EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2191

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

326 Karpen

Straat:

Insulindelaan

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Dommelbruggen

Onderwerp 3.:

Insulindelaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Brug over de Dommel (1)

Beschrijving

Dit is de brug van de Insulindelaan over de Dommel uit 1938. Zo te zien is de Insulindelaan zelf nog niet aangelegd.


Geplaatst op

08-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Deze brug is voor een paar honderd gulden gebouwd, en heeft jaren in de weilanden gelegen. Gebouwd met een vooruitziende blik. In de werklozen tijd. Wij hadden geen enkel idee waarvoor en waarom hij daar lag. In mijn herinnering zaten er enkele glazen tegels in de zijkant.


Datum: 13-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

In de tijd dat ik met de buurjongens naar de IJzeren man ging lag daar een ongelijk zandbed van geel zand. Het was een wedstrijd wat sneller was de zwarte pad of dat gele zand. Die grote glazen tegels, ik dacht dat er meer waren, heb ik ook nog gezien. De voetgangers of fietsers tunneltjes opzij waren later voorzien van grote metalen deuren


Datum: 13-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Waar zaten die glazen tegels dan Hans?


Datum: 13-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

In de afsluiting van de tunneltjes.


Datum: 13-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Dus toen werd er ook duidelijk geld over de brug eh... balk gegooid. Is die brug later nog gebruikt?


Datum: 13-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Dagelijks duizenden keren. Ook de tunneltjes worden/werden gebruikt.


Datum: 13-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

In 1937 was de Insulindelaan al gevorderd tot 100 meter van de brug daarna heeft het jaren stilgelegen, zeker tot 1950-55 in mijn herinnering.


Datum: 13-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Is dit de brug die zo ongeveer bij de overgang Insulindelaan en de Onze Lieve Vrouwestraat ligt? Zo ongeveer tussen de Midgetgolf en de sporthal van de T.U.?


Datum: 13-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Nu je het zegt, ja ik denk dat op de brug de weg van naam veranderd. Vanuit de sporthal is hij te bereiken. Volgens mij kom je,als de brug breed genoeg is, door het linker tunneltje op de velden van Olympia. Nooit uitgeprobeerd!
De Midgetgolf ligt een heel eind verder voorbij de Sumatralaan bij de punt van de Karpendonkse plas.


Datum: 14-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Hans. Een brug was volgens mij niet voldoende, zie daarom 25063 Op RHCe.


Datum: 26-06-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Het RHCe kan mij nog meer vertellen. De 3 bruggen op foto 25063 is niet de brug die zij Insulindelaan noemen. Hier spreken zij van de westelijke rondweg en dat lijkt mij wel juist. Ik denk dat je deze bruggen moet zoeken onder de rondweg in de buurt van het Historisch Openlucht Museum. De Insulindelaan bestond destijds uit een hoofdweg met 4 rijbanen (in kinderkopjes) met daarlangs 2 ventwegen. Tussen de ventwegen en de hoofdbaan lag een groenstrook. Op de brug lagen ter plaatse van deze groenstroken een paar betonnen stroken en daarin lagen die glazen tegeltjes. Ik denk om nog wat daglicht toe te laten onder de brug en in de tunneltjes omdat deze brug zo ontzettend breed is.


Datum: 26-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De beide tunneltjes zijn weer ingebruik met nieuwe toegangspaden die alle vier op de ventweg uitkomen. Ze zijn dus niet bedoeld voor de doorgaande route maar als oversteekplaats. Vanuit het TU/e (of was het nu TU\e Biebel?) zijn de tunnels niet bereikbaar zie foto 4789.


Datum: 24-08-2006
Naam: Peter Verhagen  
img

Eind vijftiger begin zestiger jaren is men begonnen met de aanleg van de Onze Lieve Vrouwestraat richting Tongelre, het was toen al een brede weg van los geel zand. De brug over de Dommel bij de Karpendonkseplas en IJzeren Man (afgravingen voor aanleg hoogspoor) had volgens mijn vader in de oorlog aan weerszijden schuilkelders met stalen deuren die na de oorlog dicht gemetseld zijn en nu weer open als tunnels. Boven op de brug aan weerszijden van de toenmalige smallere weg en aan beide zijden van de Dommel zaten in de brug vele glazen vierkante stenen (tegenwoordig zie je ze weer), die niet kapot te krijgen waren. Ik heb het namelijk geprobeerd. Men heeft in de tunnels een dicht plafond gemaakt en waarschijnlijk vol gestort met beton. Na deze brug reed je recht op een cafe (nu berekuil), waar de weg voor omheen slingerde naar de overweg, die door velen vervloekt werd omdat om de haverklap de bomen lang dicht gingen. Hier kwamen de treinen met een slakkegangetje over (100 of meer goederenwagons) zowel van en naar richting Venlo (Duitsland) als Maastricht (mijnen). Nu zijn we gezegend met een tunnel. Het werd toen nergens aangegeven maar volgens mij begon de Insulindelaan net na de brug ter hoogte van de kruising van het mini-riviertje de Goor (vlak langs rondweg, komt uit in de Dommel) en het straatje naar de Karpendonksehoeve. Korte tijd nadat de weg berijdbaar was voor auto's zagen wij regelmatig een raar uitziend klepperend autootje rijden met een huif, wat jaren later het eerste gecamoufleerde variomatic dafje bleek te zijn, we herkenden die rare plat geslagen voorkant en dat klepperen.


Datum: 24-09-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

In juli 1961 liep de Onze-Lieve-Vrouwestraat tot deze brug. Ze veranderde daar van naam in Insulindelaan, tot de spoorlijn. Via een rare kronkeloverweg kwam men dan op de Groenstraat die uitkwam op de Tongelresestraat. Daar liep de rondweg verder als Jeroen-Boschlaan. Dat stukje tussen Insulindelaan en Tongelresestraat met Insulindetunnel was het laatst aangelegde stukje rondweg. Staat het jaartal niet op het viaduct?


Datum: 16-01-2013
Naam: Toon Lodewijks  
img

Het viaduct draagt waarschijnlijk het jaartal 1972-73. Ik heb nl 8 jaar op de Groenstraat 29 gewoond en moest verhuizen toen de weg er onderdoor open ging en de Groenstraat moest veranderen. Het werd een echte ventweg.
Ik heb de verbouwing van het spoorviaduct dus van dichtbij meegemaakt en het was een interessant spektakelstuk als er weer een deel van de tunnel onderdoor geschoven werd. Het trok toentertijd nogal wat publiek.


Datum: 16-01-2013
Naam: r.fleischhauer  
img

Zojuist op Google Earth even gechecked omdat ik ondanks dat ik er vlakbij woon gewoonweg niet wist waar precies, maar heb hem gevonden en tevens zijn er diverse foto's op te zien die ene DONLIDDARD geplaatst heeft op Google Earth. Wist niet dat er een van oorspong mooie brug lag daar, nu helemaal achter bossen verscholen. Helaas in de tunnels en op de muren nogal wat grafitti geplaatst. Toch maar gauw eens kijken daar.


Datum: 18-01-2013
Naam: Toon Lodewijks  
img

Ik ben van de zomer nog eens door dat bewuste tunneltje gegaan met mijn scootmobiel vanaf de Sumatralaan en het is niet om aan te zien. Het begint dus al van boven af erin te rijden en je merkt het meteen er ligt geen enkele tegel op zijn plaats en zit vol gaten. Aan de andere kant moet je eens kijken over het muurtje rechts naar de sloot die er onderdoor loopt wat een vies vuil stinkend ding dat het is, zowaar bijna dichtgeslibt en stinken van jewelste. Dit is geen aanbeveling voor de gemeente Eindhoven al zijnde een stukje groenstad! een reeele oplossing zou dan ook op zijn plaats zijn:
Dichtgooien die zooi, er gaat toch niemand onderdoor van geen van de twee kanten, het heeft geen nut dus.