Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1967
Locatie 1.:Woensel |414 Woenselse Watermolen |Columbusstraat*
Reacties
Naam: Henk Gudden Valkenswaard
Bij het zien van deze foto krijg ik kippenvel. In december 1942 was ik voor korte tijd bij mijn grootouders op de Broekseweg. Met mijn grootvader mocht ik 's morgens voor dag en dauw door deze Columbusstraat mee naar de Woenselse Watermolen met 'n zakje rogge om te laten malen. Alles is ondertussen aan de vernieuwingsdrang ten offer gevallen.
Naam: Wil van Hout
Een zakje rogge laten malen. Ik herinner mij weer hoe wij er thuis aan kwamen. Als er bij de boer brand was geweest op een perceel koren, kwam er een figuur een taxatie maken. Dat gebeurde nl. ook bij mijn schoonouders, die rogge hadden staan in de buurt van het Eindhovens kanaal. Ook hadden ze enkele varkens en kregen dus ook geen brood of vleesbonnen. De boeren konden zodoende wel wat rogge clandestien verkopen. Henk zijn grootouders zijn waarschijnlijk bevriend geweest met de mulder (kort in de buurt!). Maar bij ons thuis moest het zelf gemalen worden.
Naam: Hennie de Groot
Er zijn er toch nog veel meer mensen daar uit de buurt. Waar blijven ze?? Van Dorst, Paulissen, Jorissen, Rooijakkers, Van de Ven, noem maar op. En wie kent niet het verhaal van Pietje van Dorst die op bevrijdingsdag is overleden door het bombardement? Ik ken het verhaal, het was een neef van mijn vrouw en ze woonden allebei in de Veldstraat.
Naam: Frans van Laanen
Deze zandweg liep rechtdoor langs de Philips stortplaats, waar we altijd koper gingen zoeken om dit later weer te verkopen, en kwam uit bij het WVVZ-voetbalveld. Als je na het voetbalveld rechtsaf ging, kwam je uit bij het gebouw van jehova's getuigen op de hoek van de Broekseweg.
Naam: Hans van Melis
Je bedoelt de Roggeveenstraat, dat was onze weg naar de Ouw Philips Phuilishoop. Het voetbalveld lag er bovenop. Als je dan door de Looierstraat terugliep kwam je langs de (oude) villa van Vosters. Daar zaten in mijn tijd geen jehovagetuigen maar de Communistische Partij Nederland en De Waarheid.
Naam: Rini Talens
Daar waar de bomen rechts ophouden was een zijstraat. Via die straat kwam je op het Columbuspleintje uit, dat dan links van je lag. Daar op het einde van het plein in een van die houten huisjes heeft mijn zuster Miep van den Hoogen-Talens met haar man Henk van de Hoogen nog een tijd gewoond. Als je de weg op deze foto afloopt, dan kom je rechts van je op het begin van een stortplaats van Philips, waar ik als kind nog veel brokken glas gevonden heb in allerlei vormen en kleuren. Ware kunstwerkjes kon je daar vinden. Veel mensen in die buurt hadden mooie verzamelingen aangelegd. Die stortplaats liep vandaaruit helemaal door tot aan het spoorwegstation en werd aan weerskanten begrensd door de Dommel en de Broekseweg. Ik schat dat er zo'n 2 meter hoog puin gestort was. Vreemd als je bedenkt dat dat vroeger allemaal broekland is geweest. Toen ik op de Hogeschool Eindhoven aan de Rachelsmolen zat (het eerste van hun gebouwen, tegenwoordig Fontys geheten) keken we over die beemd uit tot aan 'De Bunker' van de TH-studenten. Den Bimt, noemde mijn zwager dat gebied altijd en de Dommel stonk, was vies, grijs en zo dood als een pier. Tegenwoordig groeien daar weer waterplanten en dat zou ik vroeger nooit geloofd hebben als iemand mij dat toen verteld had.
Naam: A. Wernaart
Iedereen kende toen "Pietje" (Piet zoals wij hem ook noemden) van Dorst c.q. van Boekel, hij noemde zich "De Sovjet". Hij rende altijd Willie van Hout achterna, en riep dan: De Sovjet, trala lala. Als Willie dan deed alsof hij huilde, liet Piet hem weer los en Willie rende lachend weg. Piet is met het bombardement gesneuveld door een granaatscherf.
Naam: Peter Harbers
Mijn ouders, de fam.Harbers (en ik), hebben aan de Columbusstraat gewoond naast de familie Faro(?). Ik kan me herinneren dat die een BMW driewielauto hadden. Ik ben benieuwd of er nog meer foto's zijn, want ik kan het me heel vaag herinneren. We zijn verhuisd zo rond 1965-1966.
Naam: Bert Nouwens
Rini, die familie Van den Hoogen was dat de fam. met die beeldschone dochter Anita? Ik kan me nog herinneren dat zij een paardje met rijtuig hadden. Volgens mij woonden zij naast de fam. Van der Eysden. Ook ik heb veel tijd doorgebracht op den bimt, maar ik vraag mij nu wel af wat voor (chemische) vuiligheid daar nog meer lag behalve dat wonderbaarlijk gekleurde glas.
Naam: Peter Verhagen
Correctie, bij de huisnummers had ik vraagtekens gezet. De juiste nummers moeten zijn: Verhagen die op Columbusstraat 1 woonde (die het huis kocht van eigen fam. Verdonck) woonde eerst op Brugstraat 56, M. van de Water op 58 en Gerard Verhagen op 60, de schuur met kaasopslag. Siteur had geen nummer.
Naam: Thea Keurentjes Van Thoor
Ja klopt allemaal, wij woonden op 25a naast Keesje van de Ven en politieman Kusters. Kennen jullie Guusje Helsen nog? Heb ik onlangs nog zien lopen in Boxtel. Maar even terug, als we vroeger de Broekseweg opliepen en de pad naar de bimt liepen moesten we langs een huis. Daar woonde Marinus de Ossenaar en daar hadden wij kinderen heel erg schrik van en we liepen dan ook met een bocht om hem heen.
Naam: Ad Herijgers
Nou ja da's toevallig, vanmiddag nog over de Brugstraat gehad met mijn oom, Frans van Laanen over o.a. Thea van Thoor die ook E.i.B. heeft ontdekt en op 25a woonde. Ik heb tot mijn 8e jaar op nr. 25c gewoond. Wij woonden "boven" de familie Dierick. Mijn familie, van Laanen, woonde op 19.
Naam: Rini Talens
Ach Bert, die familie Van den Hoogen heeft alleen maar schone dochters, maar die andere twee waren destijds kennelijk wat te jong voor jou (een moest er wellicht nog geboren worden). Mijn zwager had ook een pony, Sjonny heette hij en ook een wagen om hem voor te spannen. Over die pony had mijn zwager Henk nog wel het een en ander kunnen vertellen, maar hij is onlangs overleden. Het was daar destijds een bonte verzameling van mensen die op het Columbusplein woonde als gevolg van de woningnood die toen heerste in Eindhoven. Maar de gebrekkige gemeentelijke voorzieningen en de gemeenschapsvooroordelen (kampvolk, Columbuskamp), werden daar door vele mensen (waaronder de familie Van den Hoogen) toch goed ingevuld met eigen initiatief en inzet. Mijn zuster heeft het er nu nog vaak over als de gelukkigste tijd in haar leven.
Naam: Bert Nouwens
Ja Rini, "de buurt" deed een beetje neerbuigend over de mensen van het Columbusplein. Maar ik weet nog dat mijn vader een gigantische tv-antenne had gemaakt die hij met geen mogelijkheid overeind kreeg. Toevallig zag Henk van den Hoogen dat (hij woonde recht achter ons vanuit de Brugstraat gezien) en binnen de kortste keren waren een aantal mannen van het Columbusplein aan het helpen en was de klus geklaard. Dus voor ons kinderen waren die mensen, met Henk voorop, geweldenaren want wij konden lekker televisie kijken! Jammer om te horen dat Henk onlangs overleden is.
Naam: Cor Hellings
Hallo oud-Woenselnaren, jammer dat er geen berichten instaan van bewoners van het Columbusplein, ik zelf heb er gewoond van omstreeks 1949 tot 1963. Wij woonden in het begin waar nu rechts die schutting staat en wij zijn later verhuisd naar ongeveer het midden tegen het weiland aan van de familie Roos uit de Pastoriestraat. Wij en o.a. Van den Nieuwehof (waarvan de dochter Martje met Nico Gloudemans is getrouwd).
Naam: Willem van den Heuvel
Bij het zien van foto 2036 komen vele gedachten van toen terug. Wij woonden Brugstraat 40. Allereerst tussen de eerste palen links was onze tuin, familie V.d. Heuvel, dan Westeneind, Van Mierlo, Hutten, Wernaert en Boot. Het huis links was van Ketelaars, aan de overzijde laatste huis woonde Jan Verhagen, mijn vriend en klasgenoot. De schutting rechts stond er toen niet. Wij zijn verhuisd maart 1957 naar de Broekseweg 183, het huis van de familie Koenraads.
Naam: Rini Talens
Willem, die schutting rechts is door mijn zwager Henk neergezet en was onderdeel van de ponystal voor Sjonny. Die pony was eigenlijk te wild, waarschijnlijk omdat'ie niet gecastreerd was, Henk zelf was nl. zeer gevoelig op dat gebied. Sjonny vond echter dat alles achter de schutting van hem was en de postbode vroeg zich dan ook regelmatig af waarom Henk nou niet een gewone waakhond had, zoals andere normale mensen.
Naam: Cees Uijtjens
Hennie de Groot, het lied 47F dat jij hebt is geschreven door Harold of Cor v.d. Burgt die woonde op 47F. Komt van de CD Trio Houdoe plus EEN, op hun andere CD Gebraaje Knijn staat nog een lied over de familie Paulussen (Kareltje). Die woonden ook op de Eckartscheweg. Ik woonde op nr. 47E.
Naam: Gerard van de Vorle
Lag het voetbalveld toentertijd aan de Columbusstraat waar later de barakken neergezet zijn? En zijn daarvoor de voetbalvelden van WVVZ verlegd naar de vuilnishoop? Zie foto, volgens mij de woningen achter in de Columbusstraat.
Naam: Gerard van de Vorle
Inderdaad Toon, je heb gelijk. Wij speelden vaak in de speeltuin "Groot Broek" achter café Linssen in de Brugstraat, tegenover de watermolen. Dan liepen wij van de Broekseweg door de Columbusstraat, het hoekje om, de Brugstraat in. En in de speeltuin wat lopen te klieren en kletsen met de meisjes, totdat de speeltuinbewaker, Piet van Hoek, het genoeg vond. Verder woonden op het kampje een nachtwaker, twee politieagenten en in de jongensmond genoemd "De Doven". Man en vrouw waren zeer slechthorend. De jeugd uit de buurt voetbalde daar vaak. Ook als de was aan de waslijn hing. Daar werd niet altijd zo prettig op gereageerd. Bal kwijt of kapot geprikt. Het waren van die rubber uitziende ballen van de Hema. Als je zo'n schot tegen je hoofd kreeg had je een week hoofdpijn. Rechts van het kampje hadden ze twee barakken samengetrokken, daar werden wat activiteiten georganiseerd. Voor de jeugd wat kampjes en een handvaardigheidsclub. Ook werden er filmpjes gedraaid en waren er naailessen voor de dames. Het geheel werd ondersteund door een werkgroep van de parochie onder leiding van Gerard Beekx, ook leraar van de basisschool in de Schakelstraat. Na de afbraak van het kampje is er een nieuw wijkhuis in het Rosspad gebouwd met dezelfde doelstellingen: I.M.W. Wijkcentrum Woensel Oost. Door de parochie is er een nieuw parochiehuis gebouwd "Trefcentrum de Oude Toren", dat als zodanig nog steeds goed functioneert. De ruwbouw is door de buurtaanemmer Van Dijk gebouwd, de kozijnen, raam en deuren door de firma Beekx. Verder hebben tientallen vrijwilligers hier aan meegewerkt. Zo heb ook ik daar heel wat uurtjes geklust.