EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2324

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Binnenziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Binnenziekenhuis Panorama

Beschrijving

Linksonder loopt de Ten Hagestraat; rechtsonder de Vestdijk met op de hoek Ravensdonck. Midden links begint de Jan van Lieshoutstraat.


Geplaatst op

27-12-2005

Reacties:

Datum: 27-02-0005
Naam: Hans van Melis  
img

Die andere luchtfoto zonder het Groen Koffiehuis was foto 2316.


Datum: 27-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Als je vanaf het kruispunt langs Ravensdonk oploopt en je komt bij het eerste gebouw, dan was dat de kinderafdeling van Het Binnenziekenhuis. Daar heb ik in 1956 nog in gelegen. Op de begane grond en als het mooi weer was, dan reden ze je met bed en al buiten onder de veranda, die je hier op de afbeelding nog goed onderaan het gebouw kunt zien. In de "frisse" stadslucht, goed voor de genezing.


Datum: 27-12-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik kan me die veranda nog goed herinneren. Zieke kinderen met verpleegsters die met hen speelden. De meeste kinderen waren heel vrolijk. Het gaf mij het gevoel dat die kinderen het toch goed hadden, ondanks dat zij ziek waren en niet thuis konden zijn. De lucht was volgens mij toen toch nog wel frisser en beter dan nu het geval is!


Datum: 28-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Men lette in die tijd niet zo op het milieu, ik bedoel schone lucht ed. Als de wind "verkeerd" stond, In Woensel 1956, haalde mijn moeder wel eens de witte was van de lijn met allemaal zwarte spikkeltjes erop.


Datum: 16-02-2006
Naam: Roland Knippenberg  
img

Ik ben van 1975 en helaas kan ik me van deze plek niet meer herinneren dan een modderige lege vlakte. Nu woon ik op deze vlakte en kijk ik aan de achterkant uit op de daken van de Heuvel Galerie. Het enige wat ik dan kan bedenken is; waarom is alles in godsnaam tegen de vlakte gegaan? Het zijn een enorm aantal panden. Kan iemand mij dat uitleggen?


Datum: 13-02-2007
Naam: Marcel van de Broek  
img

Inderdaad Roland ik ben van 1970 en per toeval ben ik op deze geweldige pagina gekomen. als ik dan zie wat er bij het havenhoofd tot aan de markt is veranderd dan schieten bij mij de tranen in de ogen, nu weer eigenlijk. waarom is onze binnenstad zo kapot gemaakt, al die herinneringen en oude gebouwen die er nu niet meer zijn, het gaat mij erg aan het hart.


Datum: 13-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

Ja. Waarom? Die mooie huizen, die villa's, die daar stonden, die 'vroeger' in hun voortuin nog een brugje over 'De Vest' hadden, om zo aan de straat te kunnen komen, ja die zijn allemaal verdwenen. En Ravensdonk, als enige overgeblevene, is nu zo met zijn ingekrompen tuin ook niet meer echt zoals wat het ooit was. Het wrange is dat 'De Stad', zoals mijn moeder vroeger het centrum nog noemde, dat ‘Die Stad’ er ondanks alle mooie woorden van onze planologen er niet bepaald mensvriendelijker op geworden is, en ik denk dat dit nog maar het begin is. De moderne architectuur is nu eenmaal tamelijk koud, protserig, afstandig en opdringerig megalomaan. Je moet ook niet vergeten dat die huizen vroeger gebouwd zijn in de ‘Art Nouveau en Art Deco- tijd. Alle gebruiksvoorwerpen hadden toen door hun “ondoelmatige versieringen” nog een individueel karakter, zo dus ook de gebouwen. Ook de openheid van de binnenstad. Ooit kon je op ‘De Markt’ nog parkeren of door ‘De Rechtestraat’ rijden. Niet dat ik dat nu nog terug zou willen, maar ook de toegankelijkheid van ‘De Stad’ is per saldo, (hoe je het ook keert of wendt.) er niet beter op geworden. De Eindhovenaren doen hun inkopen tegenwoordig dan ook liever eenvoudiger bij grotere winkelcentra buiten de stad (makkelijk parkeren, alle goederen voorhanden, vlug inkopen, geen gedoe en vlug weer thuis). En de toekomst van ‘Onze Stad’? Die leuke toekomst is al voorbij, ik denk dat men in ’t verleden de binnenstad beter als een soort "park" had kunnen handhaven en de ruimte van De Bijenkorf, Piazza, Politie hoofdkantoor, Fellenoord (was helaas toch al platgebombardeerd), toch gewoon als parkeerbuffer had moeten handhaven. Het “Stad Centrum Park” had dan tevens als exclusieve winkel-, woon-, wandel en uitgaans- centra kunnen fungeren.


Datum: 01-02-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik ben ik helemaal met je eens Anne, het is voor mij echt een genot om al deze oude plaatjes te bekijken. Nostalgie of puur oud sentiment.


Datum: 29-05-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Zo kan ik mij het Binnenziekenhuis nog voor mijn geest halen. In 1950 werden hier mijn amandelen geknipt. Wat jammer als je al die mooie plaatjes ziet. Maar we kunnen ook niet in de jaren 50 blijven hangen het leven gaat verder.


Datum: 29-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

Ad we kunnen inderdaad niet in de jaren 50 blijven hangen. Maar er kan wel gezorgd worden dat het verleden, dus ook de jaren vijftig, zichtbaar blijft voor de mensen van nu.


Datum: 29-05-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Je ziet beetje links boven ook nog de achterkant van het klooster en de Mariaschool met het speelplein.


Datum: 07-06-2008
Naam: Anne Troost  
img

Zo is het Ad en daarom moeten wij er voor zorgen dat dit alles blijft bestaan. Het liefst in de realiteit en dat het aan te raken is. Maar als het niet anders kan dan op deze site en hopen dat hij (de site) niet ten onder gaat. Om wat voor reden dan ook..


Datum: 08-06-2008
Naam: Peter Markus  
img

Staat de Montesorieschool hier ook nog op deze foto?


Datum: 09-06-2008
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

De montessorischool zou haast wel moeten. Want het nieuwe ziekenhuis staat er nog niet op. Mijn nichtje Inke Retera (is jong overleden) zou er naar toe gaan, maar die zijn in die tijd naar de Aalsterweg verhuisd. Wel zie tegenover het kerkje links, de ramen van de verloskamers van het ziekenhuis. Dan zei mijn moeder altijd: daar ben jij geboren het tweede raam. Vergeet je nooit meer. Jammer he die mooie binnenstad. Daarom waardeer ik deze site ook zo. Nostalgie en boosheid gaan soms hand in hand.


Datum: 10-06-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Is de Montessorischool niet het lichte grijze dak met tuin, rechts boven vóór het witte huis?


Datum: 12-06-2008
Naam: Peter Markus  
img

Samen met foto 2261 en foto 1439 zouden we het moeten kunnen vinden. Ligt op foto 2261 het Sint Rochuspaviljoen aan de Vestdijk?


Datum: 12-06-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik wist niet dat foto 2261 bestond. Nu is het duidelijk. Het Rochuspaviljoen ligt op de bovenstaande foto in het midden van Noord naar Zuid en komt dan uit op de Ten Hagestraat naast het grote witte huis. En de Montessorischool is dan inderdaad het grijze dak met de tuin rechts boven. Daar zijn we dan ook weer uit.


Datum: 17-11-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

De toegang voor ambulances en ander verkeer was aan de Vestdijk, even verder voorbij de fietsenstalling was een smalle toerit naar het parkeerterrein van het ziekenhuis dat je boven in het midden ziet.


Datum: 07-12-2022
Naam: Jan van der Meulen  
img

Inderdaad mooie foto zoals ik het mij goed herinner. Nog met het koetshuis van Ravensdonck erop. Zeer jammer dat ze dit heel snel hebben afgebroken, want het zou nu een betere “muur” zijn dan nu de Heuvel is voor Ravensdonck.