EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2125

Bijdrager:

Jaar:

1915

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Glasfabriek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Glasfabriek Philips. (1)

Beschrijving

Volgens mij is dit gebouw SA op Strijp 1. In een commentaar bij een gebouw op de Emmasingel ging het over de philipstelefoongids in verband met de naamgeving van de Philipsfabrieken. Iemand?


Geplaatst op

03-02-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-12-2005
Naam: Vic van Lijf  
img

SA klinkt als het eerste gebouw op Strijp I. Dus dat kan wel kloppen. Mijn vader werkte op SL, het eerste en afgebroken gebouw van de ruggegraat.


Datum: 16-02-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Dit is niet het gebouw SA. Het gebouw met de klok dat is SA. De glasfabriek had volgens mij SW als aanduiding. Ik heb 12/5 jaar op afdeling rontgen gewerkt.


Datum: 16-02-2006
Naam: Willem Verstegen.  
img

De plattegrond die ik hier voor me heb van Complex S geeft aan dat gebouw SFJ tegenover gebouw BX (Technische Bedrijven) vroeger de glasfabriek was. De eerste grote bouw gezien vanuit hoofdpoort aan de Glaslaan, dus Ap heeft 't bijna goed. Dan is deze foto genomen vanuit zuidkant of te wel de Glaslaan. Op dezelfde plattegrond die ik heb is gebouw SL al verdampt. Van diezelfde ruggegraat staan hier nog wel de gebouwen SK-SAN-SBP en SDM het Veemgebouw met de smalle trappenhuizen op. Gebouw SA-2 was Röntgen en SA-1 was het Philite gebouw waar mijn vader bijna de 40 jaren heeft volgemaakt. Deze beide gebouwen zijn nog steeds gelegen in de hoek Beukenlaan en Mathildelaan.


Datum: 16-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Helaas Willem. SFJ is de 'nieuwe' hoofdbouw, Gebouw SX was inderdaad het Glasfabriek. Toen ik als 14 jarige begon bij Philips stond men daar nog op de ouderwetse manier glas te blazen. Weet je nog dat voor de Torenstraat (de straat voor de gebouwen SL, SK, SAN, SBP en SDM de trein liep naar Strijp 2? En dat Gebouw SBI wat achter het veemgebouw lag ook goederenoverslag was. Ik ga eens zien of ik nog oude foto's heb van Philips.


Datum: 16-02-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Kunnen de Philips plattegronden ook geplaatst worden? Dat is toch echt Eindhovense geschiedenis.


Datum: 16-02-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Vroeger stonden deze plattegronden in de telefoongids van PHILIPS. Deze werden ieder jaar aangepast.
Een exemplaar van het jaar 2000 heb ik nog in mijn bezit misschien heeft iemand nog oudere jaargangen.


Datum: 17-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Toen ik vanochtend de poort inreed bij de glaslaan heb ik met nog net weer even kunnen overtuigen. Na de portiersloge en voor de hoogbouw SFJ staat nog steeds gebouw SX


Datum: 17-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Alleen het puntdak is er af. Verder is het gebouw wit geschilderd. Je kan zien dat het nog echt het oude gebouw is.


Datum: 08-04-2006
Naam: Johan Boogers  
img

Het spoorlijntje links van de wielrijder is pas enkele jaren geleden opgeruimd. Later werden daar Philipshuizen gebouwd voor het 'hoger' personeel. De straat waaraan die huizen waren gebouwd heet Olmenlaan en die bestaat nu nog. De Glaslaan ligt een eind verder iets voorbij de eerste telegraaf(?)paal links. De foto is genomen vanaf de zuidkant van de Olmenlaan.


Datum: 27-05-2006
Naam: Henk Ten Westeneind  
img

Het gebouw op deze foto is de eerste glasfabriek van Philips die in 1916 is gebouwd. Als gevolg van de eerste wereldoorlog was er een stagnatie opgetreden in de aanvoer van glazen ballons voor de fabricage van lampen. Daarom zag Philips zich genoodzaakt om zelf in de behoefte te voorzien en een eigen glasfabriek in bedrijf te nemen. Het gebouw had de aanduiding SW. Nadat deze eerste fabriek in begin jaren '60 was gesloopt is op die plaats een kantoorgebouw neergezet tegen de resterende gedeelten van de glasfabrieken. Dat, nu nog bestaande, kantoorgebouw kreeg de aanduiding SX en herbergde gedurende een aantal jaren enkele stafafdelingen, waaronder de centrale personeeldienst, van de toen nog geheten Hoofdindustriegroep Glas. Bij die organisatie heb ik 37 jaar gewerkt.


Datum: 12-10-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Indien je nog steeds twijfelt over de juist plek dan moet je eens naar www.beeldbank-nb.nl gaan daar zie je zeer mooie luchtopname's van oude philips complexen deze kan je helemaal inzoomen dan zie je dat dit gebouw vooraan lag aan de Glaslaan ter hoogte van waar nu de portiersloge is.


Datum: 07-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Volgens mij klopt de door jou opgegeven link niet Henk. Ik heb iets gezien op beeldbank.nl. Bedoel je die?


Datum: 27-08-2007
Naam: A Tempelaars  
img

Van beroep, aftikker! Optikker was iemand die met een klein hamertje de plaats aanwees waar een ander met een grote zware hamer moest slaan. Aldus, Tik. Boem. Maar een aftikker was iemand die de lamp van een glasblazer, wanneer hij klaar was met blazen, even een klein groefje moest vijlen net voorbij de peer en er dan een tik op moest geven. Ik geef je te doen met een gloeiende lamp. In Woensel was het de gewoonte, als je geen werk kon krijgen, te zeggen Dan ga je toch naar de Stinoven of naar Philips vur aftikker of Optikker, bij 't Spoor, of naar Hezemans......


Datum: 27-08-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Er zal nog wel meer aan de orde komen m.b.t. de gebouwencoderingen als de Philipsplattegronden er zijn waarover ik net las op de Homepagina.
Wat de Glasfabriek aangaat nog een kort commentaar: Toen de tweede glasfabriek er was op complex Strijp werd die Glasfabriek B genoemd. De eerste dus A? En de code van het gebouw? Natuurlijk SE !
Rond de oorlog waren de gebouwen die tot de Glasfabriek gerekend werden gecodeerd met SN, SY, SW en Glasfabriek B dus met SE.


Datum: 29-08-2007
Naam: Ton Colpa  
img

Mijn grootvader was glasblazer bij Philips, hij heette Peter vd Stam. Komt die naam bij iemand bekend voor? Hij zat tijdens de oorlog in het verzet en sprak vloeiend Duits en werd in die tijd opgepakt, omdat hij mensen verscholen hield in een bunker die als hooiberg gecamoufleerd werd en, zoals het verhaal gaat, voor de fabriek stond. Is er iets van die bunker bekend?


Datum: 29-08-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Nog even wat aanvullingen op de opmerking van Huub de Mul: de eerste glasfabriek (de handblazerij) was inderdaad glasfabriek A. De machinale glastrekkerij in gebouw SE was glasfabriek B; de machinale ballonblazerij in gebouw RO glasfabriek C en als laatste, de TV persglasfabriek in RU werd glasfabriek D. De TL-glas fabricage (machinaal getrokken kalkglas) werd in Roosendaal gevestigd en machinaal getrokken loodglas ging men in Lommel maken. Een joint venture op het gebied van massafabricage van gloeilampenballons (Ribbon-proces) kwam ook in Lommel terecht (N.V. EMGO.) Toen de persglasactiviteiten van RU naar Winschoten waren overgeplaatst ging het oude handbedrijf naar RU en in een later stadium naar Winschoten toen daar de persglasactiviteiten werden gestopt. Die laatste waren toen voornamelijk geconcentreerd in Aachen, Simonstone (Engeland), Sao Paulo en Taiwan.
Glasontwikkeling werd/wordt gedaan in TZ en TY, respectievelijk het Ontwikkelingscentrum en de Proeffabriek. Dit is slechts een globaal overzicht van de geschiedenis van de glasdivisie. De gehele geschiedenis is veel uitgebreider: in de verschillende Eindhovense gebouwen zijn zeer uiteenlopende glasactiviteiten gebezigd. Verder had de company over de hele wereld enkele tientallen glafabrieken, niet alleen voor TV persglas maar ook voor TL-glas, machinale ballonblazerijen, trekglasinstallaties enz.; allemaal ten behoeve van de plaatselijke lampenfabrieken!


Datum: 30-08-2007
Naam: Ton Colpa  
img

Even over gebouw SX. Het nu 4 verdiepingen tellende gedeelte van dit gebouw was een stuk nieuwbouw voor de glasfabriek en was in die tijd maar 2 etage's hoog. In het gedeelte daar achter was op parterre de mengafdeling en op 1 kwam je bij de ovens uit. Hier kun je op parterre ook nog altijd de gewelfde plafonds zien van de mengkamers. De oude glasfabriek stond tussen het gebouw SWA (hoogbouw) en de oude loge SBR (afgebroken eind jaren 70) aan de Glaslaan.


Datum: 30-08-2007
Naam: Ton Colpa  
img

Helemaal juist Ton. Zie ook mijn opmerkingen van 8 april 2006. Op mijn bijdrage van 27 augustus 2007 wil ik nog toevoegen dat in Gebouw (ik meen) SN (als je de poort binnenkwam meteen rechts) de steenfabriek was gevestigd. Ook behorend bij de HIG Glas, waar vuurvaste steen werd gemaakt. Ik heb dat nog even meegemaakt; daarna werd vuurvast materiaal in het buitenland ingekocht. Tussen SL en SE stond nog een gebouwtje waarin de matteerderij zat. Lampenballons werden daar inwendig gematteerd.


Datum: 30-08-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Johan, ik denk dat je met het gebouwtje tussen SL en SE het gebouwtje SJ bedoelt. Dit staat er nog steeds. Het is het gebouwtje dat aan de enige schoorsteen, die we daar nog rijk zijn, vast zit. In gebouw SN zullen wel de vuurvaste stenen opgeslagen zijn geweest. Later zaten daar een paar buitenfirma's in, b.v. Nolte en van Straten.


Datum: 30-08-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Ja Ton, dat gebouwtje met die laatste schoorsteen bedoelde ik inderdaad. Nog even over SN: daar werd daadwerkelijk vuurvast materiaal gefabriceerd uit naar ik meen ('t is bijna 50 jaar geleden ...!)chamotte-klei. Zowel stenen als ook potten voor de grote 6- en 8-pots ovens. Ene de Groot was daar produktiechef (1959 e.v.); is later na het opheffen van de steenfabriek nog overgegaan naar Glasfabriek Optiek die aanvankelijk ook in SW was gevestigd. Die afdeling optiek was eigenlijk ontstaan uit de afdeling slijperij en polijsterij van glasfabriek A en groeide uit tot een zeer volwaardige productieunit van industrieële optische producten voor allerlei doeleinden zoals bijvoorbeeld de complete optische trein (een samenstelling van lenzen, spiegels, prisma's) voor de allereerste CD-spelers! N.B. Heeft iemand nog ergens het boekje over de geschiedenis van de Philips' Glasfabrieken dat eind jaren zeventig door Dr. Verhagen (industrieële archeologie) en mij is samengesteld? Mijn exemplaar ben ik helaas kwijtgeraakt.


Datum: 31-08-2007
Naam: Ton Colpa  
img

Ik moet mij even corrigeren het gebouwtje waar die buitenfirma's in zaten was gebouw SO


Datum: 17-12-2015
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Om het overzicht van de gebouwen op Strijp 1 wat inzichtelijker te maken heb ik de plattegrond van complex S en O uit de Philips telefoongids van 1972 ingescand en ingezonden. De glasfabriek stond er toen nog en was verbonden met een loopbrug met SL-1 waar ik bij het Centrale kwaliteitslab werkte. Het is zoals Henk Ten Westeneind beschreven heeft. De plattegrond is te zien onder fotonummer 36486.