EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14734

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

424 Mensfort

Straat:

Tonnaerstraat/Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Duits afweergeschut op de Woenselsestraat

Beschrijving

Foto genomen op 18.9.1944. Op de achtergrond rechts café de Koens.


Geplaatst op

12-01-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-01-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Dit is de enige plaats waar werkelijk is gevochten bij de bevrijding van Eindhoven. Er zouden twee van deze FLAK 88mm kanonnen hebben gestaan op de Woenselsestraat. De loop van het kanon is in de richting van de Kloosterdreef gedraaid, waar de Amerikanen, in een omtrekkende beweging, vandaan kwamen. De Duitsers bliezen zelf het kanon op. In deze omgeving vielen 15 doden, 13 Duitsers en 2 Amerikanen.


Datum: 13-01-2008
Naam: Piet van Hees  
img

De ringen om de loop vertellen het aantal kills dat de geschutbemanning heeft gescoord. Het geschut heeft vier poten waarop het normaal wordt vastgezet met ankers in de grond. Hier zijn de te ontkoppelen wielstellen die voor en achter zitten nog aan het geschut, en zijn de twee zijpoten uitgeklapt. Er werden dan balken onder geplaatst. Het afschieten van het geschut is dan veel riskanter, maar het ding is veel sneller opgesteld, en belangrijker nog: snel weg. Het moeten dus ervaren en fanatieke mensen zijn geweest, uit de manier waarop ze hun geschut onder controle hebben en het ding zelf onklaar maken in de hopeloze situatie. Uit de verslagen van de para's blijkt dat ook. Het waren er inderdaad twee. De enige andere schermutseling van belang is de sluipschutter in de Vlokhovense kerk, die een officier doodde, meerdere para's verwondde en enig oponthoud veroorzaakte.


Datum: 13-01-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij stond het tweede 88mm kanon niet in de Woenselsestraat, maar in de Hamsterstraat bij de fam. Van Heeswijk voor de deur.


Datum: 14-01-2008
Naam: Hans van Melis  
img

De beide kanonnen zijn versleept. Dit stond eerder voor de woning van burgemeester De Vries gericht op de Kloosterdreef. Hier staat het voor de winkel van A.A. Notten.


Datum: 14-01-2008
Naam: Wil van Ooyen  
img

Volgens het boek De bevrijding van Eindhoven geschreven door de geschiedkundige Karel Margry, stonden er tijdens de gevechten twee kanonnen. Dit kanon stond meer richting Vlokhoven. Het andere kanon stond tegenover de woning van burgemeester De Vries en heeft Amerikanen beschoten richting Kloosterdreef. Hierbij werd het huis van slager Wilbers verwoest. Dit kanon werd met een mortier vanuit een tuintje in de Runstraat uitgeschakeld. In dit boek staat ook een foto van dit kanon met Duitse krijgsgevangenen, waarvan er een gewond is aan zijn arm. Volgens mij heb ik als vierjarige deze krijgsgevangenen in de Pastoriestraat richting Broekseweg afgevoerd zien worden.


Datum: 14-01-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Het hele gebeuren wordt bij uitstek behandeld op de site van Hans van Melis t.w. www.ouwwoensel.nl.


Datum: 02-03-2010
Naam: Tom Peeters  
img

Hallo allen. Op de foto zien we het kanon wat hier nog staat op de Woenselsestraat, voor de winkel van Notten. Dit kanon werd later versleept naar de Hamsterstraat, voor het huis van de fam. Van Heeswijk. Het andere kanon stond op de T-splitsing (vroeger) van de Kloosterdreef met de Frankrijkstraat-Woenselsestraat. Het kanon op de foto is nog mobiel en werd door de Duitsers vernietigd met een springlading. Het andere kanon werd uitgeschakeld door machinegeweervuur en een geweergranaat vanuit de Runstraat.