Bijdrager Museum Kempenland
Jaar: 1946
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Keizersgracht
Keizersgracht
Beschrijving | |
---|---|
Geplaatst op | 20-10-2012 |
Reacties
Naam: J.Booms
Zeker niet 1946: toen bestonden deze autos nog niet ~ vermoedelijk rond 1950-51.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Theoretisch gezien hebben Harbers en Booms gelijk volgens onderstaand verhaal over de geschiedenis van de VW brilkever en zouden bovenstaande Kevers geïmporteerd moeten zijn door een andere partij dan Pon.
Citaat:
Naoorlogse ontwikkelingen.
Na de oorlog lagen ook de net nieuwe Volkswagenfabrieken in puin. Ruim 60% was verwoest en de rest stond op instorten. Onder leiding van de Britten werd de fabriek opnieuw opgebouwd en werd de productie hervat. In 1945 werden er 1785 Volkswagens gemaakt, in 1946 alweer ruim 10.000. Onder leiding van Heinrich Nordhoff kwam er meer vertrouwen en was er hoop op betere tijden.
In 1947 werden de gebroeders Pon benoemd als importeur en werden de eerste Kevers naar Nederland geëxporteerd. Voor de Amerikaanse markt werd een exporttype gemaakt; met meer chroom, betere lak en andere binnenbekleding. Toen in 1949 Ferdinand Porsche terugkwam in Duitsland, werd de Kever doorontwikkeld met bijvoorbeeld een schuifdak, openklapbare voorzijraampjes en de snelheidsmeter. In 1953 werd de brilkever opgevolgd door de ovaalkever; een kever met een nieuw ovaal raampje dat ongeveer 23% groter is.
Naam: Paul van der Cingel
Afgezien van Volkswagens met of zonder brilletje, in 1946 waren er nog maar heel weinig auto's. Je kon ze ook niet zomaar nieuw kopen. Omdat Nederland zelf geen auto's produceerde moest alles uit het buitenland komen en dat kostte deviezen en die hadden we niet. Een paar buitenlandse automerken besloten daarom in Nederland assemblagebedrijven op te richten. Het Engelse Morris liet de Morris Minor in Nederland in elkaar zetten en ook een nu totaal vergeten merk, Kaiser, had een assemblagebedrijf in Rotterdam. Auto's werden mondjesmaat geïmporteerd en vrijwel alleen mensen die konden aantonen een auto voor hun beroep nodig te hebben kregen er een toegewezen. Je moest er wel wat voor doen, als je een schriftelijke toewijzing had ontvangen moest je de auto zelf ophalen in Amsterdam of Rotterdam. Ik denk dat de eerste Volkswagens pas in 1948 werden geïmporteerd. Pas na 1955 nam het aantal auto's flink toe.
Naam: Eric Kemperman
De fietser rechts komt uit de Hooghuisstraat; je ziet een hoekje van de noodwinkels nog in beeld. Op deze foto valt het pas echt op dat voorbij de Vrijstraat de rooilijn een meter of 20 naar links versprong. Zie ook b.v. foto 23381. Vanaf 1956 begon de sloop van deze rij panden. Maar de Keizersgracht maakt nog steeds een flauwe bocht naar links alvorens aan te sluiten op de Emmasingel.