Fotonr.: 8308
Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1916
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Glaslaan
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Glasfabriek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Glasblazers (lampen) bij Philips in 1916. (2)

Beschrijving Glasblazers bij Philips, ca. 1916. De oven is hier duidelijk te zien. Zie voor overzichtfoto glasblazerij (glasfabriek) mijn eerdere foto 8271 en foto 8023.

Geplaatst op 02-01-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 09-04-2007
Naam: Johann Rietberg img

Dit is geen foto van glasblazen, maar het voorbereiden van de glaspost voor het trekken van buizen.


Datum: 24-01-2008
Naam: Jan Hanique. img

Het commentaar van Rietberg is juist. Deze glaspost (hol) komt op een tweede metalen pijp. De glasblazer met zijn hulp lopen samen naar een houten vloer waar dwars houten latten liggen. De glasblazer blijft aan het begin staan en zijn hulp loopt langzaan achteruit terwijl de glasblazer van tijd tot tijd lucht blaast in de te vormen buis. Deze kan wel tot 30 meter lang worden. De hulp blijft trekken tot het glas stijf is en dan op de dwarslatten gelegd en op lengte afgesneden.


Datum: 01-02-2009
Naam: Rini Talens img

Hoe hou je de diameter van de glazen buis constant?


Datum: 02-02-2009
Naam: Jan Hanique img

De laatste keer dat ik buis heb zien trekken was in Thüringen (Duitsland), vijf jaar geleden. Vervolg op mijn eerste reactie. De glasblazer schat de gewenste
diameter en meet die op, de trek begint dan op het oog. Als de diameter onder de maat komt is er een derde man die het te warme glas met een plankje wat koelte toewuift. Bij een buis van 40 mm bleef het verschil op 30 meter ongeveer 2 tot 3 mm en voor met de hand getrokken buis is dit normaal.


Datum: 02-02-2009
Naam: Johann Rietberg img

Op de foto plaatst de trekker de in dit geval holle glaspost op het gazenplateau, de pontille, op de stok van de loper. Het verkrijgen van de juiste diameter van de buis wordt voornamelijk bepaald door de trekker, die in de te vormen buis een bepaalde luchtdruk onderhoudt. De snelheid waarmee de afstand tussen trekker en loper wordt vergroot, is vooral bepalend voor het bereiken van een bepaalde wanddikte van de buis. Indien de glaspost niet hol is, wordt op bijna identieke wijze staafglas verkregen. Hierbij is het voornamelijk de loper die de diameter van de staaf bepaalt.
Helaas kan ik hier geen foto's of tekeningen kwijt om e.e.a. nog duidelijker te maken.


Datum: 02-02-2009
Naam: Rini Talens img

Ja nou, dank zij jullie begin ik het me toch een beetje voor te stellen hoe dat dan in z'n werk gaat. Bedankt voor de uitleg!


Datum: 19-06-2016
Naam: Danny van Moll img

Ik zou graag aan u willen vragen of u een foto heeft van mijn opa als glasblazer. Hij heeft een hele lange tijd geleden een jubileumboek gekregen en daar stond hij in. Alleen mijn opa met glas en een overall aan. In kleuren denk ik. Als u wilt kijken dan stel ik dat op prijs. Zijn naam was Lou van Moll?


Datum: 21-05-2023
Naam: Cees Meijs img

Ik interesseer me voor het begin van de glasfabriek in 1916. Hoeveel glasblazers werkten er, en hoeveel ovens waren er? Maakten ze alleen peertjes of ook andere dingen?