Fotonr.: 28893
Bijdrager Redactie EiB
Locatie 1.:Strijp |611 Eliasterrein, Vonderkwartier |Strijpsestraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Textielindustrie |Elias

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Elias textielfabriek (3)

Beschrijving Weefgetouw.
Geplaatst op 06-08-2011

Reacties

Datum: 31-08-2013
Naam: Jan Joosten img

Misschien een beetje laat , maar beter laat dan nooit. Dit is geen weefgetouw maar een opstelling voor het rijgen en daarna rietsteken van een nieuwe kettingboom. Het rijgen was een heel precies werkje en pas te controleren na het z.g.n aanweven een fout en alles opnieuw. Bij het rijgen werden de kettingdraden door een tweede persoon (meisje) aangegeven. Dus ik denk dat deze juf aan het rietsteken is.


Datum: 01-09-2013
Naam: Hans van Melis img

Vragen aan Jan. 1. Wat is hier een weefkam? 2. Wat is een riet? Een kleine 100 jaar geleden werden in Woensel achter de Kronehoefstraat nog weefkammen en rieten gemaakt door een familielid van burgemeester de Vries.


Datum: 01-09-2013
Naam: Jan Joosten img

Het pakket (weefkammen) wat er hangt is een aantal schaften(een stuk of 12) met daarin hevels met in het midden een oog waardoor de kettingdraad loopt. Door het heffen en laten zakken van de schaften kan een kruisingspatroon gevormd worden. Daar tussendoor wordt de spoel geschoten welke een inslagdraad aanbrengt , deze wordt door het riet aangeschoven waarna de ketting een andere kruising aanneemt .Het riet waren stalen platte staafjes welke door een soort teer bijeen gehouden werden. Van die fabriek heb ik geloof ik wel eens gehoord.
Hopelijk een beetje duidelijk!!?


Datum: 01-09-2013
Naam: Hans van Melis img

Ja, maar voor mij een beetje te technisch. Is een schaft een ander woord voor weefkam? Is wat onder haar pols ligt een riet?