EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24463

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

414 Woenselse Watermolen

Straat:

Broekseweg*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Broekseweg

Beschrijving

.


Geplaatst op

10-06-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-06-2010
Naam: G van de Vorle  

Prachtige foto recht tegenover waar mijn ouders woonden. Bij de voordeur links woonde de fam. De Bont, een groot gezin. Vleesgroothandel? Harrie Beekx, De Finish, een groenteboer die voorheen in de Willemstraat langs het spoor zijn zaak had. Daarnaast Van Hoof manifactuurwinkel, dan Brouwer fietsenwinkel, Vereijken, melkboer Van Kerkhof, Jan Hakkert groenteboer en lid van de Boerenpartij. Naast de inrit de fam. Beekx. Achterin bij de timmerwerkplaats woonden Louis en Corrie Beekx, verderop mevrouw Jansen, café Van den Heuvel.


Datum: 11-06-2010
Naam: Wim Roxs  
img

De twee-onder-een-kap-woningen, of beter gezegd winkels, van Van Hoof en van Piet de Brouwer, waren me uit mijn jeugd bekend. We kwamen vaak op bezoek bij de familie De Brouwer en zijn rijwielzaak, omdat mijn vader met zijn soortgelijke winkel aan de Woenselsestraat bevriend was met Piet de Brouwer. Ze waren branchegenoten en handelden niet alleen in fietsen, maar verkochten ook huishoudelijke artikelen en speelgoed in de ruimste zin des woords. Speelgoed ging in de Sinterklaasperiode uit die tijd gretig van de hand en was een goede handel.


Datum: 11-06-2010
Naam: Frits Hekman  
img

Even een paar correcties. De familie De Bont (het gezin waar Jan de Bont, de filmcamaraman en -regisseur bij hoorde) woonde een huis eerder; dat staat dus niet op de foto. Het eerste huis links op de foto werd bewoond door de familie Van Grimbergen, die voor ze er woonde een kruidenierswinkel in de Bakkerstraat had. Op de plaats van de huizen van De Bont en Van Grimbergen stonden rond 1950 twee kleine woningen en een opslagruimte. In die opslagruimte stond ook de bakkerskar (een te duwen kar met twee houten wielen) van Tinuske van Hoorn, die brood bezorgde voor Bakkerij Van Haandel uit de Hemelrijken. Tinuske was in de kost bij een alleenstaande vrouw, die in één van de twee huisjes woonde. Vereijken was de melkboer en later verhuizer. In dat huis woonde eerder Cisca van Kuijk. Kerkhof had een zoon die onderwijzer was. De groenteman heette officieel Levinus (vandaar de roepnaam Finish) Lennarts.


Datum: 12-06-2010
Naam: Jan Wijn  
img

TV hadden al velen op de Broekseweg maar met gasverlichting voor de deur. Op nog geen kilometer afstand van de grote gloeilampenfabriek worden pas eind jaren vijftig de mooie gaslantaarns vervangen door elektrische straatverlichting.


Datum: 12-06-2010
Naam: Peter Smid  
img

Als dat zo is met die elektrische straatverlichting is de datering simpel: de eerste lantaarn op de foto is net ingegraven en dan die DAF 600 uit 1959.


Datum: 24-06-2011
Naam: Adriaan van Gennip  
img

In het huis dat aan Vereijken wordt toegewezen woonden aanvankelijk mijn overgrootouders. Mijn overgrootvader, Arnoldus Kuijken, was zoeaaf geweest en had in Rome aan twee veldslagen tegen de Garibaldisten deelgenomen. Na het overlijden van mijn grootouders bleven vier ongehuwde kinderen in het huis wonen. De twee kinderen die het huis uiteindelijk aan Vereijken hebben verkocht, waren mijn oudoom Peer Kuijken en oudtante Cis Kuijken. In de volksmond werden zij inderdaad "Van Kuijk" genoemd.


Datum: 24-06-2011
Naam: Gerard van de Vorle  

Dag Adriaan, was Peter van Gennip gehuwd met Willemijn Hurks rond 1780?


Datum: 02-03-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Frits zou het kunnen dat de foto uit 1965 is? Toen werden de laatste gaslantaarns in Eindhoven vervangen door elektrische. De gaslantaarns waren niet geschikt voor aardgas. En een Dafje van 6 jaar oud moet kunnen, al hadden die dingen niet zo'n lang leven.


Datum: 03-03-2016
Naam: F. Hekman  
img

Tini jij kunt best gelijk hebben, maar ik weet het echt niet meer. Wel heb ik in de periode rond 1965 een groot deel van de te slopen Broekseweg op de foto gezet.


Datum: 04-03-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Dank je Frits, dan gaan we hier maar van uit. Ik kan me anders niet voorstellen dat ze de Broekseweg, die al ten dode was opgeschreven, van nieuwe verlichting gingen voorzien. Als het aardgas niet was gekomen, hadden ze het daar nog best een paar jaar uit kunnen houden met die oude gasverlichting.


Datum: 04-03-2016
Naam: Gerard van de Vorle  
img

Ik heb het stille vermoeden dat dat Dafje van mijn vader is. Wij woonden aan de overkant. Mijn vader heeft altijd in Daf of Volvo gereden.