EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25424

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kloosterdreef

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Margry-serie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijding (1)

Beschrijving

.


Geplaatst op

19-09-2010

Reacties:

Datum: 19-09-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Er stonden volgens mij maar een paar Flaks opgesteld in Eindhoven en wel op de Woenselsestraat / Hamsterstraat en de Kloosterdreef. Deze situatie ken ik niet.


Datum: 19-09-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Toch nog gevonden, dit moet de Flak aan de Woenselsestraat zijn.


Datum: 19-09-2010
Naam: Barry Wonder  
img

Het gevreesde 88 mm kanon van het type flak 36, wat was opgezet op de T-splitsing Frankrijkstraat - Woenselsestraat - Kloosterdreef voor het huis van burgemeester De Vries (het eerste huis van de Frankrijkstraat). Op 18 september 1944 kwamen de Amerikaanse parachutisten via de Woenselsestraat Eindhoven binnen en werden zij een halt toe geroepen door het vuur van de twee kanonnen in hun richting. Het kanon op de foto en het andere kanon dat voor de deur van de fam Notten was opgesteld (even verderop in de Woenselsestraat). Door een flankerende beweging via het Zwarte pad, Pastoriestraat en de Kloosterdreef vielen de parachutisten de Duitsers aan in de rug. De Duitsers van het kanon op de foto kregen dit door en draaiden het kanon in de richting van de Kloosterdreef. Zodra de eerste parachutisten verschenen in de bocht van de Kloosterdreef werd het vuur geopend en werd de voorgevel van slagerij Wilbers (Kloosterdreef 5)  in puin geschoten. Kort daarna werd het kanon uitgeschakeld en liepen de parachutisten in de richting van het andere kanon dat inmiddels ook gedraaid was. Dit gaf een paar blinde salvo's in de richting van de Kloosterdreef door de tuin van Dr. Goyarts (Kloosterdreef 1) en trof hierbij Kloosterdreef 2A & 2B, waarbij ook de gevels van deze huizen flink werden beschadigd. De Duitsers kregen door dat ze omsingeld waren, bliezen het sluitstuk van het kanon op en vluchtten het veld in waarna ze gepakt werden.


Datum: 19-09-2010
Naam: Toon Franse  
img

Deze Flak is niet die van de Woenselsestraat/ Hamsterstraat want hier zit de pantserplaat er nog op. Het witte huis komt mij bekend voor maar ik kan het niet plaatsen, die torentjes ook niet.


Datum: 19-09-2010
Naam: Toon Franse  
img

Herstel,de torentjes zijn de voorzijdes van puntdaken en het kanon staat inderdaad op de T- splitsing Franrijkstraat-Woenselsestraat-Kloosterdreef en we kijken richting Vlokhoven. Barry bedankt voor de informatie.


Datum: 20-09-2010
Naam: Barry Wonder  
img

Klopt Toon, Het voorste wit gekleurde huis en het huis ernaast staan er niet meer, evenals de over de straat stekende boerderij (rechts op de foto te zien). De huizen er tussen staan er nu nog steeds en zijn onderdeel van de huidige Tonnaerstraat. Het andere kanon is te zien op foto 14734 (naast de winkel van de fam Notten) met de loop nog gericht op de huizen Kloosterdreef 2A & 2B met links op de foto de over de straatstekende boerderij op deze foto te zien. Ook kun je als je goed kijkt het opgeblazen sluitstuk links aan de bovenkant zien, en daarnaast ontbreekt de bovenbuis die eigenlijk door de lege ring in het midden hoorde en nu ergens naast het kanon op de grond ligt als gevolg van het onklaar maken van de Duitsers.


Datum: 21-09-2010
Naam: Ad Thijssen  
img

De torentjes op de achtergrond zijn volgens mij van het pand wat nu apotheek Nijpels is, tegenover de Petruskerk aan de Koosterdreef, hoek Kronehoefstraat. groetjes Ad Thijssen


Datum: 21-09-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Dat kanon op de Woenselsestraat / Kloosterdreef stond langs een blinde muur en hier zie ik een soortiment erker. Ik denk dat we dit stuk geschut elders moeten plaatsen. Zie ook geheel links het onderstel of iets wat er op lijkt.


Datum: 22-09-2010
Naam: Barryman  
img

Beste Ad en Wil, het kanon op de foto stond zeker weten op de T splitsing Woenselsestraat/Frankrijkstraat/Kloosterdreef ! Lees graag even mijn vorige berichtjes onder de foto. De zogenoemde torentjes zijn de puntdaken van huizen die vandaag de dag nog in de Tonnaerstraat staan (Vormalig stuk Woenselsestraat). Hopelijk begrijpt u na het lezen, Wil, dat het om twee kanonnen gaat en dit het andere kanon is dan degene waarvan u foto's heeft gezien. Op foto 5403 is op de achtergrond het huis van de burgemeester te zien waar het kanon op deze foto voor staat. Vergelijk het steenpatroon boven het meest linkse raam op deze foto maar eens met het gebouw op de achtergrond van de andere foto. Ook is op beide foto's de serre te zien rechts van het huis.


Datum: 22-09-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

In de eerste tekst bij foto 5403 staat precies beschreven wat we hierboven zien: "...rechts een aangebouwde serre." Het kanon staat dus náást het voormalige huis van Burgemeester De Vries. Dit is overigens een ander kanon dan dat op foto 14734 maar het vooruitspringende huis op die foto is wel hetzelfde als hierboven, helemaal rechts, te zien is (zie ook foto 17651). Foto 22477 geeft een goed overzicht van de situatie: in het midden ligt de kruising Kloosterdreef (rechts), Frankrijkstraat (linksonder) die overloopt in de Woenselsestraat. Tegenover de Kloosterdreef het huis van Burgemeester De Vries. Rechts daarvan stond het kanon van hierboven.


Datum: 22-09-2010
Naam: Wil van Hout  
img

De enige beschadiging aan het kanon was het sluitstuk, wat geheel gebarsten was, verder was het geheel intact. Terwijl deze opname gemaakt is liep ik in de omgeving te grasduinen. Het tweede kanon heb ik toen helemaal niet gezien omdat er weer volop geschoten werd. Bij mijn weten was er sprake van 1 kanon. Later echter is het mij duidelijk geworden dat het hier 2 kanonnen betrof.


Datum: 01-07-2015
Naam: Monique Verhagen  
img

Op de foto ziet U het kanon dat staat in de voortuin naast de serre van mijn opa en oma de familie Evers, toen Woenselsestraat 464. Het is inderdaad het oude huis van Burgemeester de Vries. Naast hen woonde de familie Gouvaerts.