Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1940
Locatie 1.:Strijp |624 Drents Dorp |Koenraadlaan/Bezemstraat*
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Strijp, St Koenraad
Koenraadkerk
Beschrijving | Aan de vroegere Bezemstraat (nu Koenraadlaan) lag deze kerk en klooster van de Paters Capucijnen. Ik kan me herinneren dat we als kinderen op zondagmiddag naar de film gingen kijken in een zaal van het klooster. |
---|---|
Geplaatst op | 03-05-2005 |
Reacties
Naam: Peter Suurs
Op de hoek Bezemstraat-Halvemaanstraat was een grote ruimte met een hek eromheen met een poort die overdag bijna altijd open was. Aan de voorkant een groot grasveld met bomen en daarna kwam het bosjesgedeelte, dat doorliep tot aan het hek van Philips tegenover café Drents Dorp van Constant en Anneke Pasmans. Ik praat nu over rond 1950 en er waren geen speeltoestellen of een zandbak, ook geen sporen daarvan, maar het werd de oude speeltuin genoemd. De nieuwe speeltuin was aan de Apeldoornstraat, waar meneer Bax de opzichter was. Heerlijk was daar zomers het pierebadje. Je zag het water bijna niet meer, zo vol met kinderen zat het. Foto 193 kan ik niet thuisbrengen, dus dat moet vóór mijn tijd zijn geweest.
Naam: Diny Nagel-Grave
Deze speeltuin in de Bezemstraat is in 1937 geopend en is een paar jaar later naar de Apeldoornstraat verhuisd. Ik kijk eigenlijk meer naar de huizen en de buurt daarachter (Needestraat) om te zien dat dit de Bezemstraat is.
Naam: Steven Koster
Eind jaren 70 voetbalde ik bij L.E.W. en de jongens van L.E.W. konden af en toe terecht in de kelder van deze kerk. Het was een soort jeugdsoos/honk, met flipperkast, sjoelbakken etc. Het laatste huisje (als ik me niet vergis) links heette de Terp. Weet iemand hier meer over?
=== kijk voor de Terp naar het commentaar bij foto 6940 (Red) ===
Naam: John Van Wijgerden
Ik ben jaren lang in de Koenraadkerk gekomen elke vrijdagmorgen van 7.30 tot 8.00 moesten we naar de kindermis van school uit. Onder in de kelder naast de Breewer gingen we altijd spelletjes doen, sjoelen, tafeltennissen, van alles. Ik ben ook nog heel even misdienaar geweest. Aan de kant van de Koenraadlaan woonden de paters. Daar belden we aan en vroegen we kauwgomballen.
Naam: Huub Maessen
Ben geboren in 1934 in de toenmalige Bezemstraat, op nr. 17. Heb daar gewoond tot 1958 en ben toen verhuisd naar de Kreugelstraat. Op de hoek van de Bezemstraat-Halvemaanstraat was inderdaad een speelweide die aansloot tot aan het kraaienbos. De oppasser van die speeltuin was toen ene mijnheer Rengels. In mijn geheugen staat nog gegrift dat er wel een paar speeltoestellen aanwezig waren maar dat heeft niet lang geduurd. Een fijne jeugd gehad daar!
Naam: Thea Harink-van Groesen
Ik ben geboren in 1943; woonde eerst in de Zutphenstraat en vanaf 1950 in de Plaggenstraat. Bijna mijn hele kleuterschoolperiode heb ik in het klooster gezeten, o.a. in het zaaltje. Een klas zat beneden, de andere klas op het podium. Speelkwartier was in het driehoekige tuintje erachter. Rond 1949 zijn we verhuisd naar de meisjesschool in de Zevenaarlaan.
Naam: Hans Vogels
Inderdaad was er in de kelder onder de kerk een jeugdsoos op zaterdagavond, met flipperkast, sjoelbakken, tafelvoetbal, tafeltennis en russisch biljart. De ingang was aan de Beukenlaan, in de bocht van de rondweg. Ik mocht in de jaren zestig met mijn popgroep ('beatgroep') The Exclamation repeteren in die kelder op 'n doordeweekse avond en ook op zondagmiddag. De groep bestond uit Bennie Liebregts (drums), Gerrie Meijer (slaggitaar), Martien Reker (sologitaar), Chiel van Osch (basgitaar) en Hans Vogels (zang & tamboerijn). Elders op deze website staat een leuke foto van de Exclamation.
=== zie foto 32712 (Red.) ===
Naam: Frans Snoek
Ok Hans, maar ik bedoel dat de ingang van het filmzaaltje wel in de Bezemstraat was (Koenraadlaan). Ik heb het wel over de jaren begin 50.
Net als in de Halvemaanstraat, op de hoek Needestraat, was ook een filmzaaltje. Toen kwam er Loods Vervlossen, loodgieterszaak, in en daarna het café.
Naam: Pierre v d Wielen
In het zaaltje hoek Halvemaanstraat / Needestraat, was eerst het buurthuis gevestigd. Daarna kwam loodgietersbedrijf Jan de Haan er in. Ik weet dit omdat ik als 14-jarig manneke daar ben begonnen met werken. Jan de Haan is later nog voorzitter geweest van buurtvereniging Eindhoven West, met een mooi buurthuis hoek Elburglaan / Apeldoornstraat. Dit alles is 55 jaar geleden.
Naam: Paul van Tongeren
Gedoopt, H.Vormsel met godsdienstlessen van pater Canisius die ook wel eens bij ons thuis kwam. Herinner me de befaamde preek overroddelen. Ik zat op de Koenraadschool. Fransiscusschool. Op woensdagmiddag een bidprentje bij het aangrenzend klooster. Vieringen in het Zusterklooster, aangrenzend de tuin van de kleuterschool. Kortom een beschermende enclave als je schoolgaand bent.
Naam: Frans Snoek
Klopt Paul van Tongeren, ik heb ook op de Fransiscusschool gezeten; begin '50. Die school was wel in de Kootwijkstraat hoor, hij is er nog. Ik heb ook op de nonnenkleuterschool gezeten in de Zevenaarlaan en die grensde wel aan de nonnenkloostertuin. Wij, als kinderen, mochten door die tuin naar de Koenraadkerk.
Naam: Pierre v d Wielen
Ja ik leef nog steeds en wil eigenlijk nog niet ophouden. Word 1 november 72 en voel me een stuk jonger. Johan van de Berselaar, kom jij uit de Kootwijkstraat? De visboer heet overigens De Jong. Wil graag wat meer van jou horen.
<<< Jullie kunnen ook persoonlijk mailen. Klik daarvoor op de blauwe naam. (Red.) >>>
Naam: bert van herk
Jammer dat dit gebouw afgebroken is, maar het is prachtig dat die grote uitvreters allemaal verdwenen zijn, en zeker die Canisius. Daar heb ik nog een appel mee te schillen. Dan had je ook nog een pater Pontianes, die had er een handje van om op bezoek te komen tegen het avondeten, om te kijken of alles goed was in het gezin. En tevens een keer in de keuken in de pan te kijken, en zeggen "Dat ziet er lekker uit" en dan wachten op de vraag "Wilt u mee-eten pater?" en dan nadenkend zeggen "Ja, heerlijk", alsof het niet de bedoeling was. Na het eten wachten op de vraag "Nog een sigaar pater?" om die met de heer des huizes in de voorkamer op te roken. Na een uur of twee deelde hij nog een paar prentjes uit alsof het een heel groot geschenk was. Volgevreten en met een sigarenlucht liep meneer in zijn bruine pij, die stonk naar stof en sigaren, de deur uit met een nog door moeders meegegeven pak gemalen koffie, dat hij gretig aannam, van mensen die zelf geen dubbeltje te makken hadden. Een pak gemalen koffie kostte een kapitaal in die tijd. maar meneer was verzadigd en voldaan, en liep op zijn slippers weer naar het klooster met een pond koffie onder zijn bruine stinkpij. Hij wist precies bij wie hij dat kon doen, het was een uitgekookte vogel die vent. Toen ik mijn moeder vroeg waarom ze dat allemaal deed, zei ze "Het zijn arme paters, die hebben niks". Dus ze schooiden alles bij elkaar en hebben een goed leven geleid op kosten van mensen die zelf niks hadden. Ik ben blij dat heel die kliek verdwenen is. Alleen die Canisius had ik graag nog eens gesproken. Laat dit ook eens gezegd zijn, want het is de andere kant van die bruine heren, waar je niemand over hoort praten. Ik hoop dat de redactie van EiB dit plaatst zoals ik het heb geschreven.
Naam: bert van herk
Het speeltuintje dat hier bedoeld is, is nu een grasperk met bomen op de hoek Halvemaanstraat-Bezemstraat (Koenraadlaan). EiB heeft hier foto's van. Het café van Pasman is nu een dichtgetimmerd slooppand. Zoals het er nu uitziet, zal het er niet lang meer staan.
Naam: bert van herk
Als het klopt dat aan de Bezemstraat-zijde van de kerk warme maaltijden werden verstrekt, vraag ik mij af waarom ze dan met etenstijd 's avonds bij de mensen aanbelden met een rotsmoesje, en tevens in de keuken zo onbeschoft als het maar kan in de pannen keken en dan zeggen "Dat ruikt lekker". Lees mijn verhaal van 2-10-2019 maar eens. Als je al die commentaren leest, dan waren het zulke lieve en zorgzame paters, maar heeft er nou niemand het lef om ook de andere kant kenbaar te maken? Zijn we nog steeds in de ban van die lui? Wedden dat er niemand reageert?
Naam: Arjo Megens
Ja, inderdaad zaal de Breewer. Heeft iemand hier nog foto's of meer info van? In de jaren 70 vaak (trouw)feestjes hier gehad, maar kan helemaal niets meer terugvinden. Was zo leuk dat jezelf moest zorgen voor het eten en drinken en de sleutel van de eigenaar of beheerder moest gaan halen, volgens mij in de Zwaanstraat. Ben heel benieuwd!