EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13489

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Fazantlaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Oosterkerk / Immanuel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Oosterkerk in de Fazantlaan

Beschrijving

De gereformeerde Oosterkerk in de Fazantlaan, ca. 1970. Later werd dit een RK-kerk (Antonius van Padua).


Geplaatst op

18-09-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-09-2007
Naam: Jos Jansen.  
img

Wij woonden in de kinderrijke Lakerstraat (de Oosterkerk lag bij ons tegenover op de hoek) en werden op school zo antiprotestant opgevoed dat wij het 's zondags geen enkel probleem vonden om met een aantal kwajongens de fietsbanden van de kerkgangers te laten leeglopen. Hoewel het de kortste weg naar huis was, werd het verder dringend afgeraden om van de school, op de Tongelresestraat, via de Fazantlaan naar huis te lopen. Je kwam dan voorbij de Nutsschool (Reigerlaan) en zou wel eens met andersdenkende kinderen in aanraking kunnen komen. Hoe kinderen geïndoctrineerd kunnen worden! Gelukkig zijn deze tijden voorbij.


Datum: 20-09-2007
Naam: Gosselink  
img

Mooi dit verhaal te lezen. Mooi dat deze kerk zoveel geloven onder dak heeft gehad. Eerst gereformeerd daarna een moskee en nu de katholieke kerk St. Antonius van Padua. Welke overigens de moeite waard is om eens van binnen te bekijken. Het huis rechts ernaast is onlangs gerenoveerd. De kinderen van de Nutsschool deden in de tijd van mijn kinderen in de oude Antoniuskerk al hun 1e Communie. Het vormsel vond plaats in de Martinuskerk. Nu uiteraard in bovenstaand gebouw.


Datum: 21-09-2007
Naam: Jos Jansen.  
img

Nooit geweten dat op de Nutsschool ook katholieke kinderen zaten, dan was het passeerverbod in de vijftiger jaren toch wel erg overtrokken. Vooral later heb ik wel begrepen dat de kwaliteit van het onderwijs van de Nutsschool op een heel hoog niveau stond.


Datum: 21-09-2007
Naam: Hans Strootman  
img

De Maatschappij tot Nut van het Algemeen werd opgericht in 1784 en zag het onderwijs als oplossing voor sociale problemen met als motto kennis is de weg naar persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Dus een school voor alle gezindten. De katholieke en protestante kerken met hun eigen scholen riepen de ouders op hun kinderen naar de school van hun geloof te sturen, waaraan ook in Eindhoven de meeste gelovigen tot in de jaren 60 massaal gehoor gaven. Een minderheid liet zich echter niet door hun kerk beïnvloeden en koos om diverse redenen voor de Nutsscholen of de openbare scholen.


Datum: 23-09-2007
Naam: Gosselink  
img

Gelukkig is dat nu veranderd, maar in de periode van onze kinderen vond er wel een ernstige selectie plaats. Er werd wel niet gediscrimineerd maar de lat van toelating lag destijds erg hoog. De school stond hoog aangeschreven. Maar toen onze dochter aangaf naar de LTS te willen, vroegen ze zich wel af of ze het goed gehoord hadden. Dit type vervolgonderwijs was toen beneden de schoolstand. Jammer dat er ook in de schoolverlatersgids stond dat zij naar de MAVO ging. Het was er altijd gezellig voor de kinderen met een weekafsluiting. Toneel op de zolder of d.m.v. een tentoonstelling na een projectweek over heel de school en alle klassen. De kinderen gingen in de laatste schoolweek ook altijd al over naar de volgende klas. Was voor de kinderen fijn om rustig op vakantie te gaan, wetend welk lokaal en welke juf of mees ze kregen. Dat gebeurde door een spelactiviteit. Hele happening. De 6e klas was dan toch al van school. Toen de lestijden veranderden, was er nauwelijks tijd om tussen de middag naar huis te gaan eten. Er werden overblijfmoeders aangesteld en er moest per kind een vergoeding betaald worden. Met een groepje ouders hebben we toen het besluit genomen om een andere regeling te vinden. Ons motto was dat de kinderen ook even van school weg moesten en de kosten wogen daarin ook mee. We hebben toen ons gratis onderkomen in De Ronde gehad. Op toerbeurt hadden wij als ouders een middag om de kinderen op te halen en naar De Ronde te gaan. Rustig eten en als het koud weer was kregen de kinderen ook warme chocomelk gratis. We hebben dit gedaan tot onze kinderen van school gingen. De groep werd dus steeds kleiner. We hadden meteen besloten geen nieuwe leerlingen toe te voegen. Er moest een afbouw zijn.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

De Oosterkerk is een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. Van alle iconen in de serie van 23 is dit waarschijnlijk de onbekendste: de Oosterkerk (1911), een klein, onopvallend gebouwtje aan de Fazantlaan. Maar het is tegelijk het meest opvallende symbool van de Eindhovense smeltkroes van levensovertuigingen van de afgelopen eeuw. Hier huisden achtereenvolgens de gereformeerden (1911-1969), Turkse moslims (1969-1989) en, sinds 1991, de katholieken, in de nu aan de heilige Antonius van Padua gewijde kerk. Bron: ED


Datum: 08-07-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Al bij de komst van Philips naar Eindhoven waarschuwde de katholieke kerk voor de verderfelijke invloed die protestanten zouden hebben op de beminde gelovigen. Wat hier staat over de Nutsschool Reigerlaan is ook van toepassing op de Nutsschool Akkerstraat. Tegenover die school was aan de Ploegstraat een katholieke jongensschool en ook die jongens werden gewaarschuwd niet om te gaan met die "prottestanten". Wat niet katholiek was in die tijd, was automatisch protestant, wat op een misverstand berustte, de "Maatschappij tot Nut van het Algemeen" was neutraal en op de school werden ook geen godsdienstlessen gegeven.