Bijdrager Jos Jansen
Jaar: 1977
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Lakerstraat
Onderwerp.: Gebouwen |Monumenten |Gemeentelijke monumenten
Lakerstraat
Reacties
Naam: Lies van Berlo-Kosterman
In de Lakerstraat woonde ook de fam. Gruithuizen, dirigent Postharmonie en de fam. Keeris. Ik weet niet meer in welke huizen. Bij de heer Gruithuizen ging ik naar de pianoles en bij een van de dochters van de fam. Keeris ging ik op naailes. Dat was in de jaren midden 40.
Naam: Jos Jansen.
Nu we toch met namen aan het stoeien zijn. Op Lakerstraat 12 woonde het kinderrijke gezijn Van den Heuvel en op nummer 8 (het huis met de Franse kap is nog goed te zien op de foto) mevr. Jo van Besouw, die op diverse scholen les gaf en thuis ook nog veel leerlingen in diverse vakken bijspijkerde.
Naam: Ria Adams
Ik heb zelf in de Lakerstraat gewoond op nr 32. Aan het einde stond de gereformeerde kerk en er tegenover woonde ds. Buiten. Ook had je er schildersbedrijf Schepers-Daverveld aan de kant van de kerk en een groenteboer. Dat was in de jaren 1954-55. Ik hoop dat mijn herinneringen goed zijn.
Naam: Hanneke van Besouw
Wat leuk om een heel gesprek te lezen over "onze" straat. Ik ben Hanneke van nummer 8 en "ons" moeder gaf inderdaad les op middelbare scholen, het avondlyceum en thuis. Volgens mij stond de protestantse kerk bij ons tegenover met de voordeur aan de Fazantlaan. Het woonhuis van de dominee eraan vastgeplakt met de achterom in de Lakerstraat. Schuin tegenover de groenteboer zat een loodgieter. Zijn naam weet ik niet meer. Wel dat die familie was van de familie Muller die naast schilder Scheepers woonde.
Naam: Jos Jansen.
Hanneke, de loodgieter heette volgens mij Evers. Overigens was de Lakerstraat een kinderrijke straat. Omdat er nog geen auto's geparkeerd stonden was er royaal gelegenheid om te spelen. Ik herinner me nog goed allerlei kinderen. Wim Niemer, de kinderen van Van den Heuvel, Gerard Scheepers, Jan, Henk en Zus van "de Dominee" (die in werkelijkheid Tiemens heette), jouw broers Peter, Paul en Arnoud. Mooie tijden waren dat. Van jouw moeder hebben ikzelf en ook nog mijn kinderen bijles gehad.
Naam: Jos Jansen.
Ria. Ik zal je nog wel bewijzen dat van 1948-1960 ds. Tiemens dominee was van het kerkje aan de Fazantlaan. Overigens als jij in 1954-55 in de Lakerstraat gewoond hebt, zouden wij elkaar mogelijk moeten kennen. Ik heb van 1946-1960 op nummer 16 gewoond. Ik ben zelf overigens van bouwjaar 1945.
Naam: John Muller
Zelf woon ik al sinds 1959 in de Lakerstraat en wil even wat dingen rechtzetten. De heer Gruythuizen (pianoleraar, directeur van de muziekschool en dirigent van het mannenkoor van de parochiekerk) woonde in de Roeklaan. De fam. Keeris woonde op nr. 7 en één van de dochters gaf inderdaad naailes. Toen wij in '59 in de Lakerstraat kwamen wonen, woonde op nr. 32 als ik het goed zeg een fam. Jansen, hun zoon Ferrie was mijn eerste vriendje in de straat. De naam van de loodgieter was inderdaad Evers en hij was 'n oom van mij. Vraagje aan Jos Jansen: woonde jij destijds op nummer 16, ongeveer het middelste pand op de foto?
Naam: ria
Dat kan wel kloppen wij zijn namelijk in 1955 verhuisd en in ons huis kwam toen de fam. Faasen. Die hadden een woningstofferingsbedrijf op de Kleine Berg, maar het was een benedenwoning en een bovenwoning, 32 en 32a. Op de hoek van de Lakerstraat en de Treurenburgstraat woonde toen de fam. Latour en naast ons de fam. J. Linssen. Op de hoek van de Lakerstraat/Tongelresestraat voorbij het pakhuis van verhuisbedrijf Van de Eijnden woonde de fam. Vriens.
Naam: Jos Jansen.
John, ik woonde inderdaad op nr. 16. Nr. 16 was de benedenwoning met tuintje en nr. 14 de bovenwoning met groot platdak. Wij konden soms woordelijk horen wat er boven gezegd werd, tegenwoordig onvoorstelbaar. Voordat de fam. Keeris naar nr. 7 verhuisde woonde zij naast ons op nr. 18. Omdat de "oude" Keeris al heel lang bij de PTT werkte kwam regelmatig de "Postharmonie" een serenade geven. Na Keeris woonde in dit huis de fam. Van Vught. De oudste zoon van Scheepers maakte regelmatig met zijn motor, een rode Jawa, de straat onveilig. Leuke anekdote is dat hij een keer niet tijdig kon remmen en met zijn tweewieler in de gracht aan de Fazantlaan belandde.
Naam: John Muller
Jos, heb jij 'n jongere broer die naar ik meen Frank heet? Ik ben weleens bij jullie binnen geweest om met die enorme verzameling Dinky Toys te spelen. Boven jullie op nr. 14 woonde de fam. Kouwenhoven; zij hadden 3 zoons, Gerard, Wim en Frans. De laatste is veel en veel te jong overleden. Samen met mijn vader, organiseerde mijnheer Keeris enkele jaren achtereen 'n fakkeltocht door de buurt met koetsen, oude postwagens etc. Met natuurlijk de postharmonie voorop. Was altijd heel gezellig.
Naam: Jos Jansen.
John. Mijn broer is 7 jaar jonger dan ik en heet Erik. De fam. Keeris waren echte verenigingsmensen. Een zoon en dochter waren resp. hopman en akela bij de verkennerij. Begin vijftiger jaren waren zij een van de eersten met TV (met een scherm iets groter dan een postkaart). We mochten dan met de hele buurt voor een dubbeltje komen kijken naar de aankomst van St. Nicolaas.
Naam: John Muller
Ja Jos, nu weet ik het weer; Erik. Een van de zoons van Keeris was inderdaad hopman bij de Don Boscogroep. Ik heb hem daar nog meegemaakt als hopman, naar ik meen later opgevolgd door hopman Lubse (oudere broer van Harrie, de voetballer bij PSV). Naar ik meen was één van de zoons van Luyten van nr. 24 vaandrig bij dezelfde groep. Complimenten overigens voor de mooie foto, ook voor die foto van de hoek Treurenburgstraat/Lakerstraat.
Naam: Eric de Ridder
Leuk om te zien dat de geschiedenis van de Lakerstraat reacties oproept. Zelf woon ik sinds bijna twee jaar op nr. 13, waar o.a. de familie Muller woonde (van 1959 tot 1993). Ik zou graag veel meer oude foto's van onze straat zien! Wie voelt zich geroepen de oude fotodoos aan te spreken en foto's op de site te zetten?
Naam: Rosemarie Doon-Kortooms
Hallo alle berichtgevers, Van mijn dochter uit Eindhoven kreeg ik deze foto en mail doorgezonden. Wat leuk. Wij woonden inderdaad op nummer 20, Toon en Mia Kortooms met dochters Rosemarie (1947) en Ingrid (1951). Ik was 6 jaar toen ik naar Bloemendaal verhuisde, maar de families V.d. Heuvel en Keeris kan ik me nog goed herinneren. Wim Niemer heeft zelfs een week bij ons gelogeerd in Bloemendaal. Mijn moeder woont tegenwoordig in een Zorgcentrum in Heythuysen en ik woon in Roermond. Ik kan het een en ander aan mijn moeder vragen en daar zal ik snel op terugkomen.
Naam: Frans Jacobs
Jos Jansen laat bij de foto weten dat op nr. 20 hoofdonderwijzer Vriens heeft gewoond. Is dat dezelfde persoon die vioollessen gaf? Ik heb in de jaren vijftig bij Piet Vriens aan de Lakerstraat zulke lessen gevolgd, en ik was altijd zeer geïmponeerd door hem. Enige zoons van hem waren pater Capucijn. Erg graag zou ik een foto terugzien van deze indrukwekkende en vriendelijke man. << zie hoofdonderwijzer Vriens op fotonr. 21694? (red.)>>
Naam: Frans Jacobs
Bedankt, redactie, dat zou Piet Vriens best eens kunnen zijn. Foto 21694 is echter uit 1929, en ik heb de man rond 1955 gekend, toen hij naar mijn gevoel al erg oud was. Daardoor herken ik in deze jongere man niet met zekerheid de oude man die me nog voor ogen staat. Elders kijkend op deze (fraaie) website kwam ik nog een onderwijzer tegen met de naam Vriens, maar met de voorletter J. Die kan het echt niet geweest zijn; hij lijkt van geen kanten. Ik houd me dus aanbevolen voor (andere) verwijzingen naar Piet Vriens! Als ik in de huiskamer vioolles had, was ik altijd geïntrigeerd door dochter Diny, die daar op bed lag met haar rug naar ons toe. Ze was zwaar gehandicapt; ik heb haar gezicht nooit gezien.
Naam: Henny Tiemens
Ja, die dominee van 1948 - 1960 heette inderdaad ds. Tiemens. Hij had vier kinderen: Henk, Jan, Henny en Pieternel die als enige in die pastorie is geboren, en wel in 1958. Ik was toen al 11 jaar. Dus ik heb mijn hele jeugd daar in de pastorie gewoond. Ik heb al mijn herinneringen aan dat huis op een website gezet. Leuk om hier al die namen weer te lezen. De familie Buiten woonde inderdaad tegenover ons. Hij heeft zich zijn hele leven ingespannen om Ambon vrij te krijgen. Bij hem hing dan ook vaak het rood-groen-wit-blauw aan de vlaggenstok. Van de familie Van Besouw weet ik nog dat ze op zaterdag wel zes witte broden bestelden bij de bakker. Wat was ik jaloers! Wij aten alleen maar bruin brood, en dat vond ik niet zo lekker. Bij de familie Van den Heuvel keken wij altijd naar het kinderprogramma op woensdag- en zaterdagmiddag. We namen een cent of stuiver mee, we zaten dan in een kringetje op de grond en kregen ook limonade. Prachtig. Van Jos Jansen heb ik vorig jaar al eens een e-mail gehad. Hij had daarvoor al contact met onze Henk gehad. Erg leuk! Ik zal Henk ook op deze site attent maken. Ik heb nog heel veel leuke herinneringen aan de Lakerstraat. Onze achterdeur was ook aan deze straat, we kwamen eigenlijk nooit in de Fazantlaan, behalve bij de familie Smits, onze buren daar. Ik heb laatst nog contact per mail gehad met de dochter: Annick Smits. Ik ben benieuwd wie zich hier nog meer meldt. Volgens mijn broer Jan heeft de schrijfster Hella Haasse ook bij ons aan de overkant gewoond. Ik heb het nog nooit kunnen achterhalen. Wie weet er iets van? PS: Mijn broer Henk woont in Dommelen, onze Jan in Apeldoorn en Pieternel in Baarn.
Naam: Henk Tiemens
Op nr. 4 woonde de heer Buiten, geen dominee, maar wel gereformeerd en lid van het kerkbestuur. Later is hij gemeenteraadslid geweest voor de Anti-Revolutionaire Partij, één van de voorgangers van het CDA. Hij was een groot pleitbezorger voor de beweging 'Ambon moet vrij' met het kantoor op de Stratumsedijk.
Naam: Rosemarie Doon-Kortooms
Volgens mijn moeder is het niet de schrijfster Hella Haasse, maar Henriet Laurey die daar gewoond heeft. Mijn moeder heeft haar nog diverse keren ontmoet in Bloemendaal en omgeving. Zelf heb ik op 28 december 2009 Eric Houben gesproken bij de opening van het Toon Kortooms Park in Deurne. Volgens mijn moeder speelde ik vroeger geregeld met Henny Tiemens, maar sorry Hennie, ik kan het me niet meer herinneren. Ik was zes jaar toen wij naar het westen verhuisden.
Naam: Jos Jansen.
Ik heb enige tijd geleden met Hennie Tiemens (vroeger: Hennie van de Dominee) heel plezierig ervaringen uit de Lakerstraattijd uitgewisseld. Het was in de vijftiger jaren not-done om omgang te hebben met kinderen van protestantse huize (laat staan van de dominee), zo ook in de Lakerstraat, laat staan dat vriendschappen werden aangemoedigd. Ik kan me dus niet voorstellen dat Rosemarie Kortooms bevriend zou zijn geweest met "Hennie van de Dominee". Ik moet hier wel bij vertellen dat deze attitude veel meer door school werd ingegeven dan door mijn ouders.
Naam: Henny Tiemens
Hallo Rosemarie, ik kan het me ook niet meer herinneren. Ik speelde op straat verstoppertje (buuuuuuuuuuuuuuuut Zus van de domineeeeeeee! zo klonk dat dus, haha), en ook voetballen, tussen de stoeprandjes. Daar heb ik de techniek goed geleerd. Vorige maand heb ik daar nog een leuke actie van gegeven bij een voetbaltoernooi toen er een bal op me afkwam. Het kriebelt dan nog altijd, prachtig. De oranje slingers liggen ook al klaar. En dat allemaal dank zij het straatvoetbal in de Lakerstraat. Ik speelde ook veel in de zagerij achter nr. 30. Dat gebouw staat er nog steeds. Er was toen nog geen Arbo-wet, want de cirkelzaag draaide vlak bij mij onbeschermd zijn rondjes. Ik mocht als driejarige ook vaak op het paard van de schillenboer zitten. Een geweldige knol was dat, maar ik kon me gelukkig goed vasthouden aan die koperen knoppen. Ook kwam er soms een scharensliep en een ijscoman. En elke dag de bakker die zo precies een brood in de helft kon snijden, en de melkboer met die grote melkbus achterop met dat kraantje waarmee de litermaat steeds werd gevuld. Alles werd los verkocht. Nou ja, veel keus was er toen niet: melk, karnemelk, yoghurt. Wij speelden ook vaak in de kerk: badminton, verstoppertje, en op het grote kerkorgel. Tot het doorbrandde omdat ik hem vergeten was uit te zetten. Ik heb een website waar al die herinneringen op staan, maar in mijn eerste bericht werkte dat niet en daardoor werd het bericht van Jacques Verbeek herhaald onder mijn naam. Het staat in de site van familie-tiemens punt nl slash Eindhoven. Hopelijk lukt het zo wel.
Naam: Henny Tiemens
Jos, wij merkten vroeger inderdaad dat de kinderen op zondag niet met ons speelden, maar dat het op maandag wel weer mocht. Daar snapten wij natuurlijk niks van. Soms werd er wel commentaar bij gegeven en we werden dan aangesproken door: protestantse bokken, of zoiets. Ik herinner me nog wel de processies. Hiervoor werden de straten ook versierd. Ik vond het wel indrukwekkend. En het zingen op vastenavond was ook wel leuk. Jammer dat wij dat niet mochten, vanwege dat snoep dus. We snapten ook niet waar het voor was. Wij zaten trouwens in Stratum op school (Leenderweg of Hadewychlaan, het was 4 km steppen!). 't Is toch ongelofelijk. Daarom kenden wij ook niet zo veel kinderen van de andere kant van de Lakerstraat. Wel jammer nu.
Naam: Eric Hoeben
Hallo allemaal, echt geweldig om de verhalen over de Lakerstraat te lezen. Ik ben Eric (nu 61), de zoon van Piet Hoeben en Ton Keeris. Wij hebben gewoond op nummer 10 naast de fam. Van Besouw. Mijn opa en oma Keeris woonden op 7. Mijn oom Harry was inderdaad Hopman en tante Ans was de akela. Met Rosemarie Kortooms heb ik gespeeld op het strand omdat oom Toon en tante Mia vrienden waren van mijn ouders. Pas geleden in Griendtsveen bij het Toon Koortoomsmuseum heb ik Rosemarie, Ingrid en tante Mia nog ontmoet. Wat heb ik veel gespeeld in de Lakerstraat; de bal tegen de stoeprand en terug met alle kinderen de de straat. Wat jammer dat ik nou die namen van de kinderen niet meer weet.
Naam: Ingrid Touw-Kortooms
Hallo allemaal, leuk om zo te lezen over de straat waarin ik ben geboren. Ik was net drie jaar toen we verhuisden. Ik heb dan ook maar één herinnering: dat ik in de wagen zat terwijl mijn moeder bij een voordeur in de Lakerstraat stond te praten. Toen trok een jongetje dat daar woonde, heel hard aan mijn haar. Ik zal mijn moeder eens vragen of zij misschien nog weet wie dat geweest kan zijn.
Naam: Lies vanBerlo-Kosterman
Hallo Eric, Zou je toch eens aan je moeder Ton (waar ik naailes van heb gehad) willen vragen wie van de dames Keeris bij de Gruyter Hoogstraat werkzaam is geweest, Ik denk bijna zeker dat de cheffin bij Martin eerst bij de Gruyter cheffin was, ik deed voor mijn moeder daar de boodschappen en zij heeft mij vaak geholpen
<<< antwoord mag natuurlijk ook via e-mail! (red.) >>>
Naam: Jos Jansen.
Dag Ingrid. Ik heb altijd begrepen dat jij ouder bent dan Rosemarie (indertijd Roosje). Dan moet jij een jaar of 6 geweest zijn toen jullie uit de Lakerstraat vertrokken. Dat jongetje wat toen zo hard aan jouw haar getrokken heeft zou ik wel eens geweest kunnen zijn. Ik was toen kennelijk een heel vervelend kereltje en ik herinner me vaag dat ik jou of je zusje een keer verschrikkelijk aan het huilen heb gemaakt. Na 60 jaar alsnog mijn excuses hiervoor! <<< verdere privé-correspondentie graag via e-mail s.v.p. (red.) >>>
Naam: Jos Jansen.
Ik heb met Eric Hoeben al gesproken over een reünie van oud-Lakerstraatbewoners. Op de website van EiB staan inmiddels al zo veel e-mailadressen dat dit best wel te organiseren valt. Ik mis echter toch nog wel een aantal families, zoals de familie Van den Heuvel van nr. 12, de fam. Bloemers van nr. 14 (een van hun kinderen heeft later bij EVV gevoetbald), de fam. V.d. Heijden, in het eerste witte huis naast het protestantse kerkje, de fam. Niemer van nr. 22, de fam. Luiten van nr. 24, de fam. Scheepers van het schildersbedrijf, de fam. Vlassak. Misschien lukt het wel om iets te organiseren in het oude protestantse (thans katholieke) kerkje. Wie wil hieraan meewerken?
Naam: Henny Kalisvaart-Tiemens
Leuk idee, Jos, om de eventuele reünie in de kerk te houden. Daar kan ik tegen die tijd wel een goed woordje doen. Ik heb er leuke herinneringen aan en kan jullie feilloos in die kerk de gas-, water- en elektrameter tonen. Dat moesten wij als kinderen altijd als de meteropnemer langskwam. We troonden hen mee door de hele kerk en ze vonden het heel geweldig dat wij dat allemaal wisten. Maar ja, wij woonden zo ongeveer in die kerk. In ieder geval speelden we er vaak. Je kon er leuk verstoppertje spelen en badmintonnen. Leuk om hier ook Eric Hoeben tegen te komen. Die naam komt me inderdaad wel weer bekend voor.
<<< aanmeldingen/ steunbetuigingen voor zo'n reünie graag naar Jos Jansen mailen (niet via de site s.v.p.) (red.) >>>
Naam: Nelleke van Winkelhoff
Mijn moeder: Nelly Harmsen (getrouwd van Winkelhoff) heeft in 1939 haar diploma behaald voor coupeuse. In de Lakerstraat 28 bij prof. mevr. H. Cuppens-Geurs. In alle herinneringen over de Lakerstraat kom ik deze naam noch de opleiding van Vereeniging van Leeraressen in 't Modevak (koninklijk goedgekeurd) niet tegen. Heeft iemand aan mw. Cuppens-Geurs of haar modevakschool nog herinneringen?
Naam: Petra van Dommelen
Ik woonde op nummer 21. Mijn vader Koos van Dommelen had een aannemersbedrijf. Wij zijn daar omstreeks 1962 komen wonen. Mijn moeder Annie heeft er het langst gewoond, tot ongeveer 1990. Toen zijn een aantal bewoners uit de Lakerstraat die op leeftijd waren naar de Stationsstraat verhuisd. Mijn broer heet Jurgen.
Naam: Henny Kalisvaart-Tiemens
Leuk om weer eens op deze pagina te kijken en te lezen over vroeger. Wij hadden inderdaad heel veel contact met de kinderen uit de Lakerstraat, maar eigenlijk alleen uit het eerste gedeelte, dus Van Besouw, V.d. Heuvel, Jansen en Schepers. O ja, Kouwenhoven komt me ook bekend voor. We voetbalden veel en deden verstoppertje, ook wel in de katholieke kerk. Vorig jaar ben ik na 55 jaar weer eens in de oude pastorie geweest. Het was geweldig. Alle herinneringen kwamen weer boven, vooral ook omdat er veel oude details in het huis bewaard zijn gebleven, zoals de granieten vloer in de gang en de grote boekenkast op de studeerkamer. Prachtig. Daar hoorden we ook dat de kerk te koop stond: voor 1 euro kon je de eigenaar worden, maar met de verplichting tot onderhoud ervan. Jammer dat de reünie die in september 2010 nooit van de grond gekomen is. John Muller had het in handen. Misschien moeten we het maar van hem overnemen en gewoon organiseren. Na 3 jaar wachten kan dat onderhand wel.
Naam: Diana van Kessel
Ik ben de vrouw van Erwin van Kessel en ik hoop dat iemand weet wie er op Lakerstraat 3 woont op dit moment. Mijn man Erwin is vroeger opgegroeid in de Lakerstraat en heeft als grote wens om nog eens door zijn ouderlijk huis te lopen om te kijken hoe het er nu uit ziet. Hij woonde daar in de jaren 70/80 samen met zijn moeder, zussen en broer. Hij had het erover dat het huis op nummer 1 ook van hen was. Ik zou dolgraag contact willen opnemen met de mensen die nu op 3 wonen en vragen of hij misschien even mag komen kijken. Kan iemand zich de familie Van Kessel nog herinneren? Ik hoor het graag! Gr Diana.
=== Advies: Stuur gewoon een kaartje of een briefje naar Lakerstraat 3, de post komt daar nog steeds. Of anders, bel er eens aan. (Red.) ===
Naam: Jos Jansen
In het (momenteel) witte huis op nummer 1 woonde de familie Van der Heijden. Hun zoon heette Philo, nog dikwijls mee gespeeld. Zijn moeder zat dacht ik in het onderwijs. Zijn opa, een heel driftig ouw manneke woonde daar ook in. Wij woonden daar recht tegenover en keken van ons uit tussen nummer 1 en 3 recht op de toren van de Villaparkkerk.
Hoe zit het inderdaad met de reünie? Er zijn al diverse mensen van onze leeftijd (70) overleden zoals onlangs Gerard Scheepers en vorig jaar Marian van den Heuvel. Ik zou het graag nog eens hebben over het straatvoetbal dat toen nog mogelijk was en over Jan Scheepers die zo hard met zijn motor door de straat scheurde dat hij in de gracht terecht kwam. Leuke herinneringen!
Naam: Henny Tiemens (e.v. Kalisvaart dus)
Ja, Philo van der Heijden. Ik weet nog dat hij een prachtige step voor zijn verjaardag had gekregen. Ik was 4 jaar en wilde zó graag eens op die step rijden. Toen heb ik hem 'geleend' en ben een heel eind gaan steppen. Ik zat ergens achter in Tongelre toen de politie mij vond en weer naar huis bracht. Later woonden er verpleegsters van het Diaconessenhuis op nummer 1.
Naam: Frans Jacobs
Leuk al die reacties op de Lakerstraat, waarbij een pastorie een belangrijke plaats inneemt. Jammer dat niemand zich Piet Vriens schijnt te herinneren, die op nr. 20 gewoond moet hebben. Die pastorie moet hem niet onbekend geweest zijn, want hij was een vroom man, wiens zonen allemaal missionaris werden. Die meneer Vriens heb ik op deze site al in mei 2010 aan de vergetelheid ontrukt, maar helaas reageert niemand daarop. Zo dreigt de goede man te verzinken in het niets. Wie weet iets meer?
Naam: Jos Jansen
Klopt. Vriens is in het huis komen wonen waar voorheen de bekende schrijver Toon Kortooms woonde. Met een zoon van Vriens, ik dacht Frank, heb ik nog ooit postzegels geruild. Vriens gaf les aan de zogenaamde "ouwe school" aan de Tongelresestraat waar ene Meijer toen hoofd was. Ik zat zelf op de belendende "nieuwe school" waar Van Dijck, bijgenaamd "de Sjarrel", toen de scepter zwaaide.
Naam: Hanneke van Besouw, Lakerstraat 8
Mijnheer Vriens was een man die meerdere talenten had. Bij ons heeft hij aan de diverse telgen tekenles en gitaarles gegeven. Misschien nog wel meer, dat weet ik niet meer zeker. Niet tot ieders vreugde durf ik nu wel te zeggen. Hij heeft ook in mijn poëziealbum geschreven. "zestien negen kwam mij tegen" kan ik me nu nog zo voor de geest halen. Ik zal hem dus niet vergeten en zijn verjaardag ook niet.
Naam: Frans Jacobs
Bedankt, Hanneke, voor deze aardige reminiscentie aan mijnheer Vriens. Ik heb een paar jaar vioolles van hem gehad, en tijdens een pauze sprak hij altijd over heel serieuze zaken, zoals de opkomst van Castro in Cuba, en hij wilde ook altijd mijn mening horen over van alles en nog wat, die ik meestal nauwelijks had. Wanneer hij voor die vioollessen een rekening stuurde naar mijn ouders, zat er altijd een lange brief bij, waarin hij uitvoerig uitpakte over mijn voortgang, ook op geestelijk gebied. Hij prees mijn improvisatievermogen; een verkapte manier om te zeggen dat ik te weinig oefende? Hij was voor mijn gevoel toen al (1955-1958) oud, geen idee hoe oud. Weet jij dat? Graag zou ik nog eens een foto van hem zien. Een heel bijzondere man.