekerij...
O ja: zo rond 1965, tijdens het begin van de werkzaanheden aan de rondweg, die Zwarte Pad en Oude Torenstraat zou gaan scheiden, stond er aan de westzijde van het pad nog een heuse woonwagen. Waar, meen ik, een gezin in woonde dat ook iets met de aanleg van de rondweg te maken had. Dat verhaal deed in elk geval toen de ronde bij ons kleuters.
Naam: Wil van Hoof
Inderdaad. Ik herinner mij ook nog de angst als ik 's morgens vroeg VOOR SCHOOL naar de kerk moest. In de winter stonden de honden van kolenhandel v.d.Kaa op de muur van het opslagterrein te blaffen. Je moest echt wel een beetje lef hebben om er voorbij te durven.
Toon v.d Kaa was de bokser. Hij werd bij een wedstrijd KO geslagen. Toen hij bij kwam stotterde hij de woorden: Ik docht da de gong gong.
Prachtige tijd en mooie herinneringen aan de Pastoriestraat (3), 't zwarte pad, de Bimt (tussen de Broekseweg en de IJzeren Man), Cafe Truuske van Dongen. Wat was ze knap he.
Naam: Gerard van der Klei
Wij woonden in de Pastoriestraat tegenover Korting op nummer 2a tussen Toirkens en Dingen in. De friet koste toen 25 cent, en een frietje met 30 cent. Het ijs was voor mij toch wel top. afgestreken 10 cent, extra er bovenop voor 15 cent. Wat heb ik 's avonds vaak boven uit het zolderraam gekeken naar het dansen op straat met die mooie meiden, en dan met muziek uit de jubox, maar slapen op die muziek was fantastisch. Ik heb nog de kolengruis van Koos van de Kaa in mijn rechter bovenbeen zitten, dit gebeurde op mijn eerste fiets met recht stuur waar ik mee onderuitging toen mijn broer Henk, al lopende mij er vanaf wilde duwen.
Wij deden ook vaak pijltjes van krantenpapier draaien, en dan met een pijpbuis van de electriciteit bij open staande ramen binnen schieten. Harry Korting was niet blij, toen er een pijl bij hem in de frietoven terecht kwam. Ook hadden wij in de Pastoriestraat een goed voetbalelftal met o.a Frans dingen, Frans Baats, Huub v.d. Boogaard, Ben Ballegooyen.
Naam: Eeg van Rooij
Op deze foto kijk je aan het einde van de straat, op de linkerhoek, op het huis waar ik lang gewoond heb. Mijn vader had daar een slagerij. Daarvóór woonden we in de Brugstraat nr. 5 maar dat huis werd te klein. In die slagerij is toen Jos Achten getrokken.
Opvallend dat in de reacties de namen van mijn 6 zussen en 1 broer niet genoemd worden.
Mijn vader was goed bevriend met Harrie Korting. Maakte het gehakt voor zijn geweldige worstenbroodjes en kookte in de grote vleesketel vaak de melk voor zijn voortreffelijk ijs dat in heel Woensel bekend was.
Naam: Michaƫl Hendriks
Rechts aan het einde was in mijn jonge tijd (rond 1960) ijssalon Korting gevestigd. Een "dubbeldik" ijsje, met aan iedere kant een wafeltje, kostte een kwartje.
Helemaal aan het einde van de straat aan de rechterkant, van hieruit gezien, hing aan de lange blinde muur van het huis het restant van een automaat waaruit in vroeger jaren zinken gasdubbeltjes gekocht konden worden. Het ding was toen al buiten gebruik. Zoals mijn opa vertelde: inworp 1 gulden, een paar keer draaien aan de slinger en dan vielen er 10 gasdubbeltjes in het bakje.
Naam: Gerard van de Vorle
Meulensteen verhuurde serviesgoed en had een zagenslijperij achter in de zaak.