EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25204

Bijdrager:

Jaar:

2010

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Tivolilaan

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

Wirogebouw

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wirogebouw

Beschrijving

Stratum, Tivoli. Het Wirogebouw gezien vanaf de Tivolilaan. De Tivolikerk is nog zichtbaar boven de bebouwing. Het kunstwerk van wit polyester in het gazon is van kunstenaar Frans Peeters. Het was een geschenk van de Gemeente Geldrop aan de Gemeente Eindhoven ter herinnering aan het feit dat op 1 april 1972 de Geldropse buurtschappen Riel, de Putten, de buurt Tivoli en een deel van Schuttersbosch bij Stratum werd gevoegd.


Geplaatst op

30-08-2010

Reacties:

Datum: 30-08-2010
Naam: Ria de Turck  
img

Ik weet nog dat in de jaren 60/70 de carnavalsvereniging de Leute daar "thuis" was. Alle carnavalsdagen druk bezocht en niet te vergeten de kindermiddagen, subliem georganiseerd. Nooit rotzooi binnen. Was er eens 'n onplezierig persoon binnen, dan was die ook in no-time weer buiten. Mooie jaren, nog vaak in mijn gedachten, nooit zuip-partijen, het bleef voor iedereen leuk!


Datum: 01-12-2010
Naam: Mieke Ardon - Cornuit  
img

Het Wirogebouw, daar mocht ik 's zondags naar toe. Naar muziek luisteren, sjoelen, lekker kletsen met vriendinnen en op tijd naar huis. Dan kreeg je 'n stempel met de tijd erop. Mooie tijd.


Datum: 02-12-2010
Naam: W.van Hout  
img

Sinds enkele jaren is hier een Chinees neergestreken met een Wok restaurant. Voor degene die een grote maag hebben. kunnen hier hun honger en dorst ophalen. Eten wordt afgerekend per eetuur. Ik moet er wel bij vertellen dat het allemaal lekker smaakt en dat alles in overvloed wordt aangeboden. Houd je toevallig niet van Chinees eten? Geen punt, Alle soorten eten in overvloed aanwezig.


Datum: 01-09-2014
Naam: Joris Cammelbeeck  
img

Heb in dit gebouw in 1969 nog staatsexamen HBS-A gedaan. Een mooi voorbeeld van een sluitende cirkel was dat ik op de nabijgelegen S'.Janssschool een deel van mijn lagere schooltijd had doorbracht en het Wirogebouw heb zien bouwen. Wie was de architect van het Wirogebouw en waarom het zo?


Datum: 01-09-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

Het Wirogebouw, dat oorspronkelijk Tivoli Schouwburg heette, later Tivoli gebouw werd genoemd en daarna Wirogebouw (naar Pater Gruijters zijn voornaam), was in beginsel bedoeld als parochiehuis voor de parochie Tivoli, bij gebrek aan een fatsoenlijk onderkomen voor alle verenigingen en groeperingen die er gebruik van moesten gaan maken. Het verenigingsgebouwtje aan het Arnaudinaplein kon aan die eisen nu eenmaal niet beantwoorden, vandaar. Het zou uiteindelijk het levenswerk van Pater Gruijters worden. Wie de architect was weet ik nog niet maar dat valt wel te achterhalen. In ieder geval is dit de geschiedenis in een nutshell.


Datum: 01-09-2014
Naam: Joris Cammelbeeck  
img

Het blijkt maar weer eens dat ik allang uit Eindhoven weg ben. Kwam er inmiddels achter dat het Wirogebouw is afgebrand en het gebouw naar de straat heet waaraan het ligt. Desondanks blijft de vraag wie de architect was en wie Sint Wiro.


Datum: 01-09-2014
Naam: Sjef van Eijk  
img

Even googlen Joris en op de Wikipedia site vind je het volgende m.b.t. de heilige Wiro : "Wiro is een heilige uit de 8e eeuw. Zijn heiligendag is op 8 mei.
Wiro was afkomstig uit Northumberland. Hij predikte in de Maas- en Rijnstreek en stichtte het Sint-Pietersklooster in het huidige Sint Odiliënberg bij Roermond, waar hij ook begraven is."


Datum: 01-09-2014
Naam: Hans Strootman  
img

19 december 1968, onze trouwdag !
Zoals zovele Eindhovenaren( en zij niet alleen!) laat in het jaar getrouwd omdat dat ' gunstig voor de belasting was ' !
's Ochtends getrouwd in het stadhuis waar nu de rechtbank in is gevestigd.
Uit Veldhoven, waar ik toen onderwijzer was, stond mijn klas bij het kleine trapje aan de rechterkant al te wachten en vooral te kleumen. Ze mochten allemaal naar binnen. Met de ooms en tantes, neven en nichten uit het noorden was het aanpassen in de niet zo grote ruimte.
Onlangs sprak ik nog enkelen die zich die gebeurtenis nog haarfijn herinnerden.
Na de voltrekking gebukt onder een bonte haag door naar buiten en vervolgens de ' verplichte' foto's in het stadswandelpark.; eveneens een koude bedoening .
In de middag receptie bij Van de Sande op het Lodewijk Napoleonplein. Naast de familie, buurtgenoten, verschenen vele collega's, vrienden, oud-klasgenoten van het GLE, de Nutskweekschool en de Philips Secretaresse Opleiding, voetbal vereniging Eindhoven, Savoy Jazzmen, enz. Het liep aldus gigantisch uit! Gezellig, maar, naar bleek , ook problematisch, want het diner zou veel te laat beginnen en daarna kwamen er nog andere gasten.
Goede raad was duur, maar na enig overleg werd besloten het gezelschap dat bij het diner aanwezig zou zijn, naar het Wiiro gebouw te vervoeren.
Alle poten en pannen ingeladen en richting Stratum, niet ver van ons beider ouderlijk huis. De avond verliep verder uiterst gezellig en vrolijk begaf zich het gezelschap naar buiten om tot de ontdekking te komen dat je zelfs de Tivolikerk niet meer zag, zo mistig was het inmidddels geworden.
Ons plan om ergens in het Brabantse een leuk hotel te zoeken, gaven we maar op en de huwelijksnacht werd op de logeerkamer in de Edelweisstraat doorgbracht.
Nijn moeder vroeg nog of we een warme kruik wilden hebben , maar we dachten dat dat niet nodig was;)
Erger was dat de familie uit het noorden nog richting huis ging. Velen hadden een zaak die de dag erna weer open moest. In colonne en nog door steden als Nijmegen, Arnhem, Deventer. Zwolle. Normaal al een monsterrit , laat staan in de mist !
Mijn vader ging om drie uur naar bed, toen hij zeker wist dat de laatsten gearriveerd waren.
De dag erna in het Wirogebouw de geschenken opgehaald die waren blijven liggen.
Inmiddels bijna 46 jaar geleden, maar het voelt nog als de dag van vandaag !

Datum: 01-09-2014
Naam: Ties van den Berge  
img

De naam Wiro is afkomstig uit Northumberland in Groot-Brittannië. Wiro van Roermond ook wel Wera van Utrecht genoemd, kwam als missionaris naar de lage landen.. Men vermoedt dat hij de tweede bisschop van Utrecht is geweest. Hij leefde in de 8ste eeuw en stierf in 753. Hij preekte in de Maas- en Rijnstreek en stichtte het Sint Pietersklooster in het huidige Sint Odiliënberg bij Roermond, waar hij begraven is en nog steeds vereerd wordt.