Fotonr.: 2600
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1949
Locatie 1.:Woensel |423 Barrier |Pastoor van Arslaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Pastoor van Arslaan. (1)

Beschrijving Links zien we achtereenvolgens (volgens Hans Vervoort) drogisterij Jonkers, bazar "de Meule", drankwinkel Terraai en op de hoek de groentenwinkel van Rooi. (zie ook foto 2000)
Geplaatst op 19-01-2006

Reacties

Datum: 19-01-2006
Naam: Hans van Melis img

Ik heb al zo lang op deze foto moeten wachten. Peter.


Datum: 19-01-2006
Naam: Hans Vervoort img

Geweldig dit parkoers heb ik nog pas met Jannie gelopen. Terraai kan ook te Raay zijn. Bedankt voor plaatsing. Peter.


Datum: 19-01-2006
Naam: Willem Verstegen img

Oké Hans als je dit rondje (of een nog groter) nog eens wilt gaan bewandelen, houd ik me van harte aanbevolen. Maken we meteen een foto van de andere zijde waar vroeger o.a. Piet Janssens met zijn rijwielzaak en niet aanverwante artikelen huisde, en met aan de rechterzijde slagerij De Barse. Fraaie foto vanuit de Boschdijk gezien, voel me weer helemaal thuis, zeker met de Pastoor van Arskerk op de achtergrond waar ik *gedoopt* ben. Pastoor Bergmans was destijds het opperhoofd van deze kerk, tijdens mijn jeugd.


Datum: 19-01-2006
Naam: Anne Troost img

Zie foto 2608 voor beide zijden van de laan. Foto is een paar jaartjes ouder.


Datum: 20-01-2006
Naam: Hans Vervoort img

Willem lijkt me een goed idee maar wel enkele maanden verder met terrasjesweer. Dan zullen we nog eens wat oude koeien bij de hoorns vatten. Op de achtergrond links naast de kerk was ook nog een winkel/woonhuis van de koster. Deze man heette Jan Wijnen. In deze winkel werden verschillende artikelen verkocht: devotia, tabaksartikelen en kantoorbenodigheden. Hier haalde ik mijn schriftjes voor journaalposten en kasboeken. Rechts staat ook nog een Citroën "traction avante" dit mij doet mij denken aan Eddy Constantine. Deze was zeker speciaal ingehuurd om het gras te bewaken van het plein. Want wee als je er overheen liep dan hoorde je meteen geklop op de ramen. Het gazon betreden was ten strengste verboden.


Datum: 20-01-2006
Naam: Anne Troost img

Volgens mij staan er nu nog bordjes met daarop "het betreden van het gras is verboden". Alleen is het grasveld nu wat kleiner vanwege de parkeerplaatsen aan deze kant op de kop. Het winkelpand links in het midden, is dat niet het pand dat enige jaren terug is afgebrand?


Datum: 20-01-2006
Naam: Willem de Vries img

Nee collega, het is daarentegen rechts. Zie foto 1409.


Datum: 28-01-2006
Naam: Willem Verstegen img

De familie Jonkers hadden hun zaak in de hoek van het Pastoor van Arsplein, daar waarachter een binnenpleintje was met een aantal garages. Dus vanuit de kerk gezien aan de rechterkant het een na laatste punthuis. Dit zou moeten kloppen.


Datum: 29-01-2006
Naam: Willem Verstegen img

Anne dat was aan de andere kant. De foto's staan ook op deze deze site. Foto 1410. Was in ieder geval een groot drama in de voormalige slagerswinkel van De Barse. Hans, was het niet zo dat de familie Jonkers (vroeger wonende bij ons in de Cornelis Bloemaertstraat) een zaak met schilders- en behangbenodigheden had, en dat van de familie Vermeulen uit de Hendrik de Keyzerlaan hun zoon Joop daar deze drogisterij runde? Ik kan me in ieder geval nog goed herinneren dat ik deze zaak vroeger regelmatig bezocht heb en krullebol Joop daar aantrof als zelfstandig ondernemer, in mijn jeugd natuurlijk.


Datum: 29-01-2006
Naam: Hans Vervoort img

Dan praten wij over hetzelfde huis, Willem.


Datum: 29-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen img

Bedankt voor deze foto. Hans als je onze wandeling nog een keer met Willem maakt, ga ik graag ook even mee een terrasje pikken (tenminste als ik in Nederland ben).


Datum: 28-02-2006
Naam: Hans Vervoort img

Willem, waar ik aan refereerde was in de vijftiger jaren toen was de eigenaresse "vrouwke" Jonkers en zij woonde boven de winkel. In mijn beleving was zij toen al oud en heeft later de zaak overgedragen aan een jongere man wiens naam ik niet ken. Van Jonkers, die jij noemt heeft een behang- en schilderswinkel op het plein gezeten. Komende vanaf de Boschdijk op het plein linksaf slaan dan reed je recht op deze winkel.


Datum: 25-05-2006
Naam: Greet Hendrickx-Tielemans img

Bazaar "De Meule": eigenaar Van de Meulegraaf. Drankenhandel was van de fam. Van Traai. De groentehandel was van Miet van Looij. Zij is uit de winkel gezet wat op mij (toen een klein meisje) grote indruk maakte. Daarna kwam er een rotan- en schuimrubberhal in. Daarna de Amrobank. Op de andere hoek is heel lang de zuivelzaak van de fam. Kemps geweest. Tegenover de slijterij was heel vroeger een textielzaak van Sturtewagen, daarna de fam. Van Dinter, die daarna naar de overkant is gegaan. Dat pand is uitgebrand op Hemelvaartdag 1974. Naast Sturtewagen zat Piet Janssen met zijn rijwielzaak. Daarnaast slagerij De Barse.


Datum: 25-05-2006
Naam: Anne Troost img

Over welk jaar praat je dan Greet, dat de Amrobank daar zat?


Datum: 25-05-2006
Naam: Hans van Melis img

Greet, als je maanden na de vorige reacties nog eens wat namen gaat noemen gebruik dan de juiste. De slijter was G.B.A. te Raay. Janssen? Een S te veel of een S te weinig. Bij Piet Janssens, Pastoor van Arslaan 3, huishoudelijke artikelen (dat was geen echte rijwielhandelaar, fietsen deed ie erbij), kocht de moeder van Hans Vervoort haar Panterfiets. Rijwielfabrikant Frans Jansen had een filiaal op de Pastoor van Arslaan 8. Zelf zat ie op Boschdijk 312, na omnummering op 258.


Datum: 23-08-2006
Naam: Erie Coolen img

En recht tegenover Jonkers woonde op het Pastoor van Arsplein de fam. Heesakkers. Kees Jonkers kwam ik laatst nog tegen. Het was weer oude-jongens-Cornelis Bloemaertstraat-verhalen over jou, Willem, Antoon Nendels, fam. Van Gaans, Gerard v.d. Schoot etc. (die goeie ouwe tijd).


Datum: 29-08-2006
Naam: Tom Jacobs img

Piet Janssens was van oorsprong een fietsenzaak. Pas nadat de Edah verdween nam hij dat pand erbij en begon met huishoudelijke artikelen. Zijn zoon, ik meen dat hij Conny heette, nam later de zaak over. Deze was overigens getrouwd met zijn buurmeisje, een van Sturtewagen.


Datum: 29-08-2006
Naam: Willem Verstegen img

Het was Cor die deze zaak later van zijn vader overnam en nog vele jaren voortgezet heeft Tom. Wat ik me nog wel herinner van de familie Janssens dat zij stapel op boxers waren, en net als wij velen jaren boxer(s) als huisgenoot hadden.


Datum: 29-08-2006
Naam: Yvonne Quadvlieg-Walravens img

Het enige wat ik van het Pastoor van Arsplein herinner is dat ik in de jaren 60 voor mijn moeder naar de wasserette moest. Als je deze foto bekijkt was het rechts om de hoek. De wasserette werd gerund door een vrouw die boven de zaak woonde. Haar man kwam als er een wasmachine kapot ging om te proberen deze te maken. Toen ze een dochter kregen hebben ze kort daarna de wasserette van de hand gedaan.


Datum: 30-08-2006
Naam: Greet Hendriclx img

Alsnog antwoord op de vraag van Anne Troost: tot begin zestiger jaren zat op nr. 19 Miet van Looij, daarna rotanhandel Invoma tot ong. 1966? Toen is daar de Amrobank gekomen. Deze bank kocht in 1970 al 3 huizen op de Boschdijk, vlak naast de kapsalon om daar naar toe te verhuizen. Dat heeft echter nog 15 jaar geduurd en al die tijd hebben de huizen leeggestaan.


Datum: 31-08-2006
Naam: Tini van Rooij img

Oproep aan alle mensen die op deze foto gereageerd hebben, andere belangstellenden mogen ook reageren: Zie het bericht van Willem Verstegen van 20 januari. Van de wandeling door de wijk is tot nu toe niets gekomen en ondanks dat het terrasweer over is gaan we a.s. dinsdag wandelen. Verzamelen om half elf 's morgens, wie mee wil wandelen graag reageren via de mail naar ondergetekende. Het is nu een unieke gelegenheid om de wijkvernieuwing te bekijken en op de gevoelige plaat vast te leggen. Natuurlijk vergeten wij ook de oude wijk niet zoals de Pastoor van Arslaan en het Pastoor van Arsplein. ===De wandeling heeft inmiddels plaatsgevonden. Kijk daarvoor naar foto 5658. Red.===


Datum: 04-09-2006
Naam: Anne Troost img

Bedankt en nu is DE Bank op de Boschdijk ook alweer weg.


Datum: 04-09-2006
Naam: Ingrid Levens img

De AmRobank, die dus vroeger inderdaad aan het Pastoor van Arsplein zat, is een tijdje mijn werkplek geweest. Mijn collega was overigens Greet Tielemans, die ik hierboven in enkele reacties terugzie.


Datum: 04-09-2006
Naam: Anne Troost img

En wanneer heb je daar gewerkt ? Ken je Frans van Kemenade of Piet Lemmens dan?


Datum: 04-09-2006
Naam: Ingrid Levens img

Meneer Wubbolts was de directeur. Piet Lemmens was indertijd verloofd met zijn Truusje. Ad van Gennip was bedrijfsleider of zo. Bij Frans van Kemenade ben ik thuis eens op bezoek geweest. Hij had volgens mij een lelijke eend (auto dan he). Er was nog een Frans, waarvan ik me de achternaam niet herinner. Hij woonde op de Leostraat. Andere collega's waren Greet Tielemans, Manda (achternaam onbekend), Tiny (achternaam vergeten) en de geldloper heette Willem. De tijd is ergens tussen 1969/1970. Ik zou heel graag meneer Van Gennip of Piet Lemmens nog eens spreken.


Datum: 04-09-2006
Naam: Wil van Hout img

Ik weet niet beter dan dat de groenteboer Van Looij heette. Dus met een L. Hij ventte zijn groenten en fruit toch met paard en kar uit door heel Woensel. Voor de laatste wereldoorlog.


Datum: 23-10-2006
Naam: Jos van de Meulengraaf img

Erg leuk om op deze pagina terecht te komen, zoals ook op vele andere. Geniet van alle verhalen zoals de mensen het beschreven. Uiteraard heb ik als zoon (Jos) van de Meulengraaf, Bazaar de Meule alles meegemaakt in de tijd en haal nu nog vele herinneringen op bij kapper de Wit in de St. Philopomenastraat. Daar kom ik nog vele buurtgenoten tegen. Ik weet nog van de tijd dat we onze bloezen vulden met de heerlijkste appeltjes/peren uit de tuin achter de pastorie, en dit nadat we eerst als misdienaar later als akoliet de mis begeleid hadden. Ook als de nichtjes van pastoor Bergmans te logeren gingen bij hem, heb ik menig hemelwaterpijp naar beneden zien komen tijdens de klim naar de diverse vensters, om maar een blik op te kunnen vangen van de logees. Het was een mieterse tijd. Ook werd ik nog weleens de kerk uitgestuurd door de swies V.d. Hurk, die later nog een collega van me werd. Ook moest ik thuis altijd vertellen als ik niet met mijn ouders meegegaan was naar de mis, waar de preek letterlijk over ging, maar omdat te weten te komen hadden we onze trucjes. Ben toch nog goed terecht gekomen.


Datum: 30-01-2007
Naam: Anne Marie Janssens img

Leuk om hier zoveel over mijn familie te lezen. Mijn naam is Anne-marie Janssens en Piet Janssens was mijn opa. Mijn vader heet overigens Cor en is niet met die dame getrouwd maar met Annet van Herk, dochter van Arnoldus van Herk. De naam van de zaak is een aantal keer veranderd van 10 in een tot Selectshop. Meer vragen beantwoord ik graag. Mijn oma leeft overigens nog in goede gezondheid en zou het leuk vinden om nog eens te praten over die tijden. Mail me maar!


Datum: 31-01-2007
Naam: Jos Hessing img

Leuk al die berichten over mijn pleintje waar ik al weer 24 jaar een winkel heb in deuren in het oude groentewinkeltje van Miet van Looy. Er is in die 24 jaar ook veel veranderd. Vele leuke winkels zijn verdwenen zoals Cor Janssens met zijn huishoudelijke artikelen en fietsen, Mille Fleurs bloemen, Cor van Beek met vrije mode, Theo de Barse slagerij, Louis van Dinter textiel en kleinvak, en recentelijk Angelique met haar modezaak. Hoelang ik nog blijf zitten? Och we hebben het nog steeds erg druk dus voorlopig blijft dat hoekje nog een ouderwetse winkel. En ik ben vreselijk verknocht geraakt aan dit plekje, gaarne tot schrijfs. Jos en Angelika Hessing.


Datum: 13-02-2007
Naam: Norman Sturtewagen img

Ik was aangenaam verrast door deze foto. Vanaf 1952 kwam ik regelmatig op vakantie bij mijn oom (Rene Sturtewagen) en zijn vrouw en deze foto bracht veel herinneringen boven. Ik heb daar de buurt onveilig gemaakt samen met de zoon van de fietsenwinkel. De enige kinderziekte die ik gekregen heb, waren de wijnpokken en die heb ik uitgeziekt bij ome Rene tijdens de sinterklaasperiode. +++Wijnpokken? Wat luxe ik neem aan dat dat onze waterpokken zijn+++Hans


Datum: 14-02-2007
Naam: Jos van de Meulengraaf img

De jongen die voor de etalage staat is mijn broer Ton van de Meulengraaf, hij bekijkt hoe van buitenaf de zonet ingerichte etalage eruit ziet van magazijn/bazar "de Meule". Van wie de auto aan de overkant was weet ik niet meer. Knusse winkeltjes met z'n vaste klanten. Kopen op de pof, bijschrijven in het boekje, en wekelijks een te missen bedrag ophalen van het krediet. Heb er nog veel goede herinneringen aan samen met Corrie Jansens "de Concurrent" aan de overkant. We hadden ieder onze fietsenmerken, zoals Fongers, Vesting, Gouden Leeuw etc. Heel de winkelinrichting werd door de eigenaar gemaakt en ingedeeld, geen beveiligingslabels of magneetjes, geen poortjes of beveiligingsmensen. Creativiteit was het maken van de hoela hoep, en het verkopen aan de deur van de nieuwste artikelen. Dianne en ik waren de personen die erop uitgingen om de zaken aan de man/vrouw te brengen. We begonnen met een karretje achter de fiets daarna een afgezaagde bakkersbakfiets, gevolgd door ons eerste tweedehandse Fordje. Corrie weet je het nog, de races op de toen nog ongerepte Boschdijk. We waren onze tijd ver vooruit, het dakraam deed wonderen. Je moet er toch niet aan denken dat je kinderen van nu dezelfde streken uithalen (gelukkig). Maar nooit gemeen.


Datum: 14-02-2007
Naam: Hans Vervoort img

Als ik een konijnenkooi ging bouwen, kocht ik mijn spijkers en krammen bij Van de Meulengraaf. Een half ons spijkers in een puntzakje werd dan netjes afgewogen op een weegschaal met koperen gewichtjes. Voor het vogeltjesgaas moest ik mee naar buiten want dat lag in een "dependance", naar het Pastoor van Arsplein dan rechts naar de garageboxen, waar in een box de artikelen lagen die niet in de winkel pasten. Voor deze locatie zie foto 5936.


Datum: 14-02-2007
Naam: Therese Dezaire img

Ik kan me herinneren dat ik mijn ogen uitkeek bij het kinderspeelgoed en soms wat mocht kopen en ook andere boodschappen (tussen 1948-1960) voor mijn moeder bij de "Meule" deed en dat ik het zo'n aardige man vond. Ik herinner mij al de genoemde winkels erg goed en rond 18/9 het prachtig verlichte plein. Als kind was ik daar zwaar onder de indruk van.


Datum: 28-05-2007
Naam: Wiel Ramakers img

Op de hoek van het Pastoor van Arsplein en laan was een groentenwinkel, Miet van Looy was de baas, zij was erg dik met volle borst. Wij hadden daar een liedje van gemaakt getiteld: Miet van Looy die had 'n fietske (BH).


Datum: 28-05-2007
Naam: Priti Van Den Heuvel img

Och wat een leuke foto! Mijn moeder, Joke van de Langenberg, is hier in maart 1951 getrouwd met Frans Verrooten. Helaas is hij overleden. Tussen 1967 - 1969 hebben wij in de Cornelis Dankertstraat gewoond.


Datum: 30-06-2007
Naam: Sienie v.d. Hurk- v. Dommelen img

Er was toch ook in de 60-er jaren een hulppostkantoortje achter in een van de winkels aan de linkerzijde, maar weet niet meer precies waar


Datum: 30-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Klopt Sienie, en nadat dat hulppostkantoortje opgeheven is, kwam er achter op het plein rechts, op de hoek van de St. Philomenastraat het kantoor van Spierings. Die verkocht er ook nog rook- en schrijfwaren bij. Toen Dhr. Spierings er mee ophield, zette de zoon Peter Spierings de zaak voort op de Barrierweg.


Datum: 30-06-2007
Naam: Hans Vervoort img

Betreffende het hulppostkantoortje van "vrouwke" Jochems en later het voortgezette hulppostkantoor door Jantje Spierings, zie ook de opmerkingen bij de foto 2000 en foto 2601.


Datum: 01-07-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Peter Spierings zette aanvankelijk de zaak aan het Pastoor van Arsplein voort, Gio, evenals het postagentschap. Da's overigens wat anders dan een hulppostkantoor. Een postagent was een franchiser die tegen handelingvergoeding een beperkt aantal postzaken mocht afhandelen, een hulppostkantoor (is op het platteland) werd, evenals een bijpostkantoor (is in de stad) gerund door mensen die in dienst waren van de Post. Tot 1 januari 1989 (verzelfstandiging Post en Telecom) door watervlugge ambtenaren dus.


Datum: 08-02-2008
Naam: André van Iersel img

Spierings had ook een bibliotheek. Veel cowboyboeken kon je daar lenen.


Datum: 07-10-2009
Naam: Bert Mayers img

Heel leuk deze site over Woensel ,en vooral past van Arsplein daar heb ik vroeger nog gewoond. Bentlage op Past van Ars, ik ging naar de Philips school vlakbij het Hendrik de Keizerplein. Ik herinner mij ook nog mijn eerste vriendinnetje Jolanda Kamstra dacht ik? Woonde vlakbij de Philips school. En de sigaren- en tabakszaak van Wiertsma (Wielleke). En Tuip, de visspeciaalzaak. En onze melkboer Kemps. Piet Janssen was wel degelijk een fietsenmaker. Door een smal gangetje achterom naast de slager kwam je bij zijn werkplaats. Ook de familie Boes uit de Alard du Hamelstraat en Cor Baayens kan ik mij nog herinneren.


Datum: 06-01-2010
Naam: Koenen J.H.A. img

Ook dit is een bekend straatje. In deze kerk ben ik ook gedoopt en heb er mijn kleine en grote communie gedaan. Na de oorlog bij de verkenners, dat was weer pas in opkomst. Met hopman Moonen en assistent (waar ik de naam niet meer van weet, hij had rood haar). In mijn tijd woonde slager Notten met zijn knecht De Barse, die later de zaak overnam. En op de hoek tegenover Miet v/d Looi, was de winkel van Janus Kemps. melkhandelaar.
Mijn hoofdonderwijzer was de kleine heer Barts die op het Pastoor van Arsplein woonde. Het hoofd van de kerk was pastoor Van Mol. Hij had twee kapelaans, Brans en Van Roesel.


Datum: 27-01-2010
Naam: Joep Schouten img

Wat een nostalgie. Ik ben op Pastoor van Arsplein 25 geboren in 1948. Mijn moeder was een dochter van smid Bourgonje die op 25 woonde en mijn vader was een zoon van Schouten op 29. Wij woonden toen boven bij opa en oma Bourgonje. Naast ons op 24 was de behang- en toebehorenzaak van Martha Jonkers. Op de hoek bij de kerk zat 'n kleermaker Sjef van Grootel. Daartussenin woonde ook nog een schilder (huisschilder) Van der Aa en 'n politieagent Van Vleuten. Verder inderdaad nog Miet van der Looi en voilgens mij twee broers (of knechten) die met paard en wagen met groente door Woensel en Acht reden. De paarden stonden op 'n weiland achter de "nieuwe school" van meneer Van Rijt. Deze kwamen nogal eens op eigen gelegenheid naar het pleintje als ze uitgebroken waren. Ik kan me ook de familie Richtering op no. 1, de familie Spierings en Storms nog herinneren en verder nog uit het laantje Uusje Terrai van de drankwinkel, Meulengraaf (Jos heb ik in 2009 nog 's getroffen bij 'n Aldi), slagertje De Barse, de Edah-winkel naast De Barse en natuurlijk Piet Janssen (mijn vader sleutelde nog wel eens voor hem).
Mijn vader heeft in de jaren '50 nog bij d'n TRIO gewerkt in de Philomenastraat. Deze verkocht en repareerde ook fietsen maar was toen ook dacht ik een van de eerste die wasmachines e.d ging verkopen in een pand aan de Barrierweg.


Datum: 27-01-2010
Naam: Joep Schouten img

Als aanvulling: ik ken alleen nog pastoor Bergmans, kapelaans Van Roessel, De Jong en Veltman. Kapelaan Veltman heeft op 'n gegeven ogenblik z'n kapelaanspak aan de wilgen gehangen en is er toen van tussen gegaan met een van de dochters van Richtering van no. 1). Buiten twee dochters (Marjolijn en ???) hadden ze ook nog 'n zoon Maurits. Voor Maurits heb ik op school in de tweede klas (meneer Van Rens) nog eens op de gang moeten staan. Maurits had een rollende r. Ik zei toen een keer in de klas : "Goed zo Maurits laat de rrrrrrr maar door je keel rrrrrrollen. En dat vonden ze toentertijd niet leuk. Maar 'n dag later mocht ik toch weer bij Maurits thuis komen spelen. Prachtig hier op de site, en wat ben ik 'n hoop bekende namen weer tegengekomen. Ik ga eerdaags 's even foto's zoeken en plaatsen want het wordt met de minuut leuker.


Datum: 18-02-2018
Naam: Ans Habraken-Jochems img

Mijn oma, Anna Jochems-Faesen, had daar een drogisterij annex postkantoor.


Datum: 19-05-2023
Naam: Annie Bogie-Berkers img

Miet en Jan van der Looy waren mijn oom en tante. Ik ben als kind hier vaak geweest met als een van mijn beste herinneringen dat er bij oma altijd Drostechocolaatjes in de winkel lagen. Voor die tijd een echte luxe. Voor de goede orde: de winkel en de groentewijken waren van mijn opa en oma en daarna dus van zijn erfgenamen, zeven kinderen. Dat tante Miet en ome Jan door jullie als eigenaren worden gezien komt omdat zij als enigen niet getrouwd waren en daardoor als laatsten in het ouderlijke huis woonden. Problemen rondom de erfenis hebben na vele jaren en heel veel verdriet geleid tot hun uitzetting. Deze late reactie komt omdat ik jullie site nu pas ontdekt heb.