Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1959
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Vestdijk
Onderwerp.: Gezondheidszorg |Ziekenhuizen |Binnenziekenhuis
Binnenziekenhuis Panorama
Beschrijving | Linksonder loopt de Ten Hagestraat; rechtsonder de Vestdijk met op de hoek Ravensdonck. Midden links begint de Jan van Lieshoutstraat. |
---|---|
Geplaatst op | 27-12-2005 |
Reacties
Naam: Hans van Melis
Die andere luchtfoto zonder het Groen Koffiehuis was foto 2316.
Naam: Rini Talens
Als je vanaf het kruispunt langs Ravensdonk oploopt en je komt bij het eerste gebouw, dan was dat de kinderafdeling van Het Binnenziekenhuis. Daar heb ik in 1956 nog in gelegen. Op de begane grond en als het mooi weer was, dan reden ze je met bed en al buiten onder de veranda, die je hier op de afbeelding nog goed onderaan het gebouw kunt zien. In de "frisse" stadslucht, goed voor de genezing.
Naam: Diny Nagel
Ik kan me die veranda nog goed herinneren. Zieke kinderen met verpleegsters die met hen speelden. De meeste kinderen waren heel vrolijk. Het gaf mij het gevoel dat die kinderen het toch goed hadden, ondanks dat zij ziek waren en niet thuis konden zijn. De lucht was volgens mij toen toch nog wel frisser en beter dan nu het geval is!
Naam: Roland Knippenberg
Ik ben van 1975 en helaas kan ik me van deze plek niet meer herinneren dan een modderige lege vlakte. Nu woon ik op deze vlakte en kijk ik aan de achterkant uit op de daken van de Heuvel Galerie. Het enige wat ik dan kan bedenken is; waarom is alles in godsnaam tegen de vlakte gegaan? Het zijn een enorm aantal panden. Kan iemand mij dat uitleggen?
Naam: Marcel van de Broek
Inderdaad Roland ik ben van 1970 en per toeval ben ik op deze geweldige pagina gekomen. als ik dan zie wat er bij het havenhoofd tot aan de markt is veranderd dan schieten bij mij de tranen in de ogen, nu weer eigenlijk. waarom is onze binnenstad zo kapot gemaakt, al die herinneringen en oude gebouwen die er nu niet meer zijn, het gaat mij erg aan het hart.
Naam: Rini Talens
Ja. Waarom? Die mooie huizen, die villa's, die daar stonden, die 'vroeger' in hun voortuin nog een brugje over 'De Vest' hadden, om zo aan de straat te kunnen komen, ja die zijn allemaal verdwenen. En Ravensdonk, als enige overgeblevene, is nu zo met zijn ingekrompen tuin ook niet meer echt zoals wat het ooit was. Het wrange is dat 'De Stad', zoals mijn moeder vroeger het centrum nog noemde, dat ‘Die Stad’ er ondanks alle mooie woorden van onze planologen er niet bepaald mensvriendelijker op geworden is, en ik denk dat dit nog maar het begin is. De moderne architectuur is nu eenmaal tamelijk koud, protserig, afstandig en opdringerig megalomaan. Je moet ook niet vergeten dat die huizen vroeger gebouwd zijn in de ‘Art Nouveau en Art Deco- tijd. Alle gebruiksvoorwerpen hadden toen door hun “ondoelmatige versieringen” nog een individueel karakter, zo dus ook de gebouwen. Ook de openheid van de binnenstad. Ooit kon je op ‘De Markt’ nog parkeren of door ‘De Rechtestraat’ rijden. Niet dat ik dat nu nog terug zou willen, maar ook de toegankelijkheid van ‘De Stad’ is per saldo, (hoe je het ook keert of wendt.) er niet beter op geworden. De Eindhovenaren doen hun inkopen tegenwoordig dan ook liever eenvoudiger bij grotere winkelcentra buiten de stad (makkelijk parkeren, alle goederen voorhanden, vlug inkopen, geen gedoe en vlug weer thuis). En de toekomst van ‘Onze Stad’? Die leuke toekomst is al voorbij, ik denk dat men in ’t verleden de binnenstad beter als een soort "park" had kunnen handhaven en de ruimte van De Bijenkorf, Piazza, Politie hoofdkantoor, Fellenoord (was helaas toch al platgebombardeerd), toch gewoon als parkeerbuffer had moeten handhaven. Het “Stad Centrum Park” had dan tevens als exclusieve winkel-, woon-, wandel en uitgaans- centra kunnen fungeren.
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans
De montessorischool zou haast wel moeten. Want het nieuwe ziekenhuis staat er nog niet op. Mijn nichtje Inke Retera (is jong overleden) zou er naar toe gaan, maar die zijn in die tijd naar de Aalsterweg verhuisd. Wel zie tegenover het kerkje links, de ramen van de verloskamers van het ziekenhuis. Dan zei mijn moeder altijd: daar ben jij geboren het tweede raam. Vergeet je nooit meer. Jammer he die mooie binnenstad. Daarom waardeer ik deze site ook zo. Nostalgie en boosheid gaan soms hand in hand.
Naam: Marjo Spierings
Ik wist niet dat foto 2261 bestond. Nu is het duidelijk. Het Rochuspaviljoen ligt op de bovenstaande foto in het midden van Noord naar Zuid en komt dan uit op de Ten Hagestraat naast het grote witte huis. En de Montessorischool is dan inderdaad het grijze dak met de tuin rechts boven. Daar zijn we dan ook weer uit.