EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2036

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

414 Woenselse Watermolen

Straat:

Columbusstraat*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Columbusstraat

Beschrijving

1967. Bijna het einde van de Columbusstraat letterlijk en figuurlijk. Op de achtergrond (toen nog) de TH. De barakken zijn al verdwenen.


Geplaatst op

21-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-11-2005
Naam: Peter  
img

Waar is dit nu? Ik weet helemaal niets over de Columbusstraat. Graag wat meer info. Alvast dank.


Datum: 15-02-2006
Naam: Frans Baats  
img

De Columbusstraat liep parallel met de Brugstraat, ingang aan de Broekseweg bij drogisterij en schildersbedrijf Lomans, achterin woonde Anna Dulk.


Datum: 15-02-2006
Naam: Sepha Korsten  
img

De Columbusstraat noemden wij vroeger het columbuskamp, dat waren van die houten huizen. Die stonden in het vierkant met een groot veld in het midden. Mijn schoonzus heeft daar met haar ouders gewoond.


Datum: 15-02-2006
Naam: Henk Gudden Valkenswaard  
img

Bij het zien van deze foto krijg ik kippenvel. In december 1942 was ik voor korte tijd bij mijn grootouders op de Broekseweg. Met mijn grootvader mocht ik 's morgens voor dag en dauw door deze Columbusstraat mee naar de Woenselse Watermolen met 'n zakje rogge om te laten malen. Alles is ondertussen aan de vernieuwingsdrang ten offer gevallen.


Datum: 15-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Een zakje rogge laten malen. Ik herinner mij weer hoe wij er thuis aan kwamen. Als er bij de boer brand was geweest op een perceel koren, kwam er een figuur een taxatie maken. Dat gebeurde nl. ook bij mijn schoonouders, die rogge hadden staan in de buurt van het Eindhovens kanaal. Ook hadden ze enkele varkens en kregen dus ook geen brood of vleesbonnen. De boeren konden zodoende wel wat rogge clandestien verkopen. Henk zijn grootouders zijn waarschijnlijk bevriend geweest met de mulder (kort in de buurt!). Maar bij ons thuis moest het zelf gemalen worden.


Datum: 16-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Er zijn er toch nog veel meer mensen daar uit de buurt. Waar blijven ze?? Van Dorst, Paulissen, Jorissen, Rooijakkers, Van de Ven, noem maar op. En wie kent niet het verhaal van Pietje van Dorst die op bevrijdingsdag is overleden door het bombardement? Ik ken het verhaal, het was een neef van mijn vrouw en ze woonden allebei in de Veldstraat.


Datum: 17-02-2006
Naam: Sepha Korsten  
img

Ik ben geboren op de Eckartseweg. Ik heb er gewoond van 1946 tot 1973, maar dan onder de naam Gloudemans.


Datum: 17-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Wat denk je van Lodewijks, Van Lierop, van Nistelrooij? Ik heb nog een cd-tje waar op het nummer staat: Eckartseweg 47f. Een prachtig nummer dat over de Eckartseweg gaat. Mail me maar Sepha en er kan wel iets geregeld worden.


Datum: 22-02-2006
Naam: Frans van Laanen  
img

Deze zandweg liep rechtdoor langs de Philips stortplaats, waar we altijd koper gingen zoeken om dit later weer te verkopen, en kwam uit bij het WVVZ-voetbalveld. Als je na het voetbalveld rechtsaf ging, kwam je uit bij het gebouw van jehova's getuigen op de hoek van de Broekseweg.


Datum: 22-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Je bedoelt de Roggeveenstraat, dat was onze weg naar de Ouw Philips Phuilishoop. Het voetbalveld lag er bovenop. Als je dan door de Looierstraat terugliep kwam je langs de (oude) villa van Vosters. Daar zaten in mijn tijd geen jehovagetuigen maar de Communistische Partij Nederland en De Waarheid.


Datum: 22-02-2006
Naam: Rini Talens  
img

Daar waar de bomen rechts ophouden was een zijstraat. Via die straat kwam je op het Columbuspleintje uit, dat dan links van je lag. Daar op het einde van het plein in een van die houten huisjes heeft mijn zuster Miep van den Hoogen-Talens met haar man Henk van de Hoogen nog een tijd gewoond. Als je de weg op deze foto afloopt, dan kom je rechts van je op het begin van een stortplaats van Philips, waar ik als kind nog veel brokken glas gevonden heb in allerlei vormen en kleuren. Ware kunstwerkjes kon je daar vinden. Veel mensen in die buurt hadden mooie verzamelingen aangelegd. Die stortplaats liep vandaaruit helemaal door tot aan het spoorwegstation en werd aan weerskanten begrensd door de Dommel en de Broekseweg. Ik schat dat er zo'n 2 meter hoog puin gestort was. Vreemd als je bedenkt dat dat vroeger allemaal broekland is geweest. Toen ik op de Hogeschool Eindhoven aan de Rachelsmolen zat (het eerste van hun gebouwen, tegenwoordig Fontys geheten) keken we over die beemd uit tot aan 'De Bunker' van de TH-studenten. Den Bimt, noemde mijn zwager dat gebied altijd en de Dommel stonk, was vies, grijs en zo dood als een pier. Tegenwoordig groeien daar weer waterplanten en dat zou ik vroeger nooit geloofd hebben als iemand mij dat toen verteld had.


Datum: 14-03-2006
Naam: A. Wernaart  
img

Iedereen kende toen "Pietje" (Piet zoals wij hem ook noemden) van Dorst c.q. van Boekel, hij noemde zich "De Sovjet". Hij rende altijd Willie van Hout achterna, en riep dan: De Sovjet, trala lala. Als Willie dan deed alsof hij huilde, liet Piet hem weer los en Willie rende lachend weg. Piet is met het bombardement gesneuveld door een granaatscherf.


Datum: 16-05-2006
Naam: Peter Harbers  
img

Mijn ouders, de fam.Harbers (en ik), hebben aan de Columbusstraat gewoond naast de familie Faro(?). Ik kan me herinneren dat die een BMW driewielauto hadden. Ik ben benieuwd of er nog meer foto's zijn, want ik kan het me heel vaag herinneren. We zijn verhuisd zo rond 1965-1966.


Datum: 16-05-2006
Naam: Rini Talens  
img

Kleine correctie. Als je bij die bomen rechtsaf gaat kom je op het achtererf van die eerste woning. Deze foto is net voorbij de afslag naar het Columbusplein genomen.


Datum: 23-08-2006
Naam: Bert Nouwens  
img

Rini, die familie Van den Hoogen was dat de fam. met die beeldschone dochter Anita? Ik kan me nog herinneren dat zij een paardje met rijtuig hadden. Volgens mij woonden zij naast de fam. Van der Eysden. Ook ik heb veel tijd doorgebracht op den bimt, maar ik vraag mij nu wel af wat voor (chemische) vuiligheid daar nog meer lag behalve dat wonderbaarlijk gekleurde glas.


Datum: 25-08-2006
Naam: Peter Verhagen  
img

Correctie, bij de huisnummers had ik vraagtekens gezet. De juiste nummers moeten zijn: Verhagen die op Columbusstraat 1 woonde (die het huis kocht van eigen fam. Verdonck) woonde eerst op Brugstraat 56, M. van de Water op 58 en Gerard Verhagen op 60, de schuur met kaasopslag. Siteur had geen nummer.


Datum: 18-02-2007
Naam: Thea Keurentjes Van Thoor  
img

Ja klopt allemaal, wij woonden op 25a naast Keesje van de Ven en politieman Kusters. Kennen jullie Guusje Helsen nog? Heb ik onlangs nog zien lopen in Boxtel. Maar even terug, als we vroeger de Broekseweg opliepen en de pad naar de bimt liepen moesten we langs een huis. Daar woonde Marinus de Ossenaar en daar hadden wij kinderen heel erg schrik van en we liepen dan ook met een bocht om hem heen.


Datum: 18-02-2007
Naam: Ad Herijgers  
img

Nou ja da's toevallig, vanmiddag nog over de Brugstraat gehad met mijn oom, Frans van Laanen over o.a. Thea van Thoor die ook E.i.B. heeft ontdekt en op 25a woonde. Ik heb tot mijn 8e jaar op nr. 25c gewoond. Wij woonden "boven" de familie Dierick. Mijn familie, van Laanen, woonde op 19.


Datum: 20-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

Ach Bert, die familie Van den Hoogen heeft alleen maar schone dochters, maar die andere twee waren destijds kennelijk wat te jong voor jou (een moest er wellicht nog geboren worden). Mijn zwager had ook een pony, Sjonny heette hij en ook een wagen om hem voor te spannen. Over die pony had mijn zwager Henk nog wel het een en ander kunnen vertellen, maar hij is onlangs overleden. Het was daar destijds een bonte verzameling van mensen die op het Columbusplein woonde als gevolg van de woningnood die toen heerste in Eindhoven. Maar de gebrekkige gemeentelijke voorzieningen en de gemeenschapsvooroordelen (kampvolk, Columbuskamp), werden daar door vele mensen (waaronder de familie Van den Hoogen) toch goed ingevuld met eigen initiatief en inzet. Mijn zuster heeft het er nu nog vaak over als de gelukkigste tijd in haar leven.


Datum: 21-02-2007
Naam: Bert Nouwens  
img

Ja Rini, "de buurt" deed een beetje neerbuigend over de mensen van het Columbusplein. Maar ik weet nog dat mijn vader een gigantische tv-antenne had gemaakt die hij met geen mogelijkheid overeind kreeg. Toevallig zag Henk van den Hoogen dat (hij woonde recht achter ons vanuit de Brugstraat gezien) en binnen de kortste keren waren een aantal mannen van het Columbusplein aan het helpen en was de klus geklaard. Dus voor ons kinderen waren die mensen, met Henk voorop, geweldenaren want wij konden lekker televisie kijken! Jammer om te horen dat Henk onlangs overleden is.


Datum: 18-02-2008
Naam: Cor Hellings  
img

Hallo oud-Woenselnaren, jammer dat er geen berichten instaan van bewoners van het Columbusplein, ik zelf heb er gewoond van omstreeks 1949 tot 1963. Wij woonden in het begin waar nu rechts die schutting staat en wij zijn later verhuisd naar ongeveer het midden tegen het weiland aan van de familie Roos uit de Pastoriestraat. Wij en o.a. Van den Nieuwehof (waarvan de dochter Martje met Nico Gloudemans is getrouwd).


Datum: 18-02-2008
Naam: Sepha Korsten  
img

Cor, dit klopt, want Mart van de Nieuwehof is getrouwd met mijn broer Nico Gloudemans. Wij woonden op de Eckartseweg in het café bij de Oude Toren, vroeger was dat café Eckart. 


Datum: 08-03-2008
Naam: Willem van den Heuvel  
img

Bij het zien van foto 2036 komen vele gedachten van toen terug. Wij woonden Brugstraat 40. Allereerst tussen de eerste palen links was onze tuin, familie V.d. Heuvel, dan Westeneind, Van Mierlo, Hutten, Wernaert en Boot. Het huis links was van Ketelaars, aan de overzijde laatste huis woonde Jan Verhagen, mijn vriend en klasgenoot. De schutting rechts stond er toen niet. Wij zijn verhuisd maart 1957 naar de Broekseweg 183, het huis van de familie Koenraads.


Datum: 24-03-2008
Naam: Willem van den Heuvel  
img

Tussen de families Hutten en Wernaert woonde de familie Van Hout.


Datum: 24-03-2008
Naam: Rini Talens  
img

Willem, die schutting rechts is door mijn zwager Henk neergezet en was onderdeel van de ponystal voor Sjonny. Die pony was eigenlijk te wild, waarschijnlijk omdat'ie niet gecastreerd was, Henk zelf was nl. zeer gevoelig op dat gebied. Sjonny vond echter dat alles achter de schutting van hem was en de postbode vroeg zich dan ook regelmatig af waarom Henk nou niet een gewone waakhond had, zoals andere normale mensen.


Datum: 01-07-2008
Naam: Cees Uijtjens  
img

Hennie de Groot, het lied 47F dat jij hebt is geschreven door Harold of Cor v.d. Burgt die woonde op 47F. Komt van de CD Trio Houdoe plus EEN, op hun andere CD Gebraaje Knijn staat nog een lied over de familie Paulussen (Kareltje). Die woonden ook op de Eckartscheweg. Ik woonde op nr. 47E.


Datum: 01-07-2008
Naam: Tiny Van Gemert  
img

Vooraan in de Colubusstraat, ik meen no. 40, was drukkerij De Zeeuw. Ik heb daar vele jaren met plezier gewerkt. Wij drukten daar o.a. het Neerland's Postduiven Orgaan en veel voor EVV Eindhoven en PSV. De heer Cor de Zeeuw was de nestor in de duivensport.


Datum: 26-03-2011
Naam: Gerard van de Vorle  

Lag het voetbalveld toentertijd aan de Columbusstraat waar later de barakken neergezet zijn? En zijn daarvoor de voetbalvelden van WVVZ verlegd naar de vuilnishoop? Zie foto, volgens mij de woningen achter in de Columbusstraat.


Datum: 26-03-2011
Naam: W.v.d.Heuvel  
img

Gerard je hebt het volkomen juist,zo was het.


Datum: 21-03-2012
Naam: Toon Wernaart  
img

In het laatste item over de Columbusstraat staat dat deze doodloopt. Niets is minder waar, je kon toen vanuit de Columbusstraat tegenover Verhagen in de Brugstraat uitkomen.


Datum: 22-03-2012
Naam: Gerard van de Vorle  

Inderdaad Toon, je heb gelijk. Wij speelden vaak in de speeltuin "Groot Broek" achter café Linssen in de Brugstraat, tegenover de watermolen. Dan liepen wij van de Broekseweg door de Columbusstraat, het hoekje om, de Brugstraat in. En in de speeltuin wat lopen te klieren en kletsen met de meisjes, totdat de speeltuinbewaker, Piet van Hoek, het genoeg vond. Verder woonden op het kampje een nachtwaker, twee politieagenten en in de jongensmond genoemd "De Doven". Man en vrouw waren zeer slechthorend. De jeugd uit de buurt voetbalde daar vaak. Ook als de was aan de waslijn hing. Daar werd niet altijd zo prettig op gereageerd. Bal kwijt of kapot geprikt. Het waren van die rubber uitziende ballen van de Hema. Als je zo'n schot tegen je hoofd kreeg had je een week hoofdpijn. Rechts van het kampje hadden ze twee barakken samengetrokken, daar werden wat activiteiten georganiseerd. Voor de jeugd wat kampjes en een handvaardigheidsclub. Ook werden er filmpjes gedraaid en waren er naailessen voor de dames. Het geheel werd ondersteund door een werkgroep van de parochie onder leiding van Gerard Beekx, ook leraar van de basisschool in de Schakelstraat. Na de afbraak van het kampje is er een nieuw wijkhuis in het Rosspad gebouwd met dezelfde doelstellingen: I.M.W. Wijkcentrum Woensel Oost. Door de parochie is er een nieuw parochiehuis gebouwd "Trefcentrum de Oude Toren", dat als zodanig nog steeds goed functioneert. De ruwbouw is door de buurtaanemmer Van Dijk gebouwd, de kozijnen, raam en deuren door de firma Beekx. Verder hebben tientallen vrijwilligers hier aan meegewerkt. Zo heb ook ik daar heel wat uurtjes geklust.


Datum: 07-01-2014
Naam: Pepe van Eisden  
img

Ik ben geboren op de Columbusstraat, naar ik meen maar weet dat niet zeker, nummertje 23 of zo, fam. Van Eisden.


Datum: 26-10-2014
Naam: Ria Leushuis van der Kruijs  
img

Is er iemand die op de club heeft gezeten op woensdagmiddag op het Columbuskamp? Tussen 1957 en 1967?


Datum: 05-11-2019
Naam: van de Griend  
img

Zag bij de reactie de naam van Pepe van Einden, voorbijkomen. Zou hij kunnen reageren? Ik was op zoek naar zijn broer Albert, waar ik vroeger bevriend mee ben geweest. Kwam vaak bij hun thuis over de vloer.