Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1930
Locatie 1.:Woensel |423 Barrier |Pastoor van Arsplein
Pastoor van Arsplein. (1)
Beschrijving | De Joannes Vianneykerk (Pastoor van Arskerk) met bouwjaar 1930. Links op de achtergrond de uitgestrekte velden van Mensfort. Aan de rechterkant zijn later winkels verschenen waaronder de kaartenuitgever Spierings (had ik de originelen maar!). Welk pand is het precies? |
---|---|
Geplaatst op | 19-01-2006 |
Reacties
Naam: Hans Vervoort
Jantje Spierings was ook een verdienstelijke beroepsmusikant hij speelde accordeon. Nadat hij zijn instrument aan de wilgen had gehangen is hij een boekenwinkel begonnen. Later is er ook een postagentschap bijgekomen. Het huis met het witte rechhoekige bord, ingang links van de regenpijp daar is hij begonnen.
Naam: Diny Nagel-Grave
In deze buurt moet ook ergens vishandel Tuip of Tuyp? hebben gezeten.Was dat links van de kerk in dat straatje naar de Alard du Hamelstraat?
Naam: Frans Gommers
Diny, de straat aan het einde van het plein links en rechts is de St. Philomenastraat. Rechts zat ergens middenin kapper de Wit. Die zaak bestaat nog steeds en wordt inmiddels gerund door zijn zoon of kleinzoon. Verderop op de hoek met de Barrierweg zat een bakker. Ging je links de Philomenastraat in dan zat aan de linkerzijde in het 3e (?) pand een textielwinkel. Aan het eind, op de hoek met de Alard Du Hamelstraat zat de Spar. Aan de rechtse kant zat, gezien vanaf de kerk, eerst een sigarenwinkel (dat was de voormalige kosterswoning), en aan het einde een vishandel. Maar of die Tuip heette kan ik me niet meer herinneren.
Naam: Jannie van Zutphen
In het straatje rechts zat ook een boekhandel of iet met schrijfwaren, wij kochten daar onze poezie plaatjes.
Naam: Frans Gommers
Het straatje rechts (en links) is de St.Philomenastraat. Daar zat geen boekhandel of iets dergelijks. Rechts zat op het plein wel Spierings Boekhandel. Mogelijk dat jij je daarmee vergist ?
Naam: Willem Verstegen
Die bakker in het voormalige slagerspand hoek Barrierweg/St.Philomenastraat droeg een zeer bekende naam en wel, Toon Rooijakkers zoon van de bekende architect uit de Frankrijkstraat, hoek Runstraat. Deze Toon heb ik daar vroeger in de eind 50er jaren regelmatig ontmoet, in een periode van 5 jaar dat ik dacht in de Runstraat de vrouw (meisje)van m'n leven ontmoet dacht te hebben. Verder op de hoek St.Philomenastraat/Alard du Hamelstraat viswinkel Tuip (dus Tuip is correct Frans) met hun bloedmooie dochters, met op de andere hoek de Spar o.l.v.Piet v.d. Linden, oud voetballer van Woensel, en later de Spechten, waar hij nog steeds een soort bestuursfunctie heeft. Op de hoek uiterst links op het plein zien we het winkelwoonhuis van de Familie v.Grootel die een kleermakerszaak hadden. De textielwinkel (1e pand Frans) in de St.Philomenastraat werd gerund door Fam deWilde-Verkooijen. Overigens in de Pastoor v. Arslaan had de Familie v. Dinther iets later ook een textielzaak.
Naam: Tom Jacobs
Rechts in de St. Philomenastraat had je naast de kapper een snoepwinkeltje van Garenfeld, deze weduwvrouw was een zusje of familie van Mw Wiersma en de moeder van o.a. Jozef. Daarnaast woonde Trio hier kon je zowel fietsen als kachels kopen deze is later verhuisd naar de Barrierweg, op het hoekje naast het zwarte pad. Later kwam naaimachinehandel Eysenkolb hierin, voordat hij naar het centrum verhuisde.
Op de foto rechts van de lantaarnpaal woonde een fam welke met de auto in den Bosch het water in reed en allen verdronken, ik geloof vier personen maar ben helaas de naam kwijt.
Op de hoek woonde de fam Richtering met twee dochters.
Waar staat hier het Pastoor van Ars beeld?
Naam: Hans Vervoort
Bij dat ongeluk van de fam. Vrijhof was ook nog een vijfde persoon betrokken, dit was een studievriend van hun zoon Hans van de zeevaartschool. Het ongeluk gebeurde met carnaval 1957.
Als we verder het rijtje afgaan woonde daar ook nog tante Til van de Kerf, ze heeft mij en mijn vrouw geleerd om de echte Zeeuwse babbelaars te maken. Later is zij ook nog pastoorsmeid geweest bij pastoor van Roestel in Heusden bij Asten.
Naam: Greet Hendrickx
Tante Til woonde op nr. 6. Zij had als een van de eersten televisie. Als het kinderuurtje was op zaterdag- of woensdagmiddag, dan stond het portiek vol kinderschoentjes en binnen kon je de kinderen uit de buurt aantreffen, zittend op de grond vol aandacht voor 'tante Hannie'. Een van hen was ik.
De fam. Vrijhof woonde op nr. 8.
Naam: Willem Verstegen
Hoi Jos, wat ik onlangs van Jan en Rob de Jong vernam wonende aan de Hendrik de Keyzerplein, is dat Wim Wilbrink in de Klerklaan 29 woont.
Wat ik me van kapper Sabel nog herinner is dat in dit kapperszaakje of salon zoals Hans dit al fraai aangaf, zijn zoon ook meewerkte in de zaak, en zeker voor die tijd ook een kundig kapper was.
Naam: Ria van Tuyn
Ik ken Walter Wilbrink ook nog, was ooit etaleur bij Vroom en Dreesman. Had ook iets bij de gymnastiekvereniging ARS. Had een zus Rietje Wilbrink volgens mij. En nog een oudere zus die later met Nico Reniers trouwde.
De snoepwinkeltjes van Garenveld en Wiersema ken ik ook.
Wim Wilbrink woont in de straat waar ik van 1952 tot 1979 heb gewoond.
Erg leuk om al die jeugddingetjes te lezen, mijn jeugd ligt ook rondom de vijver, de Philips kleuterschool, het parochiehuis en ja Vishandel Tuyp waar je kruimels kon kopen voor 25 cent.
Kapelaan Welten herinner ik me ook nog. De pastoor was een vieze man, met een hele dikke buik en het habijt glom helemaal van de vettigheid. Teveel over zijn buik gewreven denk ik, Pastoor Bergman geloof ik.
De Philomenaschool met schoolhoofd Meneer Driessen, Juffr. Hoogantink, juffr van Eupen en juffr. Blankers.
Naam: Leo v d Sommen
Frans, in de voormalige kosterswoning was in de jaren zestig een zaak gevestigd, ik denk in schrijfbenodigdheden postzegels en dus waarschijnlijk ook poezieplaatjes. Als kind noemden wij kapper de Wit de knotskapper omdat je na het knippen een lolly of kauwgom mocht uitzoeken. Bij bakker Rooyakkers zat in de buitenmuur een softijsautomaat, daarlangs boven was een raam dat altijd open stond, wij wisten als jochies dat je daar niet te veel spatjes moest maken anders kreeg je een pan met water over je heen.
Naam: Hans Vervoort
De kosterswoning en de winkel waren een pand. Jan Wijnen was die koster en zijn vrouw runde de winkel. Zij kwam altijd via een deur vanuit het woongedeelte als klanten zich aanmelden in de winkel. Hun handel bestond uit devotionalia, beperkte kantoorbenodigdheden en rookartikelen. Zelf haalde ik hier mijn journaal- en tabellarische schriftjes. Nu spreek over de 50-er jaren van de vorige eeuw.
Naam: Frans van den Broek
Mijn moeder Anna van Dongen ging wel eens helpen bij Anna Wijnen, ik ging er regelmatig sigaren halen
en shag. Dat was in de jaren 1950 tot 1958 toen we naast Garenfeld woonden [het snoepwinkeltje].
Overigens Andre ben jij ook uit de Philomenastraat, langs het gangetje bij Tuyp? Ik kan me herinneren dat daar ook viool gepeeld werd.