EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1913

Bijdrager:

Jaar:

1917

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

Elias

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Elias Textielfabrieken. (1)

Beschrijving

De Eliasfabrieken op het Schouwbroek in Strijp. Als de toren op foto 1912 inderdaad de watertoren is moet hij deze vervangen hebben.


Geplaatst op

08-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-11-2005
Naam: Peter Vermeulen  

De watertoren van foto 1912 staat in 1949 direct rechts naast de hier afgebeelde toren. Dat is heel fraai te zien in Eindhoven van boven bekeken van J. Spoorenberg (fotonummer 25498)


Datum: 29-04-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

De watertoren op deze foto heeft er tot aan de sloop van het Eliasterrein gestaan. Na de sluiting van de textielfabriek zijn de gebouwen nog jaren in gebruik geweest van verschillende bedrijven. o.a de Profimarkt en de Snuffelzolder. Deze laatste werd gerund door Harrie Gijsberts. In september 1982 is de watertoren met behulp van flink wat explosieven geveld. Hij gaf zich niet zo maar gewonnen.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Elias en Mignot: pioniers van de industriële revolutie. Een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. Het is tegenwoordig niet goed voorstelbaar, maar dichtbij het centrum van Eindhoven kon je zo'n twintig, dertig jaar geleden nog de bolwerken van de plaatselijke Industriële Revolutie aantreffen.
Het ging hierbij om de oorspronkelijk rond 1858 gestichte fabrieken van Elias en Mignot & De Block. Beide fabrieken zijn inmiddels afgebroken, maar op de grens van het vroegere Strijp en Eindhoven ligt een bescheiden woongebied, de Eliaswijk. Het is genoemd naar de textielondernemer Joseph Elias. Tegenover het Dorint Hotel lag tot begin tachtig de rookwarenfabriek van Mignot & De Block. Een gelijknamig plein houdt de herinnering aan dit bijna bedwelmend naar tabak ruikende complex levend. Bron: ED


Datum: 26-10-2010
Naam: Frans van Beers  
img

foto is vervangen door een scan uit het boek Noord-Brabant's Nijverheid in Beeld. De bleekvelden staan er nu ook bij!


Datum: 26-06-2020
Naam: gerard strijards  
img

Nadat Otto Bismarck, de Pruisische kanselier, in 1870 het Duitse keizerrijk had doen uitroepen in de Spiegelzaal te Versailles, begon hij een soort vervolging van joden en rooms-katholieken binnen het koninkrijk Pruisen. Bismarck vond dat de staatsgodsdienst Luthers moest zijn. Joden beleden een on-Duitse godsdienst. Rooms-katholieken evenzeer: die waren de paus méér toegedaan dan de Duitse keizer. Deze vervolging, vooral van de laatsten, kennen we ook wel als "Kulturkampf". Veel joden uit de middenstand en de industrie in Rijnland-Paltz vertrokken naar Nederland, dat veel toleranter heette. De familie Elias kwam zo in Eindhoven terecht, evenals de familie Philips uiteindelijk. Voor de economie van Nederland een verrijking. Dat gold ook voor de katholieken Vroom en Dreesmann, maar ook Brenninkmeijer. Bismarck was nogal antisemitisch. Hij stond zwaar in de schuld bij een joodse bankier, Bleichröder. Die was weer geparenteerd aan de Parijse familie Rothschild. Bleichröder had een deel van de Frans-Duitse oorlog aan Pruisische kant gefinancierd buiten de rijksbegroting van Pruisen om.


Datum: 27-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat Gerard vertelt over de joden ten tijde van Bismarck herhaalde zich in de jaren '30 van de vorige eeuw. Mijn ouders waren beste vrienden met een echtpaar waarvan de man een gevluchte Duitse jood was.