EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3420

Bijdrager:

Jaar:

1981

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Smalle Haven*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Meubels / Woninginrichting

Onderwerp 3.:

Berberhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Berberhuis.

Beschrijving

Het Berberhuis aan de Smalle Haven - hoek Ten Hagestraat was de zaak van Mohammed Alkadiri. Wellicht een van de eerste Marokkanen met een eigen zaak in Eindhoven. De foto zou uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw dateren.


Geplaatst op

09-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-10-2006
Naam: Menno  
img

In het pand er naast ben ik wel eens binnen geweest. Die verkocht t-shirts en posters in een hele krappe ruimte. Het heeft jarenlang dichtgetimmerd erbij gestaan, wachtend op de sloop. Nu staat er het FOEI lelijke Catharina gebouw. Welke gedegradeerde architect en gemeentebestuursleden hebben hier achter kunnen zitten? Och, arm Eindhoven, ze tekkelen je nog altijd en meer toe met dit soort futuristische aangezichten die het licht van de stad kapot slaan...


Datum: 16-11-2006
Naam: Steven Koster  
img

Menno, ik ken dat kleine pandje ernaast ook v.d. posterverkoop etc. Als hardrocker is dit Berberhuis vanuit Dynamo altijd een vertrouwd gezicht geweest.


Datum: 05-02-2007
Naam: Job (?)  
img

In het huis erboven woonde een van de beheerders van Dynamo, van wie ik mijn huidige kat heb overgenomen in 1996 of daaromtrent.


Datum: 26-03-2007
Naam: Pru van de BILT  
img

Hallo, ben nieuw op deze site en het is hartstikke leuk om al deze oude gebouwen weer terug te zien. Misschien kan ik jullie wat helpen met vragen over de binnenstad van Eindhoven daar ik 21 jaar van mijn leven heb doorgebracht als POSTBODE !!!
<<< Nou Pru, ik dacht dat er heel veel vragen op de site staan, dus ik zou zeggen ga je gang... (Peter) >>>


Datum: 10-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Rechts hiervan was de werkplaats van de Zadelmakerij van Smits. op de etage hierboven werkte zoon Wim Smits als zeilmaker, voor vrachtwagens, als vakman voor auto cabriolets (Wegklapbare Kap} enz. Zij maakten ook alle lederen outillage voor paardenwagens en rijtuigen. Aangrenzend op de hoek Smalle Haven - Ten Hagestraat was de winkel in lederwaren. De buurman op de andere hoek met de Smalle Haven was het wel bekende Groene Koffiehuis van den Turk.


Datum: 11-11-2007
Naam:  

Ik ken Wim Smits met zijn winkel in lederwaren alleen van de Stratumsedijk. Later is dit een café geworden waar o.a. Gijs v.d. Biggelaar in heeft gezeten. Wim kwam bij ons in het café vaak zijn borreltje halen. Hij heeft tot op hoge leeftijd nog gewerkt o.a. met reparatie van zeilen, tenten enz. op de Leenderweg.


Datum: 11-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Wim Smits woonde met zijn vrouw van Daal inderdaad op een bovenhuis op de Statumsedijk na zijn huwelijk. Voorheen woonde hij met zijn broer en zus, welke laatste naar ik meen rood haar had en de winkel deed en de ouders op de hoek. De panden van Smits, Büsgen (Kapper), goentenzaak de Rooy, of was het Lamers? verder Witteboer (cafetaria) en als laatste op de hoek met de Stratumsedijk van der Ven met herenkleding? Dit hele blok werd
onteigend en afgebroken om de ten Hagestraat de ruimte te geven die zo dringend nodig was. Afbraak omstreeks 1955 ?


Datum: 11-11-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Naast Smits zat nog wijnhandel de Druiventros van Delmee (naar de Dommelstraat gegaan) de groentenzaak was éérst van Rooy, later Lamers ( dus allebei, Jan) en van de Ven zat op Stratumseind, maar dat zal wel een slip van de pen geweest zijn.


Datum: 25-02-2008
Naam: Kanrick  
img

Nu heeft Mohammed nog steeds het Berberhuis maar dan op het Sint Trudoplein nummer 3.


Datum: 19-12-2009
Naam: Eline van de Laar  
img

Ik ben zelf geboren op nummer 4, juni 1966. Naast ons, boven het berberhuis woonden een buschauffeur en zijn gezin, met een tweeling van dezelfde leeftijd als ik. Mijn ouders hebben hier gewoond van 1963 tot eind 1969. Het was een redelijk ruim huis, met op de eerste verdieping 2 slaapkamers en op de 2e verdieping ook, plus een grote zolder. Ik heb hier hele goede herinneringen aan. Ik ging naar school in een groot gebouw aan de Vestdijk. Daar liep ooit een leerling bij gym door een glazen wand. Onder ons woonde een zekere Harry, een oudere man met in elk geval een hond. Of hij getrouwd was, weet ik niet. De huizen waren bezit van de familie Van Camp, die op het Stratumseind een zaak hadden in kachels en huishoudelijke artikelen. Later kwam hier het Potkacheltje en Van Bree. Zelf woonden zij daarboven, en in het 'tussenhuis' (ingang Kerkstraat) 'oma'.


Datum: 29-06-2010
Naam: Bart Wich  
img

Die T-shirts en posterwinkel heette: de Winkel van Sinkel. Deze was van de vriendin van mijn vader. Daarvóór heeft mijn vader, Guus Wich, er in gezeten met z'n antiekzaak: De Doofpot. Hij is later verhuisd met z'n winkel naar de achterzijde van dit pand, aan het Stratumseind. Recht t.o. de Catharinakerk.