EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1439

Bijdrager:

Jaar:

1987

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Genderstraatje

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Genderstraatje, parkeerplaats.

Beschrijving

Het Genderstraatje liep vanaf de Nieuwstraat richting voormalig Binnenziekenhuis. Dit deel werd gebruikt als parkeerterrein. (RHCe 0026607)


Geplaatst op

01-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Aan het einde van het genderstraatje lag vlak na de oorlog de Montesorischool. Ten tijde van deze foto was dat al geschiedenis.


Datum: 27-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Als kleuter had ik de mogelijkheden van die bomen ofwel niet door of ze waren in de oorlog al als kachelhout verbruikt.


Datum: 27-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Wanneer is men dit Het Genderstraatje gaan noemen. In 1860 en daarvoor heette het: 'Het Straatje', een landwegje om wat inpandige weilanden bereikbaar te maken.


Datum: 27-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Na 1860 want in 1860 had het straatje Tussen de Smalle Haven en het Stratums Eind de naam Genderstraatje. Het straatje heette voluit "Truy Monen Straatien" of misschien "Truy Monert Straatien". De Gender liep toen vanaf de Markt langs de Gouden Leeuw naar dit straatje. Op ongeveer dezelfde plaats stond later hotel de Wildeman.


Datum: 03-01-2006
Naam: Meke Taphorn  
img

Ik liep vaak door het Genderstraatje. Maar volgens mij kon ik daar vanaf het schoolplein ook komen. Mijn school stond op de Jan van Lieshoutstraat 5. Vanuit de speelplaats konden we de afval gipsbenen zien verbranden. Konden daar ook wel mee spelen. We keken vanuit de speelplaats op de 1e klas afdeling van het Binnenziekenhuis.


Datum: 13-02-2006
Naam: G. Vieth  
img

Aan het einde van het Genderstraatje had mijn schoonvader een Riet- en Staalmeubelfabriek, de firma Akse. Het pand was gehuurd van de heer Kruseman, die daar een sigarenfabriek had. De firma Akse werkte onder meer voor het Binnenziekenhuis en maakte bijvoorbeeld ook terrasstoelen en tafels voor de restaurants en cafe's in de binnenstad


Datum: 13-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Eigenlijk maar heel normaal dat hij een Riet- en Staalmeubelfabriek had, een echt familiebedrijf natuurlijk. Akse H. rietmeubelmaker St Severusstraat 1a, J.Akse meubelmaker Dahliastraat 20, W. Akse Stoelenmaker, Slagerstraat 3. Kruseman, foto 2932, schreef zijn naam overigens zonder trema wat wij onze bezoekers overigens ook vragen.


Datum: 14-02-2006
Naam: G Vieth  
img

Hans van Melis heeft gelijk: Er waren 5 broers Akse. Mijn schoonvader Hendrik Akse woonde eerst in de St.Severrusstraat en is later in Stratum gaan wonen. Hendrik is als laatste broer overleden in 1988. Ik geloof dat zijn fabriek achter hotel "Poort van Kleef" (op de markt) lag.


Datum: 14-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bekijk de fabriek op foto 2932 en de plaats waar die fabriek stond foto 2316.


Datum: 07-02-2007
Naam: Maria en Ella Meulensteeun  
img

Ik zat als kleuter op de Montessorischool. Ik reed met de stadsbus vanuit Strijp naar de Markt en liep dan door het Genderstraatje naar school. Op de hoek van de Nieuwstraat en het Genderstraatje was een fotograaf die de lege metalen spoeltjes van de fotorolletjes in het straatje op een hoop gooide.


Datum: 26-05-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De achterzijde van de gebouwen. V.l.n.r. Sociëteit Concordia, Lunchroom van Poll later Rami automaterialen ..., Amsterdamse Bank, Jonkers meubelen 1644. De Gebr Akse heb ik goed gekend. De oude sigarenfabriek met zeer lage zoldering, waarin zij werkten, stond achter het Magazijn van de fa Kruseman en Kladder. Deze laatste woonde in Geldrop, het eerste huis voorbij het Viaduct. Kruseman woonde in de Pauwlaan in Eindhoven. De gebr. Akse hebben vele of alle karkassen van de zweefvliegtuigen die geland of gecrasht waren in Son op 16 of 17 september, daar gesloopt en vervoerd naar de Genderstraat en de buizen, waaruit de zweefvliegtuigen waren opgebouwd, verwerkt tot tuinmeubelen. Wij hebben van deze vliegtuigen gemaakte tuinmeubelen bij Akse gekocht en vele tientallen jaren plezier gehad. Het gebouw van Akse is eerst afgebroken bij de bouw van de Heuvelgalerie. Het werd op het laatst bevolkt door zwaar verslaafden van allerlei herkomst, wat ik ervaarde toen ik er eens een kijkje ging nemen in het stikdonkere hok, zonder licht of wat ook.


Datum: 23-11-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Het Genderstraatje kreeg pas de ruimte die de foto weergeeft toen alle stallen, remises, en veel achtertuinen van gesloopte huizen die ruimte schiepen. Het straatje was zeer smal. Voor de vrachtwagens was het een wanhoop, de kolen, olie enz. enz te bezorgen bij het ziekenhuis, de huizen op de Vestdijk en Markt omdat alles overal achterom aangeleverd moest worden.


Datum: 12-07-2014
Naam: Beppy Akse  
img

Als jongste dochter van H.Akse realiseer ik me plotseling dat mijn vader zijn creatieve gen heeft doorgegeven aan mij. Ook ik ben gek van mooie en duurzame materialen waarmee ik o.a. ook ( jawel) tuinmeubeltjes maak. Materialen die een ander laat liggen.
Grappig om dan nu te lezen dat mijn vader hetzelfde dacht.... lang voor mijn geboorte.
Genderstraatje betekent voort mij: geur van hout, biezen, riet,...ja en wat meer!?
Ik heb zelfs nog oude sigarenplanken (+sigaren)van Kruseman. Kon ze nooit wegdoen uit pure nostalgie.
Leuk om dit item te lezen. Ook de reacties van mijn zwager G.Vieth.