EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3328

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Tivolilaan

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

City

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Onze stadsbussen toen. (01)

Beschrijving

Bus no 45 op de Tivolilaan.


Geplaatst op

04-03-2006

Reacties:

Datum: 09-09-2006
Naam: Peter van Moorsel  
img

Het moet zijn bus nr 4 (i.p.v. nr 45) Op de Tivolilaan/hoek Heezerweg was het eindpunt. Op de hoek Tivolilaan/Bonifaciuslaan was eindpunt bus nr. 2.


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Het is bus 45 die op deze foto op lijn 4 was ingezet. Maar misschien ook wel N 19671.


Datum: 09-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Is de overeenkomst tussen de voorkant van deze bus en de Volkswagenbus nu geïnspireerd door, of noem je het plagiaat?


Datum: 09-09-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Deze Magirus-voorzijde is dus plagiaat en wel van een Nederlands ontwerp, want de VW-bus is gebouwd naar een schetsontwerp van Ben Pon uit 1947.


Datum: 09-09-2006
Naam: H.Meelen  
img

De carrosseriebouwer is Jongerius, bouwjaar 1947.


Datum: 10-09-2006
Naam: H.Meelen  
img

Onderstel is van Ford. Opbouw van Jongerius. Motor is Magirus Deutz. In dienst 1953 t/m 1957. Deze bus was overgenomen van de G.A.B.M. (Maastricht).


Datum: 10-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik vind plagiaat wel een groot woord. De bus kan wel lijken op de VW, maar het ontwerp van Ben Pon ging uit van een platte voorkant (en het was in 1947 niet meer dan een schets). VW heeft in 1948 pas de verdere ontwikkeling op de band gezet. Dit alles is te lezen op www.vwbusstop.demon.nl/bushistory/index_nl.html. Dat Ben Pon eigenlijk de VW transporter heeft ontwerpen is een feit, maar plagiaat, laten we zeggen toeval.


Datum: 10-09-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ben Pon ging uit van een bolle voorkant, met de motor achterin en allicht heeft VW de bus verder ontworpen. Pon was slechts importeur.
Maar goed, waar hebben we het over, weer niet over Eindhoven. Wat ik zeker zo interessant vind, is het menneke achter de bus en waarom zit er voor op de bus aan elke zijde een vlag?


Datum: 10-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

De vlag werd vroeger door het openbaar vervoer (en niet alleen in Eindhoven) in de steden gevoerd met bijzondere dagen. Dit kon zijn koninginnedag, bevrijdingsdag. Dat manneke achter de bus is niet zozeer interessant maar gevaarlijk. De bus staat hier op de Tivolilaan, aan het begin van de route weer naar het centrum en vlak bij de school op de hoek van de Heezerweg. De bus had toen op de kinderen een grotere aantrekkingskracht dan nu, je probeerde dan ook van alles uit.


Datum: 23-10-2006
Naam: Remy F.G. Denker  
img

In die tijd kon je aan het nummerbord zien in welke provincie de auto geregisteerd stond. In 1951 is men overgegaan op het huidige systeem. Zie info op de site van het RDW. Weet iemand waar de firma Jongerius zat? Was dat in Utrecht? Ik kan me de halte nog herinneren omdat mijn zus op de kleuterschool zat en ik op de RK jongensschool aan de Baptistlaan. We woonden aan de Neushoornstraat tot 1963. Ik woon nu in Almelo.


Datum: 18-06-2008
Naam: Bert Hof  
img

De firma Jan Jongerius carrosserie- en constructiewerkplaats was gevestigd aan de Kanaalweg 34 in Utrecht.


Datum: 16-07-2008
Naam: Tonnie Janssen - Engelen  
img

En kennen we ook nog allemaal de tekst van de achterkant van het kinderkaartje voor de bus: Jong geleerd - oude gedaan. Wees beleefd door voor ouderen op te staan!


Datum: 17-07-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Het waren de rood/oranje buskaartjes voor kinderen (fl 0,15). De feitelijke tekst is de navolgende; 'Jong geleerd is oud gedaan, weest beleefd door voor ouderen op te staan'.


Datum: 04-01-2011
Naam: Ruud Wessels  
img

Deze zogenaamde tramfordjes (motor achterin en instap voor de vooras) kwamen in de jaren '46/'47 naar ons land als chassis, compleet met Ford V8-motor. Diverse bedrijven hebben er een carrosserie opgezet. We waren er heel blij mee. Voor die tijd, vanaf de bevrijding dus, ging het bus- en ook het vrachtvervoer met achtergelaten legervrachtwagens. Grote trap aan de achterzijde hangend aan de wagen en de mensen konden instappen. Er waren namelijk aan het eind van de oorlog erg weinig bruikbare voertuigen overgebleven. Nadat het treinverkeer weer wat op gang gekomen was (denk aan vernielde bruggen, stationsemplacementen e.d.) werden de tramfordjes bij de spoorwegen en aanverwante bedrijven van de hand gedaan. Ze werden overgenomen door andere busbedrijven. Deze bedrijven vervingen de V8-benzinemotor door een diesel, al viel dit nog niet mee. Er werden veel Perkins diesels ingebouwd. In Eindhoven bij de City werd dat natuurlijk een Deutz, zoals op de foto duidelijk te zien is. Er zijn zelfs tramfordjes ontdaan van de motor en verdere aandrijving en verbouwd tot busaanhanger. Deze deden dienst achter een Crossley bij de N.B.M. vanuit Arnhem naar Utrecht v.v. bijv. en andere drukke lijnen.
Er is dus vast geen plagiaat gepleegd m.b.t. het Volkswagenbusje (vanaf 1952, al was het ontwerp inderdaad ouder), want de Fordjes waren er eerder. Je moet het meer zien als iets om wat aan de stroomlijn te doen.


Datum: 13-04-2015
Naam: Theo Need jr  
img

Hier heb ik ook nog herinneringen aan. Het stonk naar diesel als je achterin stond. En een keer heb ik meegemaakt dat er sneeuw lag op de Heezerweg. Ik was nog klein en stapte met mijn moeder op de bus. Hij kwam niet weg en mensen uit de bus moesten duwen. Ik denk dat er in deze tijd niet meer geduwd wordt.